Hopp til innhold

«Lys i mørketid» for grendeskoler

I morgen skal ungdom ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter og Børselv oppvekstsenter vise innbyggerne i Lakselv hva de kan med forestillingen «Lys i mørketid».

Lys i mørketid, elever fra Billefjord og Børselv

Det var fullt trøkk under øvelsene til dansegruppen.

Foto: Bjørn Arne Johansen / Ságat

– «Lys i mørketid» er et prosjekt som vi i kulturskolen har startet sammen med distriktsskolene i kommunen med fokus på det trekulturelle Porsanger. Det er et resultat av kulturskoleutviklingsprosjekt som vi har vært med på i tre år, opplyser kulturskolerektor Irene Persen.

Forestillingen er et samarbeid mellom Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter, Børselv oppvekstsenter og Porsanger kulturskole. Premieren blir i kultursalen i Lakselv torsdag kveld.

Instruktører er den kjente komikeren Trine Lise Olsen (opptreden), Simone Grøtte Pedersen (dans), Halvdan Nedrejord (trommer) og Berit Alette Mienna (joik).

Kjendis-komiker som instruktør

Komikeren Trine Lise Olsen har selv jobbet som lærer ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter. I 2009 ble hun landskjent da hun vant komikonkurransen «Den norske humor» . Premien var å få lage et halvtimes komiprogram for NRK. Trine Lise Olsen valgte da å lage programmet i Billefjord . Programmet fikk navnet «Lille Billefjord» .

Trine Lise Olsen

Trine Lise Olsen er instruktør.

Foto: Bjørn Arne Johansen / Ságat

– Jeg har blitt med som instruktør fordi jeg synes det er et kjempeartig og spennende prosjekt. Lys i mørketid er jo temaet. I tillegg for disse to skolene vise hva de er gode for og å «Kicke litt ass», sier en gledesstrålende Trine Lise Olsen.

Hun lover at det blir mye morsomt å se, men det er nok ikke bare fordi ungdommene har en komiker som instruktør.

– Ungdommene har jo vært med på å lage forestillingen. De har masse humor selv, og derfor blir det nok en god del humor. De har blant annet en parodi på «Hans og Grete», opplyser Olsen.

Før jul i fjor vedtok flertallet i kommunestyret å legge ned Børselv oppvekstsenter og å redusere tilbudet ved Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter betraktelig. Flertallet består av Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP).

Trine Lise Olsen sier at ungdommene ikke driver med politikk og at dette derfor ikke er blitt en del av forestillingen.

– Vi er nok ikke noe politisk i dette stykket, understreker Olsen.

Hva mener du selv om nedleggelsesplanene?

– Jeg synes det er trist. Det er klart jeg gjør. Jeg synes det er trist at folk blir tvunget til å reise til et tettsted, hvis de har lyst til å bo i et utkantstrøk. Da synes jeg de skal få muligheten til det, sier Olsen.

Har invitert ordføreren

«Lys i mørketid» kan etter kulturskolerektorens mening også passe som en håpefull tittel for at kommunestyret skal endre sitt vedtak om å legge ned de to grendeskolene.

– Ja, det kan det. Så passer det jo veldig godt akkurat nå. Det gjør det. Vi må se om vi finner et lys i mørket, sier Irene Persen.

Blant de inviterte gjestene til torsdagens forestilling er ordfører Knut Roger Hanssen (H). Persen sier at de ennå ikke har fått noe svar fra ordføreren om han kommer til premieren, men hun regner med at han vil dukke opp siden han er veldig kulturinteressert.

– Vi har nok ikke fått noe svar ennå, men jeg tror nok han kommer til forestillingen. Det tror jeg nok. Han er jo veldig kulturinteressert. Han har jo vært en del med i «Bløgg» (revylag) og sånt tidligere i hvertfall, sier Persen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lys i mørketid, elever fra Billefjord og Børselv

Ungdommene i dansegruppa er instruert av danseren Simone Grøtte Pedersen.

