Advarer Kautokeino mot gruvedrift

De internasjonale gruveselskapene raner kommunene for verdier, mener lederen for folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden.

Bernt Nilsen

Advarer mot miljøverstinger: Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden sier gullindustrien er en miljøversting, og er skeptisk til etableringen av gullgruve i Kautokeino.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Bernt Nilsen er leder for folkeaksjonen som ble dannet da det ble klart at Sydvaranger gruver skulle slippet kjemikaliet Lilaflot ut i Bøkfjorden i Sør–Varanger

Nå advarer han Kautokeino kommune som står overfor en satsing på gullutvinning i det tidligere gruveområdet i Biedjovaggi.

Nilsen mener gruveselskaper som leter etter gull er "miljøverstinger", som raner kommuner for verdier.

– Gullindustrien er giftigst

– Gullindustrien er den verste internasjonalt. De bruker gifter som cyanid og andre kjemikalier for å utvinne gullet. Det gir enorme ødeleggelser, sier Nilsen.

For oppdragsgiveren Arctic gould AB har konsulentfirmaet Rambøl nå lagt frem et forslag til planprogram for gruvedriften i Biedjovaggi i Kautokeino.

Det går klart frem at også her vil det bli utslipp av kjemikalier til naturen. Nilsen er klar i sine råd til Kautokeino - skaff egne frittstående utredninger før selskapene får gå i gang.

– Man må ha is i magen, og sørge for at man kontrollerer alle planer med eksterne miljøer. Kommunene kan ikke basere seg på gruveselskapenes vurderinger, for de er ute etter en ting–å tjene mest mulig penger på kortest mulig tid. Derfor må vi som skal være her sette rammer for deres virksomhet, sier Nilsen.

– Har stor tillit til Rambøl

Klemet Erland Hætta

Ordfører i Kutokeino, Klemet Erland Hætta, sier kommunen har tatt grep for å sikre miljøhensyn.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Ordfører i Kautokeino, Klemet Erland Hætta sier han har stor tillit til konsulentfirmaet Rambøl. Han ikke deler Nilsens skepsis.

– Gruveselskaper er eksperter på å finne gull og utvinne det, når det gjelder miljøet og naturskader så er det andre man må be om vurderinger, sier Hætta.

Hætta sier Kautokeino kommune har tatt grep for å sikre at gruvedrifta tar miljøhensyn.

– Det er en selvfølge å skaffe vurderinger og fagrapporter fra uavhengige aktører. Vi har også et nært samarbeid med Klima og Forurensingsdirektoratet, sier Hætta.

Ordføreren mener Kautokeino også har en fordel i at det har vært gruvedrift i kommunen tidligere.

– Kommunen har jo en viss erfaring med gruveselskaper, som vi har fått når det har vært drift i forskjellige områder her. sier Hætta.