– Vi har endelig kommet dit som vi har jobbet for i så mange år

Etter mange år med hardt arbeid og mye venting kan det sørsamiske museet Saemien Sijte i Snåsa endelig flytte inn i nye lokaler på Horjemstangen. Dan Jonas Sparrok gleder seg over mulighetene det nye museumsbygget gir.

Nytt utstillingsrom til Saemien Sijte i Snåsa

UTSTILLINGSROM: Inne i Saemien Sijtes nye utstillingsrom. Her vil det i løpet av 2022 komme en utstilling på plass.

Foto: Anna Liisa Jåma / Saemien Sijte

De siste årene har det sørsamiske museet og kultursenteret Saemien Sijte i Snåsa hatt utfordringer med både mugg og for liten plass til både de ansatte og utstillinger.

Fra og med nyttår vil de derimot få større plass i nye lokaler på Horjemstangen i Snåsa.

Detaljer på nye Saemien Sijte

DETALJER: Det nye bygget er tegnet av Fur arkitekter og arbeidet er utført av Statsbygg i tett dialog med Saemien Sijte selv.

Foto: Kai-Rune Hætta / Saemien Sijte

Les også: Rammet av mugg og lekkasjer – nå lover regjeringen 115 millioner til nytt bygg.

Museumsdirektør for Saemien Sijte Birgitta Fossum er overlykkelig over at de endelig har fått oppfylt drømmen om et nytt bygg. For veien til et nytt bygg har ikke bare vært enkel.

En viktig møteplass

Dan Jonas D. Sparrok (25) fra Snåsa er like glad som Fossum for at et nytt bygg nå står klart. Han har alltid vært stolt over å ha Saemien Sijte i nærheten, men han ser nå flere muligheter med det nye bygget.

Dan Jonas Danielsen Sparrok

SER FLERE MULIGHETER: Dan Jonas D. Sparrok ser frem til en større møteplass i det sørsamiske området.

Foto: Vaino Rensberg / NRK

En av tingene han ser frem til er å kunne ha en større arena hvor en kan møtes i det sørsamiske området.

– Det tidligere bygget har jo vært veldig begrenset, men med det nye området tror jeg det vil være større muligheter for å kunne samle enda flere, sier Sparrok.

Saemien Sijte på Snåsa

Saemien Sijtes tidligere lokale i Snåsa.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Det sørsamiske museet og kultursenteret har et ansvar for å bevare den sørsamiske kulturen og språket. Sparrok tror at det sørsamiske vil kunne synes enda mer på nasjonalt nivå i årene fremover.

– Det er en trygghet å ha en slik arena hvor de kan formidle vår samiske kultur på en ordentlig måte, sier Sparrok.

Lang prosess

Planleggingen av utbyggingen til Saemien Sijte begynte allerede i 1984. Allerede den gang, ønsket de seg et verdig bygg. Siden da har behovet for flere ansatte, mer plass og tilrettelagte lokaler også økt.

Birgitta Fossum

STOLT: Museumsdirektør Birgitta Fossum er veldig fornøyd med det nye bygget til Saemien Sijte og gleder seg til å kunne vise det frem.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

Ifølge Fossum, har det vært mange turer til Oslo opp gjennom årene for å få finansieringen på plass.

Det har vært både mange nedturer og oppturer forteller hun.

Etter alle årene med kampen for et nytt lokale, er hun nå veldig fornøyd med hvordan resultatet har blitt.

Poserer med grunnsteinen.

OKTOBER 2020: Grunnsteinen ble lagt ned og byggingen kunne begynne. Fra venstre: byggherredirektør Marius Tunstad, museumsdirektør Birgitta Fossum, sametingspresident Aili Keskitalo og kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Foto: Ailin Maria Danielsen / NRK

– Jeg ser frem til å ha verdige forhold for gjenstandene våre og for de som arbeider med det, sier Fossum.

Det nye bygget vil ikke åpne for publikum før i juni, men det vil kanskje bli muligheter for å kunne komme og se litt før den tid.

Nye Saemien Sijte i Snåsa

BAKSIDEN: Det nye bygget er tegnet av Fur arkitekter. Saemien Sijte er fornøyd med prosessen sammen med Fur arkitekter og Statsbygg.

Foto: Erik Norberg / Saemien Sijte

Korte nyheter

 • Starter snart innspilling i «Lapplands Helvete»

  Spillefilmen «Sulis» handler om et opprør som endret historien. Filmen skildrer historien om arbeideropprøret i Sulitjelma i perioden 1890-1907. «Sulis» tar for seg faktiske hendelser ved det som var Norges nest største arbeidsplass. Arbeiderhistorien i Sulitjelma fikk stor betydning for fremveksten av fagbevegelsen i Norden.

  Nå er innspillingsdato klar, skriver Saltenposten. 18. mars starter innspillingen i Målselv, og før påske fortsetter filmingen i «Lapplands Helvete», som arbeiderne kalte Sulitjelma.

  Filmen skal i tilegg til Målselv og Sulitjelma gjøre opptak i gruvene på Røros og en sekvens i Riga i Latvia.

  Regissør Nils Gaup startet med manusjobbing for 12 år siden, da med arbeidstittelen «Arbeiderkamp». Manusforfatter er Christoffer Grøndahl, som også har skrevet manus til «Kampen om Narvik», «Villmark», «Børning» og «Nokas». Filmen produseres av Storyline Nor AS, og har et budsjett på rundt 50 millioner kroner.

  Castingen er de ikke helt klar med og trenger derfor fortsatt statister. – Vi trenger fortsatt statister så her kan folk melde seg. Det er fortsatt fullt mulig å bli med i filmen, sier Tom Vidar Karlsen i Storyline Nor til Saltenposten.

  Filmplakat (teaser) for storfilmen Sulis.
  Illustrasjon: Storyline NOR
 • Muohtarido Ivgobadán E6 rahten

  Muohtarido la vierram E6 rahtáj Ivgobadán Omasvuona suohkanin. Bulkke ij jáhke nágin la ridos váldeduváj, valla dat huoman guoradallá. Ulmusj gut lij bájken ridov vuojnni. Sån javllá sån la sihkar ij aktak lij rahte nanna gå rido vieraj. Rahte l stekkan, tjállá bulkke Twitterin.

 • 13 337 ådå viesádijda njåmmum

  Maŋemus jánndurin tjáledum lli 13 337 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Lávvodagá li 224 viesáda koronanjoammoma diehti skihppijvieso sisi tjáledum.

  En PCR-maskin analyserer prøver for Covid19 ved mikrobiologisk laboratorium ved Nordlandssykehuset i Bodø.
  Foto: Ola Helness / NRK