NRK Meny
Normal

– Kjøper ikke èn spiker i Lakselv

Sauebonden John Inge Henriksen (50) i Indre Billefjord skal bygge et nytt sauefjøs til to millioner kroner til neste år. Han vil imidlertid kjøpe alle varer og tjenester utenfor egen kommune.

John Inge Henriksen

John Inge Henriksen (50) er fortvilet over at hjembygda hans vil miste skolen sin.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg boikotter alle forretningene i Lakselv. Grunnen til det er lakselvværingenes motstand mot oss i distrikene. Når Lakselv ikke støtter oss, så støtter ikke vi Lakselv, forklarer Henriksen.

Bakgrunnen til sauebondens boikott av bedriftene i kommunesenteret er kommunestyrets vedtak om å legge ned oppvekstsenteret i Børselv og å redusere tilbudene i Sjøsamisk oppvekstsenter i Billefjord betraktelig. Han er også irritert over at Fremskrittspartiet (FrP) har planer om å melde Porsanger kommune ut av forvaltningsområdet for samisk språk.

– Ikke særlig gjennomtenkt

Porsanger styres i denne perioden av Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP). Ordfører Knut Roger Hanssen (H) sier at boikottaksjonen ikke er særlig gjennomtenkt.

Knut Roger Hanssen

Ordfører Knut Roger Hanssen (H).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg forstår ikke at man skal straffe næringslivet for det politikerne gjort. Det er å skyte helt feil. Det blir som å skyte seg selv i foten å gjøre noe slikt. Næringslivet vil tape penger og dermed mister kommunen skatteinntekter. Dermed blir det mindre penger til alle viktige formål, slik som eldreomsorg, skoler og lignende, advarer Hanssen.

Ordføreren mener at folk gjerne skal kunne uttrykke sin uenighet til vedtak i kommunestyret, men at dette absolutt ikke er veien å gå.

Henriksen opplyser at det er flere bønder i distriktene i Porsanger som deltar i boikotten, og at alle disse har bestemt seg for å kjøpe alle varer og tjenester i andre kommuner.

– Jeg frykter for fremtiden til språket og kulturen. Når barna flyttes fra Billefjord til Lakselv, vil de komme til et miljø hvor de mister kontakten med det samiske. De andre barna der snakker bare norsk og dermed vil også barna fra Billefjord også gjøre det, frykter John Inge Henriksen.

– Truer lokale arbeidsplasser

Gabriel Elektro i Lakselv er det første offeret for boikottaksjonen. Daglig leder Helge Ragnvald Olaussen er forvilet.

– Jeg fikk en avbestilling på et oppdrag verd omlag 400.000 kroner. Begrunnelsen var helt klar, oppdragsgiveren ønsket å boikotte næringslivet i Lakselv. Vedkommende varslet at oppdraget ville gå til et firma i en annen kommune, opplyser Olaussen til avisa Ságat.

Èn time etter det første intervjuet med avisa ringer Olaussen igjen for å fortelle at nok en kunde fra distriktet har meddelt at han vil avslutte kundeforholdet. Kunden forklarte at «Når dæm i Lakselv ikke ser verdien av oss i bygda så slutter vi å bære pængan våres dit.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjøpesenter i Lakselv, Porsanger

Handel er en av bærebjelkene i den økonomiske utviklingen i Porsanger kommune.

NRK har vært i kontakt med flere bedriftsledere i Lakselv sentrum, men ingen av dem er villig til å stille opp til intervju i frykt for å bli stemplet som motstandere av folk ute i distriktene. Andre igjen vil ikke uttale seg fordi de mener boikottaksjonen er et lavmål, som det ikke er verdt å kommentere.

Flere av bedriftslederne kan imidlertid opplyse at de ennå ikke har merket noe til boikotten. Julehandelen har hittil gått som normalt.