NRK Meny
Normal

– Støtten fra Karasjok varmer

Sauebonde John Inge Henriksen (50) i Indre Billefjord er glad for at folk i Karasjok også støtter boikotten av næringslivet i Lakselv.

John Inge Henriksen, Sissel Gaup og Ravdna Anti

John Inge Henriksen i Billefjord har fått støtte for sin boikott fra karasjokingene Sissel Gaup og Ravdna Anti.

Foto: Montasje: Dan Robert Larsen / NRK

– Dette viser at det nytter med en slik boikott og at folk støtter det samiske språket. Vi i Porsanger er ikke alene. Også i andre kommuner ser det at Porsanger kommune ikke bryr seg om det samiske språket, sier John Inge Henriksen.

I romjula startet han og flere andre bønder i Billefjord-området boikott av næringslivet i kommunesenteret Lakselv. Dette er en protest mot kommunestyrets flertallsvedtak om å legge ned oppvekstsenteret i Børselv og å sterkt redusere driften ved Sjøsamisk oppvekstsenter i Indre Billefjord.

Billefjordingene er også sterkt provosert av kommunestyrets vedtak om å kutte helt ut støtten til Sjøsamisk kompetansesenter i Indre Billefjord og Fremskrittspartiets (FrPs) planer om å melde kommunen ut av forvaltningsområdet for samisk språk.

Støtte fra nabokommunen Karasjok

Det er Høyre (H) og Fremskrittspariet (FrP) som har flertall i kommunestyret i Porsanger i inneværende valgperiode. Kommunesenteret Lakselv er viktig som handelssenter i regionen og også viktig for skatteinngangen i Porsanger kommune.

Henriksen mener en boikott av handelsstanden i Lakselv vil ramme de som var med på å gi høyrekreftene makten ved siste valg. Nylig gikk karasjokingene Sissel Gaup og Ravdna Anti ut med at de støtter denne boikott-aksjonen.

– Hvorfor skal vi da støtte Lakselvs næringsliv? Vi kan støtte Alta, som ikke har sagt noe negativt om det samiske, sier Gaup til avisa Ságat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjøpesenter i Lakselv, Porsanger

Lakselv er som en slags handelshovedstad i Indre Finnmark.

Gaup og Anti mener en handelsboikott av Lakselv vil kunne tvinge fram en ny vurdering av planene om reduserte tilbud til samene og kvænene i Porsanger.

– Samisk, kvensk og norsk er historiske språk i Porsanger, og så har de både hjerter og hjerner til å legge ned den eneste samiske og den eneste kvænske skolen. Det er drastisk, sier en rystet Anti.

Disse uttalelsene gjør John Inge Henriksen glad.

– Jeg har en veldig bra følelse. Da jeg så det som sto i avisa måtte jeg lese det to ganger for å virkelig tro det var sant at karasjokingene støtter oss, sier en fornøyd Henriksen.

– Boikotten har vært effektiv

En boikottaksjon rettet mot næringslivet i Lakselv mener ordfører Knut Roger Hanssen (H) er ute av alle proporsjoner.

Knut Roger Hanssen

Ordfører Knut Roger Hanssen (H).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det blir bare dumt, fastslår han overfor Ságat, og tror ikke en slik aksjon vil finne bred forståelse blant folk flest.

Hanssen tror ikke en sentralisering av de to minoritetsskolene til skolen i Lakselv vil være katastrofalt, siden de tre språk snakkes og undervises ved alle skoler i kommunen. Han tror ikke tilbudet i samisk og kvænsk er dårligere ved skolen i Lakselv enn ved de to skolene som nedlegges. Han sier han står på Høyres verdier, men minner om at det nå drives realpolitikk.

– Dette er ingen dom aksjon. Han (ordføreren; red.anm.) kan jo mene at det er dumt, men jeg og flere andre mener at vi kjemper for våre egne verdier, forklarer Henriksen.

Sauebonden fra Billefjord sier at han utelukkende har fått positive kommentarer etter at han har stått frem både i TV og på internett med sin boikottaksjon.

– Folk sier at det jeg gjør er riktig. De sier det er bra jeg har gått ut i media med dette, sier Henriksen.

Har du handlet i Lakselv etter at du startet denne boikotten?

– Jeg har ennå ikke vært noen andre steder. Jeg har vært hjemme i Billefjord. Men nylig måtte jeg til Lakselv for å hente en pakke i posten. Det var jeg nødt til siden vi ikke har postkontor her, men ellers har jeg ikke handlet noe i Lakselv, bedyrer John Inge Henriksen.