NRK Meny
Normal

– Kommunen taper 12,5 mill. i året

Frank Seppola og Alf Emil Paulsen fra Porsanger i utvikling (PIU) mener det vil være direkte uklokt av Porsanger kommune å melde seg ut av forvaltningsområdet for samisk språk.

Rådhuset i Lakselv i Porsanger

Mange i kommunestyret i Porsanger har ikke et særlig positivt forhold til det samiske.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Sametinget bidro totalt med 12,5 millioner kroner til Porsanger i 2011.

– Det vil være direkte næringsuvennlig å melde kommunen ut av forvaltningsområdet for samisk språk, mener Frank Seppola og Alf Emil Paulsen fra Porsanger i utvikling (PIU).

Porsanger i utvikling (PIU) ble stiftet i 2009 for å drive med omstillingsarbeid i Porsanger. Målet er at man innen sommeren 2012 skal ha skaffet kommunen 60 nye arbeidsplasser.

– Sametinget bidrar mest

Paulsen og Seppola minner om at Sametinget er en viktig bidragsyter for næringslivet i Porsanger kommune.

Sametinget, sametingsbygget

Sametinget er den største offentlige bidragsyteren til næringslivet i Porsanger.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Sametinget har vært den instansen som har bidratt mest i forhold til våre søkere i 2011, sier daglig leder, Frank Seppola til Ságat . Av de 12,5 millioner kroner som Sametinget har sprøytet inn i Porsanger, har PIUs søkere fått 906.000 kroner. PIU selv har bidratt med 152.700 kroner til de samme bedriftene.

I samme periode har Innovasjon Norge (IN) innvilget én søknad, med 97.500 kroner tilskudd, 227.500 kroner er lån, og 227.500 kroner i rentestøtte til lån. Totalt har disse to instansene bidratt med nesten 1,5 millioner kroner til PIUs søkere.

– Tallene taler vel for seg selv. Melder man seg ut av samisk forvaltningsområde vil ikke Porsanger-bedriftene ha tilgang til denne potten med penger. Det ville vært synd for næringslivet, sier Seppola.

Men her er det ikke bare tilskuddene som teller, skyter konsulent Alf Emil Paulsen inn.

– Sametinget besitter en god del kompetanse, som også vil gå tapt for oss. PIU har etterhvert blitt godt kjent med systemet der, og det ville vært trist når vi har fått så god kontakt om dette skulle forsvinne, sier Paulsen.

FrP-Thomassen lover full gjennomgang

I inneværende valgperiode er det Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP) som har flertall i kommunestyret. Gruppeleder Torgeir Thomassen i Porsanger FrP sier posisjonen skal ta en full gjennomgang av hva det betyr for kommunen å være medlem av forvaltningsområdet for samisk språk.

Torgeir Thomassen (FrP)

Torgeir Thomassen (FrP).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg har aldri sagt at Porsanger FrP skal legge ned Sametinget eller melde kommunen ut av det samiske forvaltningsområdet. Det jeg har sagt er at vi skal vurdere en interpellasjon der dette blir tatt opp, sier Thomassen til Ságat.

Han mener saken har fått uante store dimensjoner.

– Dette handler i grunn om man skal snakke samisk i et kommunestyre der alle andre snakker norsk mye bedre enn samisk, hevder Thomassen overfor avisa.