Foto: Bjørn Arne Johansen / Ságat

Trine Lise Olsen synes det er dumt for både kvensk og samisk kultur hvis kommunestyrets vedtak gjennomføres.

– I Billefjord kan dette føre til at den samiske kulturen presses ut og det synes jeg er rett og slett forferdelig, mener Olsen.

Her er hennes største grunn til at folk skal komme å se på forestillingen:

– Det er fordi vi har jobbet hardt og jobbet mye. Her er det ungdommer som har stått på både med PR, maten, bak scenen, foran scenen og oppå scenen. Jeg synes man skal støtte kulturtiltak som blir gjort i kommunen. Det kan bli en fin opplevelse, tror Trine Lise Olsen.

Korte nyheter

 • Romssa Sámi Viessu rahppui luđiin

  Sápmelaš juoigi Sara Marielle Gaup Beaska oaččui dan stuorra gudni rahpat Romssa Sámi Viesu luđiin.

  Son juoiggai golbma luođi, earret eará Ande Somby bidjan luođi «Romssa suolu» ja Gaup Beaska dovddus luođi «Gulahallat eatnamiin.»

  Prologastis lihkuhii girječálli ja journalista John Gustavsen Romssa sápmelaččaid ođđa deaivvadanbáikkiin.

  Seammás son geavahii maid liibba cuiggodit eiseválddiid dan fasttes vuogis mo Sállira boazosápmelaš Per Kitti lea gieđahallon.

  Romssa Sámi Viesu vuođđudus ásahuvvui virggálaččat guovvamánu 15. beaivve jagis 2023. Oamasteaddjit leat Romssa gielda, Sámediggi ja Romssa fylkkagielda.

  Sara Marielle Gaup Beaska
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Samiske dramatikere debuterer ved Det Norske Teatret

  Fire samiske dramatikerer debuterer med nye tekster under Heddadagene på Det Norske Teatret lørdag kl. 13.00.

  Manusprosjketet, «Sápmi muitala/forteller», ble satt i gang for et par år siden, og er et samarbeidsprosjekt mellom Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš og Litteraturens hus.

  Sarakka Gaup, Anne Berit Anti, Ole Henrik Lifjell og Terje Andre Wollmann, skal i år presentere sine nyskrevne tekster.

  Prosjektets hovedmål var å utvikle ny samisk dramatikk, som skal gi nye blikk fra Sápmi.

  Heddadagene er Norges største teaterfestival og samler hele teater-Norge i juni hvert år.

  Fire samiske dramatikere debuterer med sine nyskrevne tekster under heddadagene.
  Foto: Heddadagene/Det Norske Teatret
 • Ođđa gielddadirektevra Deanus

  Les på norsk.

  Jørgen Holten Jørgensen lea Deanu gieldda ođđa gielddadirektevra, dán duođašta son NRK:i.

  Son lea dál Bearalvági gieldda ráđđealmmái.

  – Mun vuolggán virgái go Deatnu lea gelddolaš gielda mas leat áibbas eará hástalusat go Bearalvágis leat, dadjá Jørgensen.

  Son álgá virgái golggotmánu 1. beaivvi dán jagi.

  Jørgensen dadjá Deanu ja Bearalváhki leat guovttelágan gieldda. Sihke sturrodaga ektui, muhto maiddái kultuvrralaččat, ássanminstaris ja ealáhusaid ektui.

  – Deatnu lea hui viiddis ja lea bieđggus ássan, dan botta go Bearalváhki lea guollebivdohápman mii lea čoahkis. Deanus gávdnojit máŋggalágan ealáhusat nugo eanadoallu, boazodoallu, bálvalusat, fievrrideapmi ja veahá guollebivdu - ja Bearalvági guovllus ges lea guolleealáhus mii oktoráđđe.

  Son geassá maiddái ovdan ahte kultuvrralaš ja čearddalaš dimenšuvdna lea hui nanus Deanus.

  – Buot dát dahká Deanu earálágan ja gelddolaš servodahkan.

  Rådmann i Berlevåg Jørgen Holten Jørgensen