Høyre-representant om «teaterfjøset»: – Vi har ikke jobbet godt nok

Frank Bakke-Jensen (H) avfeier kritikken mot at det samiske nasjonalteateret er fullstendig utelatt fra statsbudsjettforslaget for neste år.

Kulturhuset i Kautokeino

LØRVETE: Publikumssalen på kulturhuset i Kautokeino hvor Beaivváš i dag holder til, har sett bedre dager. Nettopp derfor har nytt teaterbygg lenge stått på ønskelisten.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Frank Bakke-Jensen

AVVISER UNNFALLENHET: Stortingsrepresentant for Finnmark Høyre, Frank Bakke-Jensen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Å gi Høyre skylden for at Sametinget ikke har prioritert denne saken er skivebom.

Dette skriver Frank Bakke-Jensen (H) i et leserinnlegg gjengitt i Sør-Varanger avis' papirutgave.

Som kjent ble det en nedtrykt stemning hos skuespillerne og de ansatte ved Beaivváš, da statsbudsjettforslaget for 2017 nylig ble lagt frem.

Her fremkom det at Høyre-/Frp-regjeringen ikke foreslår en eneste krone til det samiske nasjonalteateret Beaivváš.

Teateret holder i dag til i det som flere omtaler som et fukt- og lekkasjerammet «fjøs».

Beaivváš, teaterstykket Hevn

MUGGBEFENGT TEATERLOKALE: Teateransatte og skuespillere ved Beaivváš-teateret har tidligere «illustrert» forholdene de jobber under på denne måten.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

Nybygg må vente

Et nytt teaterbygg som kan huse Beaivváš har ligget i planene i flere år. Nybygget har ifølge Kunnskapsdepartementet en kostnadsramme på 140 millioner kroner.

Enn så lenge er byggeplanene utsatt grunnet mangel på oppføring i statsbudsjettforslaget.

– Det samiske teateret Beaivváš er ikke med fordi vi i Finnmark ikke har jobbet godt nok for dette, skriver Frank Bakke-Jensen i leserinnlegget.

  • Se bilder – under slike forhold jobber skuespillere og teateransatte i dag:

Vil ha skole og teater i skjønn forening

Frank Bakke-Jensen sier han har lagt frem et forslag om å se utbygging av ny videregående skole i Kautokeino i sammenheng med et nytt teaterbygg til Beaivváš.

Ikke primært av hensyn til økonomi, men for å bygge et bedre prosjekt, skriver Høyre-representanten, og tillegger:

– Denne ideen forankres nå lokalt av Kautokeino Høyre, av Høyres sametingsgruppe, og i departementene av Høyre i regjering.

– Bakke-Jensen har en jobb å gjøre internt

Aili Keskitalo

UTÅLMODIG: Sametingspresident Aili Keskitalo fra Norske Samers Riksforbund (NSR) mener man har ventet lenge nok på nytt teaterbygg til Beaivváš.

Foto: Sergey Gavrilov/Gavrilov Media / NRK

– Hvorfor skal vi godta at det bare kan bygges ett samisk kulturbygg av gangen, av en regjering som liker å snakke om effektivitet?

Dette skriver Aili Keskitalo (NSR) til NRK, og tillegger:

– Jeg skjønner frustrasjonen til Frank Bakke-Jensen. Men han har en jobb å gjøre internt for å få på plass en mer effektiv ordning for realisering av samiske kulturbygg generelt.

Sametingspresidenten skriver at sametingsrådet har fulgt opp tidligere vedtak fra forrige sametingsperiode om prioritering av byggesaker.

– Og til tross for prioriteringer, har det ikke blitt reist én fjøl i perioden.

Flere uferdige bygg

Tidligere har Helga Pedersen (Ap) uttalt at Stortinget må pålegge regjeringen å prioritere nytt teaterbygg til Beaivváš.

Pedersen tilkjennegis som «opphavskvinne» bak fjøs-begrepet overfor Beaivváš' teaterlokaler, etter et teaterbesøk tidligere i høst.

– Men heller ikke museet i Vadsø eller grensestasjonen er klare ennå. At jeg ønsker at de skulle vært det, er noe annet enn at de ikke har fått plass i budsjettet, skriver Bakke-Jensen på sin side.