Hopp til innhold

Forventer statlige penger for å kunne «rømme» fra mugg, lekkasjer og helsefarlige forhold

Klokken 10 legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2018. Minst to samiske institusjoner har i årevis ventet desperat på penger til nye bygg. – Håper vi i dag kan feire, sier direktør.

Birgitta Fossum inspiserer lekkasjeskader på Saemien Sijte

SE VIDEO: NRK fikk tidligere i høst en omvisning av senterdirektør Birgitta Fossum på det sørsamiske kultursenteret og museet «Saemien Sijte» på Snåsa. Senteret er etter 31 år i en noe stusslig forfatning, mildt sagt. (Video: Even Langmo. Redigering: Tor-Emil Schanche/NRK).

Birgitta Fossum

LENGTER ETTER NYE LOKALER: Direktør Birgitta Fossum ved det sørsamiske museet og kultursenteret på Snåsa, «Saemien Sijte», er i disse dager på sametingsbesøk i Karasjok i anledning sametingsåpningen. Der høster hun forståelse for nye lokaler, men nytt bygg til senteret er Kulturdepartementets bevilgningsansvar.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

– Vi har ventet så lenge og gjort alt vi har fått beskjed om, at nå regner jeg med at vi får penger slik at vi kan gå i gang med bygging i løpet av neste år, sier Birgitta Fossum.

Kostnadsrammen for nytt bygg til Saemien Sijte på Snåsa i Nord-Trøndelag er på 140 millioner kroner, hvorav 30 millioner allerede er bevilget til forprosjektering og utredninger.

Men såkalt oppstartsbevilgning, altså penger til å gå i gang med selve byggingen, har latt vente på seg.

Det var derfor en smule oppgitt museumsdirektør som tidligere i høst ga NRK en omvisning på senteret som bærer preg av uutholdelig plassmangel, mugg, råte og helseskadelig radongass.

Kontorlokaler i form av brakker, ved Saemien Sijte

«KONTORLOKALER»: Brakkene utenfor Saemien Sijte har i lengre tid fungert som provisoriske kontorer for de ansatte. Disse brukes vanligvis og normalt på midlertidige byggeplasser. Senteret på Snåsa i Nord-Trøndelag har jobbet for nytt bygg siden midten av 80-tallet.

Foto: Even Langmo

Utålmodighet på bristepunktet hos teater-«fjøs»

Det samiske nasjonalteatret «Beaivváš» er en annen institusjon som de siste årene har eksistert under kummerlige forhold.

Forholdene hvor teatret holder til, fikk Aps Helga Pedersen til å «døpe» lokalet for et fjøs.

– Etter tiårs hardt arbeid er tiden overmoden for at landets politiske lederskap skjærer gjennom om nytt bygg til Beaivváš, skriver nasjonalteatret i en pressemelding i forkant av fremleggingen av statsbudsjettforslaget.

Høyres Frank Bakke-Jensen har imidlertid i høst vært i Kautokeino og spredd optimisme, da han lovet et nytt fellesbygg for teatret og den videregående skolen i bygda.

Et nybygg har ifølge Kunnskapsdepartementet en kostnadsramme på 140 millioner kroner.

Muggsopp og vannlekkasje i kulturhuset i Kautokeino

UVERDIGE TEATERFORHOLD: Kulturhuset i Kautokeino, hvor det samiske nasjonalteateret Beaivváš har sitt hovedsete i dag, har i lengre tid vært i ugunstig stand. I likhet med Saemien Sijte, er det mugg, råte og lekkasjer som her har rådet.

Foto: Jan Öqvist

Hvor mye får Sametinget?

Det er også knyttet statsbudsjettforventninger til samiske institusjoner og formål som blant annet:

Og selvfølgelig, sist men ikke minst:

  • Hvor mye regjeringen foreslår at Sametinget skal få fra staten til drift og til ulike samiske språk-, kultur- og samfunnstiltak.
Kongen og kronprinsen i Sametinget

HVOR MYE PENGER TIL DENNE SAL?: For 2017 krevde Sametinget i underkant av 668 millioner kroner, min fikk rundt 458 millioner. For 2018 krever Sametinget rundt 663 millioner kroner, men får nok ei heller denne gangen fullt så mye som Sametinget ber om. Her fra gårsdagens åpning av det 8. sameting som Kong Harald stod for.

Pessimist

Eirik Larsen

FORVENTER IKKE PENGEDRYSS AV MONN: Som tidligere mangeårig ansatt ved Kommunal- og moderniseringsdepartementets Same- og minoritetspolitisk avdeling, kjenner Eirik Larsen svært godt til Stortingets og regjeringens statsbudsjettprosesser. Som nåværende leder av Samerådets menneskerettighetsavdeling følger han statsbudsjettfremlegget med dempede forventninger.

