NRK Meny
Normal

Misfornøyd med uhøflige innflyttere

Lederen for Sjøsamisk kompetansesenter i Billefjord mener historieløshet og manglende dannelse preger flere av FrP-innflytterne i lokalpolitikken.

Sigvald Persen, Thorvald Aspenes og Torgeir Thomassen

Sigvald Persen (stort bilde) mener at FrP-innflytterne Thorvald Aspenes og Torgeir Thomassen bør lære seg både folkeskikk og om lokal historie.

Foto: Montasje: Dan Robert Larsen / NRK

– Samisk og kvensk kultur har i århundrer vært en sentral del av dagliglivet til folk her i Porsanger. Derfor er det med undring jeg observerer hvordan det nye kommunestyret, med flere innflyttere i spissen, roter til både historien og fremstillingen av minoritetenes rettigheter, sier Sigvald Persen, leder for Sjøsamisk komperansesenter i Billefjord.

Sigvald Persen

Sigvald Persen.

Foto: Nrk

Han uttaler seg i forbindelse med at kommunestyret i Porsanger med ti mot ni stemmer nylig vedtok å legge ned oppvekstsenteret i Børselv og å redusere virksomheten ved oppvekstsenteret i Billefjord betraktelig. Disse to sentrene anses som viktige brikker i bevarelsen av kvensk og samisk kultur.

Samtidig har flertallet i kommunestyret valgt å legge ned Sjøsamisk kompetansesenter i Billefjord.

Det Persen reagerer mest på er uttalelsene i media fra FrP-gruppeleder Torgeir Thomassen, som vil melde Porsanger kommune for å bli kvitt samisk fra kommunestyresalen.

– Med dette utspillet viser Thomassen historieløshet. Hans parti viser samtidig lite kunnskaper om lokal historie og manglende respekt for befolknigen i kommunen, påpeker Sigvald Persen.

– Vil bli kvitt det samiske

Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP) utgjør flertallet i kommunestyret i Porsanger. De har tilsammen ti av nitten representanter. FrP-gruppa ledes av innflytteren Torgeir Thomassen, mens en annen FrP-innflytter, Thorvald Aspenes, er varaordfører.

Thorvald Aspenes

INNFLYTTER: Varaordfører Thorvald Aspenes (FrP).

Foto: Ođđasat / NRK

– Folk skal gjerne flytte hit og bo her, men det minste man kan kreve av innflyttere som satser på lokalpolitikken er at de setter seg inn i lokal historie og skikker. Her er selvsagt både det samiske og kvenske sentralt, forklarer Persen.

Fremskrittspartiets (FrPs) gruppeleder i kommunestryret, Torgeir Thomassen, sier at han vurderer en interpellasjon til ordføreren på møtet i februar, der han vil foreslå at Porsanger melder seg ut av forvaltningsområdet for samisk språk.

Torgeir Thomassen

INNFLYTTER: FrPs gruppeleder Torgeir Thomassen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg kommer til å forlange at vi melder oss ut av forvaltningsområdet for samisk språk og kultur, for å bli kvitt samisk i kommunestyresalen. For sånn som det er i dag er samisk mer et hinder enn en fordel for noen av partene, sier Torgeir Thomassen til Ságat.

Aps Kåre Olli mener at FrPs motstand mot samisk grenser til rasisme.

– FrP er fiendtlig mot alle andre enn de som er hvite og snakker norsk, hevder Olli.

Han påpeker det at partiet allerede under valgkampen gikk ut med at tolkingen var for dyr, uten å ha undersøkt det i det hele tatt.