Hopp til innhold

– Alle vedtak skal kjennes ugyldig

Arbeiderpartiet (Ap) har meldt kommunestyremøtet i Porsanger 14.12.2011 for lovlighetskontroll. Partiet krever at iverksettelse av alle vedtak fattet på dette møtet utsettes.

Kåre Olli

Kåre Ollis (Ap) bruk av sitt eget morsmål på talerstolen har skapt bruduljer i Porsanger.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

«Vi vil med dette sette gjennomføring av kommunestyremøte den 14.12.2011 for lovlighetskontroll pga. manglende tolking og alle vedtak på dette møtet må kjennes ugyldige. Iverksettelse av vedtak fattet på kommunestyremøtet utsettes til klagen er ferdigbehandlet», skriver Ap i sin klage til Fylkesmannen i Finnmark.

Brevet er datert 29.12.2011 og er underskrevet av Kåre Olli, Mona Skanke og Ida K. Bjørnbak.

– Mangelfull tolking

Da kommunestyremøtet 14.12.2011 åpnet var det ingen tolk tilstede. Derfor skapte det kaos når kommunestyrerepresentant Kåre Olli gikk på talerstolen og snakket på sitt eget morsmål, samisk .

Dette har han full rett til ifølge Sameloven, da Porsanger kommune er en av kommunene i forvaltningsområdet for samisk språk. I dette forvaltningsområdet er samisk og norsk likestilte språk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kommunestyremøte i Porsanger

Kommunestyret vedtok blant annet å legge ned oppvekstsenteret i Børselv og å redusere tilbudene i Billefjord oppvekstsenter betraktelig.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ordføreren løste problemet med at en av de ansatte ble bedt om å ta seg av tolkingen. Den hasteinnkalte tolken tolket bare fra samisk til norsk.

«Tolken ble hentet inn på kort varsel og hadde aldri tolket et kommunestyremøte tidligere. Vedkommende fikk ikke tid til å forberede seg til tolkeoppdraget. Vi er heller ikke trygge på at alle fikk med seg det som ble sagt fra talerstolen etter at tolken kom på plass», skriver klagerne.

I brevet opplyser klagerne at representant Kåre Olli har benyttet samisk i kommunestyremøter tidligere. Derfor måtte dette være en kjent sak for både administrasjonen og den politiske ledelsen i kommunen.

«Det er i etterkant av møtet 14.12.2012 kommet kommentarer i media fra noen kommunestyrerepresentanter at det var vanskelig å forstå det som ble sagt fra talerstolen på møtet av Kåre Olli pga. tolkingen og at det derfor ikke skal være tillatt å snakke samisk i Porsanger kommune.»

Hovedsaken på dette kommunestyremøtet var Porsanger kommunes budsjett for 2012. Blant annet vedtok møtet med ti mot ni stemmer å legge ned oppvekstsenteret i Børselv og å redusere driften ved Billefjord oppvekstsenter betraktelig.

Korte nyheter

 • Dieđihii iežas bealalažžan go virgádedje jođiheaddji

  Stivrajođiheaddji Torjer Olsen Sámi Viessu Romssas dieđihii iežas bealálažžan go Jill Abelsen Olsen virgáduvvoi beaivválaš jođiheaddjin.

  Dat lea dan sivas go soai leaba ovttas álmmuhan girjji «Samiske temaer og perspektiver i alle barnehager - fra rammeplan til praksis».

  – Dás leimmet varrugasat. Seammás go Jill ozai barggu, de dieđihan iežas bealálažžan. Danin in leat mun virgádeamis gieđahallan maidige. In leat oasálastán stivrra ságastallamiiguin, čilge Torjer Olsen.

  Anita Lervoll dat jođihii virgádanbarggu.

 • Meldte seg inhabil da daglig leder ble ansatt

  Styreleder Torjer Olsen i Samisk hus Tromsø meldte seg inhabil da Jill Abelsen Olsen ble ansatt som daglig leder.

  Grunnen til det er at de sammen har gitt ut boka «Samiske temaer og perspektiver i alle barnehager - fra rammeplan til praksis».

  – Dette var vi veldig obs på. I det samme Jill søkte, meldte jeg meg inhabil på grunn av to av søkerne. Jeg har derfor ikke hatt noe med ansettelsen og behandlingen av søkerne å gjøre. Jeg har ikke deltatt i styret sine samtaler eller avgjørelser, forklarer Torjer Olsen.

  Det var Anita Lervoll som hadde ledelsen av behandlingen i styret.

  Jill Abelsen Olsen og Torjer Olsen
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Ailo & co. kjørte inn til en 6. plass i Belgia

  Ailo Johansen (13) fra Kirkenes var en av de norske utøverne som deltok på motocrossløpet Coupe de l’Avenir i Belgia i helgen,

  Norges Motorsportforbund melder at de norske utøverne leverte solide prestasjoner.

  Konkurransen er en lagbasert hendelse hvor hvert deltakende land sender lag bestående av tre juniorutøvere.

  Norge stilte med to lag i konkurransen. Johansen fra Kirkenes stilte i 85-ccmklassen sammen med Isak Engelin og Per Degvold.

  Etter ni fullførte heat i hver klasse sikret det norske laget en 6. plass i 85-ccmklassen.

  I Open-klassen ble det norske laget nummer åtte.

  – Vi er kjempefornøyd med resultat og prestasjon. Dette er en arena hvor de beste juniorene samles for å måle krefter. Norges utøvere viste muskler og tar med seg læring og erfaring videre, sier lagleder Øystein H. Kjørstad på motorsportforbundets nettside.

  Ailo Johansen på crossykkel
  Foto: Privat