Foto: Jenna Rasmus / NRK

Eirik Larsen i Samerådet tviler på at det blir noe «pengebonanza» å finne i regjeringens statsbudsjettforslag, overfor samiske språk- og kulturtiltak.

– De siste årene har det jo ikke vært noe økninger til samiske formål, men heller en realnedgang.

– I tillegg har det nettopp vært en valgkamp der det er blitt lovet mye, ikke bare i samepolitikken, men også på andre områder. sier Larsen.

Han peker på at statsminister Erna Solberg tydelig har signalisert «magrere år» fremover, og har varslet en stram økonomisk politikk.

– Jeg er derfor litt pessimistisk, sier Samerådets avdelingsleder.

Slitne museumsansatte

Dersom nybygg for Saemien Sijte ikke er oppført på statsbudsjettet, kan ikke museumsdirektøren skjule sin skuffelse.

– Da må vi atter en gang brette opp ermene og jobbe med å få oss inn på statsbudsjettet. Men jeg tro at vi er ferdig med den delen av jobben, og håper vi i dag kan få lov å feire, sier Birgitta Fossum.

Fossum erkjenner at den mangeårige kampen for statlige penger til nytt sørsamisk kultursenter og museum, tar på.

– Det er ikke bare jeg som blir sliten. Det blir de ansatte også. Samtidig hjelper det lite å gi opp. Vi må bare kjempe videre, sier Fossum.

Museumsdirektøren håper på en håndsrekning fra Sametinget og fra opposisjonspartiene på Stortinget, dersom regjeringen ikke foreslår å gi penger til byggestart for hennes kultursenter og museum.

Korte nyheter

  • Nubbi guovža bahččon Finnmárkkus

    Les på norsk.

    Gaskavahko eahkeda bahčui nubbi guovža Finnmárkkus. Eanat lei árabut beaivet mannan ealu sisa Ruovdevuonbađas Mátta-Várjjagis, guottetáiggis. Boazodoallit vigge gevret guovžža eret, muhto das ii lean ávki.

    – Sii nagodedje gevret guovžža 10 km eret ealus, muhto guovža jorgalii ja manai fas ealu sisa, lohká Stáhta luonddubearráigeahčču boraspireossodaga seniorráđđeaddi, Pär Nilsen NRK:i.

    Nilsen dadjá boazoeaiggát ja Stáhta luonddubearráigeahčus lei gulahallan Birasdirektoráhtan beaivvi miel.

    Go guovža jorggihii ealu guvlui fas, de ožžo báhčinlobi.

    – Ohcan manai njálmmálaččat, ja báhčinlohpi addui čálalaččat, dadjá Nilsen.

    Dá lea nubbi guovža mii Finnmárkkus bahčču dán vahko. Gaskavahko iđida bahččui guovža Porsáŋggus.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Nok en bjørn skutt i Finnmark

    Onsdag kveld ble ytterligere en bjørn skutt i Finnmark. En hannbjørn hadde tidligere på dagen gått inn i en reinflokk i Jarfjord i Sør-Varanger. Bjørnen ble forsøkt jaget bort av reindriverne, men forsøket var nytteløst.

    – De prøvde å jage bjørnen bort på en distanse på ti kilometer. Men bjørnen snudde, og gikk på nytt inn i reinflokken, sier seniorrådgiver i rovviltseksjonen til Statens naturoppsyn, Pär Nilsen, til NRK.

    Det var kalving i reinflokken. Nilsen sier reineier og Statens naturoppsyn hadde dialog med Miljødirektoratet igjennom dagen.

    Det var da bjørnen på nytt gikk inn i reinflokken at Miljødirektoratet ga fellingstillatelse for bjørnen.

    – Søknaden ble gitt muntlig, mens fellingstillatelsen ble gitt skriftlig, sier Nilsen.

    Dette var den andre bjørnen som ble felt i Finnmark denne uka. Onsdag morgen ble en bjørn skutt i Porsanger.

    Onsdag morgen ble en bjørn felt i Porsanger i Finnmark. Den ble skutt etter at Miljødirektøratet innvilget fellingstillatese etter en søknad fra flere reinbeitedistrikt og beitelag.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Kvalifiserte seg til UKMs landsfestival med duodjeutstilling

    Loga sámegillii.

    Anna Kalvåg og Isak Øvrevoll har kvalifisert seg til å delta på UKMs landsfestival med hver sin duodjeutstilling.

    Det skriver Hamarøy kulturskole på sine sider. I alt fire elever fra Hamarøy kulturskole har kvalifisert seg til landsfestivalen.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen kvalifiserte seg til Bodø med sin egneskrevne låt «Glømte ting».

    – Vi gratulerer stort, og er veldig stolt av dere, skriver kulturskolen.

    Landsfestivalen arrangeres i Bodø 21.-25. juni, og hele 500 ungdommer har alle gått videre fra sine fylkesfestivaler og møtes i Bodø i juni.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK