Hopp til innhold

«Lys i mørketid» for grendeskoler

I morgen skal ungdom ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter og Børselv oppvekstsenter vise innbyggerne i Lakselv hva de kan med forestillingen «Lys i mørketid».

Lys i mørketid, elever fra Billefjord og Børselv

Det var fullt trøkk under øvelsene til dansegruppen.

Foto: Bjørn Arne Johansen / Ságat

– «Lys i mørketid» er et prosjekt som vi i kulturskolen har startet sammen med distriktsskolene i kommunen med fokus på det trekulturelle Porsanger. Det er et resultat av kulturskoleutviklingsprosjekt som vi har vært med på i tre år, opplyser kulturskolerektor Irene Persen.

Forestillingen er et samarbeid mellom Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter, Børselv oppvekstsenter og Porsanger kulturskole. Premieren blir i kultursalen i Lakselv torsdag kveld.

Instruktører er den kjente komikeren Trine Lise Olsen (opptreden), Simone Grøtte Pedersen (dans), Halvdan Nedrejord (trommer) og Berit Alette Mienna (joik).

Kjendis-komiker som instruktør

Komikeren Trine Lise Olsen har selv jobbet som lærer ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter. I 2009 ble hun landskjent da hun vant komikonkurransen «Den norske humor» . Premien var å få lage et halvtimes komiprogram for NRK. Trine Lise Olsen valgte da å lage programmet i Billefjord . Programmet fikk navnet «Lille Billefjord» .

Trine Lise Olsen

Trine Lise Olsen er instruktør.

Foto: Bjørn Arne Johansen / Ságat

– Jeg har blitt med som instruktør fordi jeg synes det er et kjempeartig og spennende prosjekt. Lys i mørketid er jo temaet. I tillegg for disse to skolene vise hva de er gode for og å «Kicke litt ass», sier en gledesstrålende Trine Lise Olsen.

Hun lover at det blir mye morsomt å se, men det er nok ikke bare fordi ungdommene har en komiker som instruktør.

– Ungdommene har jo vært med på å lage forestillingen. De har masse humor selv, og derfor blir det nok en god del humor. De har blant annet en parodi på «Hans og Grete», opplyser Olsen.

Før jul i fjor vedtok flertallet i kommunestyret å legge ned Børselv oppvekstsenter og å redusere tilbudet ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter betraktelig. Flertallet består av Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP).

Trine Lise Olsen sier at ungdommene ikke driver med politikk og at dette derfor ikke er blitt en del av forestillingen.

– Vi er nok ikke noe politisk i dette stykket, understreker Olsen.

Hva mener du selv om nedleggelsesplanene?

– Jeg synes det er trist. Det er klart jeg gjør. Jeg synes det er trist at folk blir tvunget til å reise til et tettsted, hvis de har lyst til å bo i et utkantstrøk. Da synes jeg de skal få muligheten til det, sier Olsen.

Har invitert ordføreren

«Lys i mørketid» kan etter kulturskolerektorens mening også passe som en håpefull tittel for at kommunestyret skal endre sitt vedtak om å legge ned de to grendeskolene.

– Ja, det kan det. Så passer det jo veldig godt akkurat nå. Det gjør det. Vi må se om vi finner et lys i mørket, sier Irene Persen.

Blant de inviterte gjestene til torsdagens forestilling er ordfører Knut Roger Hanssen (H). Persen sier at de ennå ikke har fått noe svar fra ordføreren om han kommer til premieren, men hun regner med at han vil dukke opp siden han er veldig kulturinteressert.

– Vi har nok ikke fått noe svar ennå, men jeg tror nok han kommer til forestillingen. Det tror jeg nok. Han er jo veldig kulturinteressert. Han har jo vært en del med i «Bløgg» (revylag) og sånt tidligere i hvertfall, sier Persen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lys i mørketid, elever fra Billefjord og Børselv

Ungdommene i dansegruppa er instruert av danseren Simone Grøtte Pedersen.

Foto: Bjørn Arne Johansen / Ságat

Trine Lise Olsen synes det er dumt for både kvensk og samisk kultur hvis kommunestyrets vedtak gjennomføres.

