– Kjøper ikke èn spiker i Lakselv

Sauebonden John Inge Henriksen (50) i Indre Billefjord skal bygge et nytt sauefjøs til to millioner kroner til neste år. Han vil imidlertid kjøpe alle varer og tjenester utenfor egen kommune.

John Inge Henriksen

John Inge Henriksen (50) er fortvilet over at hjembygda hans vil miste skolen sin.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg boikotter alle forretningene i Lakselv. Grunnen til det er lakselvværingenes motstand mot oss i distrikene. Når Lakselv ikke støtter oss, så støtter ikke vi Lakselv, forklarer Henriksen.

Bakgrunnen til sauebondens boikott av bedriftene i kommunesenteret er kommunestyrets vedtak om å legge ned oppvekstsenteret i Børselv og å redusere tilbudene i Sjøsamisk oppvekstsenter i Billefjord betraktelig. Han er også irritert over at Fremskrittspartiet (FrP) har planer om å melde Porsanger kommune ut av forvaltningsområdet for samisk språk.

– Ikke særlig gjennomtenkt

Porsanger styres i denne perioden av Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP). Ordfører Knut Roger Hanssen (H) sier at boikottaksjonen ikke er særlig gjennomtenkt.

Knut Roger Hanssen

Ordfører Knut Roger Hanssen (H).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg forstår ikke at man skal straffe næringslivet for det politikerne gjort. Det er å skyte helt feil. Det blir som å skyte seg selv i foten å gjøre noe slikt. Næringslivet vil tape penger og dermed mister kommunen skatteinntekter. Dermed blir det mindre penger til alle viktige formål, slik som eldreomsorg, skoler og lignende, advarer Hanssen.

Ordføreren mener at folk gjerne skal kunne uttrykke sin uenighet til vedtak i kommunestyret, men at dette absolutt ikke er veien å gå.

Henriksen opplyser at det er flere bønder i distriktene i Porsanger som deltar i boikotten, og at alle disse har bestemt seg for å kjøpe alle varer og tjenester i andre kommuner.

– Jeg frykter for fremtiden til språket og kulturen. Når barna flyttes fra Billefjord til Lakselv, vil de komme til et miljø hvor de mister kontakten med det samiske. De andre barna der snakker bare norsk og dermed vil også barna fra Billefjord også gjøre det, frykter John Inge Henriksen.

– Truer lokale arbeidsplasser

Gabriel Elektro i Lakselv er det første offeret for boikottaksjonen. Daglig leder Helge Ragnvald Olaussen er forvilet.

– Jeg fikk en avbestilling på et oppdrag verd omlag 400.000 kroner. Begrunnelsen var helt klar, oppdragsgiveren ønsket å boikotte næringslivet i Lakselv. Vedkommende varslet at oppdraget ville gå til et firma i en annen kommune, opplyser Olaussen til avisa Ságat.

Èn time etter det første intervjuet med avisa ringer Olaussen igjen for å fortelle at nok en kunde fra distriktet har meddelt at han vil avslutte kundeforholdet. Kunden forklarte at «Når dæm i Lakselv ikke ser verdien av oss i bygda så slutter vi å bære pængan våres dit.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjøpesenter i Lakselv, Porsanger

Handel er en av bærebjelkene i den økonomiske utviklingen i Porsanger kommune.

NRK har vært i kontakt med flere bedriftsledere i Lakselv sentrum, men ingen av dem er villig til å stille opp til intervju i frykt for å bli stemplet som motstandere av folk ute i distriktene. Andre igjen vil ikke uttale seg fordi de mener boikottaksjonen er et lavmål, som det ikke er verdt å kommentere.

Flere av bedriftslederne kan imidlertid opplyse at de ennå ikke har merket noe til boikotten. Julehandelen har hittil gått som normalt.

Korte nyheter

 • Truet med budsjettkutt – Får penger

  For andre gang på to år foreslo bydel Grünerløkka i Oslo fjerne en lederstilling i den samiske barnehagen i Tøyenparken i sitt budsjettforslag. Dette skapte uro blant foreldre og andre. De mente at ved å blant annet fjerne den samiske daglige lederen kunne den samiske barnehagen bli mer norsk. Men nå får den samiske barnehagen 800.000 kroner i øremerket driftstilskudd.

 • Mikkel Isaks rein blir påkjørt

  Loga dán sámegillii. Ifjor ble 416 rein påkjørt i Troms og Finnmark og i hele landet er tallet nærmere 800 rein, viser tall. Reineier i Fávrrosorda Mikkel Isak Eira er plaget med reinpåkjørsler da det er bygd bilvei gjennom vinterbeitet deres, og reinbeitedistriktet har hittil i høst mistet allerede 15 rein. – Nå har jeg lagd et skilt med blinkende lys for å forhindre, sier Eira. Han mener at Statens Vegvesen burde gjøre mer for å hindre reinpåkjørsler. Vegvesenets Brede Thomassen sier at de vurderer å sette opp flere skilt og strø mer sand slik at stopplengden blir kortere. Se hele videoen her.

  Tromssa - ja Finnmárkku fylkkas vuojáhalle mannan jagi 416 bohcco ja olles Norggas lahka 800, čajehit logut. Mikkel Isak Eira oaivvilda Geaidnodoaimmahat sáhtášii eanet bargat eastadan dihte vuojahallamiid. 
 • Áigot eanet ovttasbargat

  Davviriikkain áigot lasihit ovttasbarggu sámeoahpahusáššiin. Otne leat suokkardallan sámeoahpahusbarggu čuolmmaid ja ohcan daidda čovdosiid. Čovdosat galget leat davviriikkalaččat ja guoskkat boahtteáiggis buot golmma davviriikkas. – Nu ahte mis lea dakkár sohppojuvvon vuohki das, ahte mo mii bargat ovttas, okta ovdamearka lea mo oktasaš dilálašvuođain mii basttit hábmet dan oppalaš gova ja soahpat, ahte mo mii ovdánit, lohka Anni Koivisto
  Suoma Sámedikke 1. várreságajođiheaddji.

  Anni Koivisto
Sámedikke 1. várreságajođiheaddji
  Foto: Yle Sapmi