De siste årene har det sørsamiske museet og kultursenteret Saemien Sijte i Snåsa hatt utfordringer med både mugg og for liten plass til både de ansatte og utstillinger.
Fra og med nyttår vil de derimot få større plass i nye lokaler på Horjemstangen i Snåsa.
DETALJER: Det nye bygget er tegnet av Fur arkitekter og arbeidet er utført av Statsbygg i tett dialog med Saemien Sijte selv.
Foto: Kai-Rune Hætta / Saemien SijteLes også: Rammet av mugg og lekkasjer – nå lover regjeringen 115 millioner til nytt bygg.
Museumsdirektør for Saemien Sijte Birgitta Fossum er overlykkelig over at de endelig har fått oppfylt drømmen om et nytt bygg. For veien til et nytt bygg har ikke bare vært enkel.
En viktig møteplass
Dan Jonas D. Sparrok (25) fra Snåsa er like glad som Fossum for at et nytt bygg nå står klart. Han har alltid vært stolt over å ha Saemien Sijte i nærheten, men han ser nå flere muligheter med det nye bygget.
SER FLERE MULIGHETER: Dan Jonas D. Sparrok ser frem til en større møteplass i det sørsamiske området.
Foto: Vaino Rensberg / NRKEn av tingene han ser frem til er å kunne ha en større arena hvor en kan møtes i det sørsamiske området.
– Det tidligere bygget har jo vært veldig begrenset, men med det nye området tror jeg det vil være større muligheter for å kunne samle enda flere, sier Sparrok.
Saemien Sijtes tidligere lokale i Snåsa.
Foto: Tor-Emil Schanche / NRKDet sørsamiske museet og kultursenteret har et ansvar for å bevare den sørsamiske kulturen og språket. Sparrok tror at det sørsamiske vil kunne synes enda mer på nasjonalt nivå i årene fremover.
– Det er en trygghet å ha en slik arena hvor de kan formidle vår samiske kultur på en ordentlig måte, sier Sparrok.
Lang prosess
Planleggingen av utbyggingen til Saemien Sijte begynte allerede i 1984. Allerede den gang, ønsket de seg et verdig bygg. Siden da har behovet for flere ansatte, mer plass og tilrettelagte lokaler også økt.
STOLT: Museumsdirektør Birgitta Fossum er veldig fornøyd med det nye bygget til Saemien Sijte og gleder seg til å kunne vise det frem.
Foto: Marie Elise Nystad / NRKIfølge Fossum, har det vært mange turer til Oslo opp gjennom årene for å få finansieringen på plass.
Det har vært både mange nedturer og oppturer forteller hun.
Etter alle årene med kampen for et nytt lokale, er hun nå veldig fornøyd med hvordan resultatet har blitt.
OKTOBER 2020: Grunnsteinen ble lagt ned og byggingen kunne begynne. Fra venstre: byggherredirektør Marius Tunstad, museumsdirektør Birgitta Fossum, sametingspresident Aili Keskitalo og kultur- og likestillingsminister Abid Raja.
Foto: Ailin Maria Danielsen / NRK– Jeg ser frem til å ha verdige forhold for gjenstandene våre og for de som arbeider med det, sier Fossum.
Det nye bygget vil ikke åpne for publikum før i juni, men det vil kanskje bli muligheter for å kunne komme og se litt før den tid.
BAKSIDEN: Det nye bygget er tegnet av Fur arkitekter. Saemien Sijte er fornøyd med prosessen sammen med Fur arkitekter og Statsbygg.
Foto: Erik Norberg / Saemien Sijte