– I Billefjord kan dette føre til at den samiske kulturen presses ut og det synes jeg er rett og slett forferdelig, mener Olsen.

Her er hennes største grunn til at folk skal komme å se på forestillingen:

– Det er fordi vi har jobbet hardt og jobbet mye. Her er det ungdommer som har stått på både med PR, maten, bak scenen, foran scenen og oppå scenen. Jeg synes man skal støtte kulturtiltak som blir gjort i kommunen. Det kan bli en fin opplevelse, tror Trine Lise Olsen.

Korte nyheter

 • Fosen-demonstrasjon i Tromsø

  Lørdag møtte 50-60 mennesker opp til Fosen-demonstrasjon i Tromsø.

  Nestleder i Romssa Sámi Searvi-NSR, Helene Ajuna Olsensier det er viktig å stille opp på demonstrasjon også i nord.

  – Først og fremst er det et menneskerettighetsbrudd som er konstatert i Høyesterett. Det er en tydelig videreføring av den kolonistiske politikken som har blitt videreført i hundrevis av år

  Hun sier at selv om hun selv er fra et sjøsamisk-område i Nord-Norge, så berøres også hun av det samene i Fosen-området står i.

  Olsen trekker frem at det i Sannhets- og forsoningskommisjonen står om da det ble bygget ut vannkraftverk i hennes hjemkommune.

  – Det som har skjedd der er skremmende likt det som skjer nå i Fosen. Derfor er det eneste rette er å fortsette å kjempe.

  Hun sier at eneste vinningen samene har fått ut av kampen om Fosen er fellesskapet Sapmi.

  – At det fortsatt er så sterkt. Det ser man når man samles her og i Oslo på 600 dager og fremdeles kjemper for dem.

  Helene Ajuna Olsen
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Fosen-aksjonistene vil gjøre klar ny aksjon om 100 dager

  – Vi gjør oss klare til ny aksjon om det går 100 dager til, skriver Fosen-aksjonistene i en pressemelding.

  De siste timene før 600-dagen har Fosen-aksjonistene blokkert og slått leir utenfor Statsministerens kontor. Nå har de samlet mange hundre mennesker foran Stortinget og går i demonstrasjonstog tilbake til SMK i en stille markering.

  Demonstrasjonstog for Fosen
  Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
 • Ii lohppit dáhtona goas ášši galgá leat čovdun

  Stáhtačálli Elisabeth Sæter (Bb) mieđiha ahte sii áinnas livččejit galgan leat guhkkelabbui boahtán, gávdnat čovdosa Fovsen-riidui. Muhto lohká ahte maŋimuš 100 beaivvis leat dehálaš áššit dáhpáhuvvan.

  Fosen-akšunisttat álggahedje miellačájeheami Šloahta olggobealde bearjadaga. Sii ledje čohkkán Stáhtaministara kantuvrra olggobeallai maŋŋel go ledje bivdán Jonas Gahr Støre váldit ovddasvástádusa Fovsen-áššis.

  Oljo- ja energiijadepartemeantta stáhtačálli Elisabeth Sæteris (BB) lea stuora áddejupmi dasa ahte Fovsen-boazosápmelaččain lea lossa dilli.

  – Mun háliidan erenoamážit váldit ovdan ahte mii leat ožžon čoahkkái soabahanbeavddi gaskal Fovsen boazosápmelaččaid ja bieggafápmokonsešonearaid - maid bealátkeahtes soabaheaddji jođiha. Jáhkán ahte dat lea leamašan dehálaš oažžut áššebeliid beavdái, lohká son.

  Sæter lohká maiddái ahte sii leat ovdánan ja proseassa lea bures boahtán johtui, muhto son ii áiggo bidjat dáhtona dasa ahte goas galget leat gávdnan čovdosa.

  – Dat gal lea riikasoabaheaddji Mats Rulanda duohken, lohká son.

  Statssekretær i Olje-og energidepartemenet Elisabeth Sæter
  Foto: Håkon Benjaminsen / NRK