Hopp til innhold

– Kjøper ikke èn spiker i Lakselv

Sauebonden John Inge Henriksen (50) i Indre Billefjord skal bygge et nytt sauefjøs til to millioner kroner til neste år. Han vil imidlertid kjøpe alle varer og tjenester utenfor egen kommune.

John Inge Henriksen

John Inge Henriksen (50) er fortvilet over at hjembygda hans vil miste skolen sin.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg boikotter alle forretningene i Lakselv. Grunnen til det er lakselvværingenes motstand mot oss i distrikene. Når Lakselv ikke støtter oss, så støtter ikke vi Lakselv, forklarer Henriksen.

Bakgrunnen til sauebondens boikott av bedriftene i kommunesenteret er kommunestyrets vedtak om å legge ned oppvekstsenteret i Børselv og å redusere tilbudene i Sjøsamisk oppvekstsenter i Billefjord betraktelig. Han er også irritert over at Fremskrittspartiet (FrP) har planer om å melde Porsanger kommune ut av forvaltningsområdet for samisk språk.

– Ikke særlig gjennomtenkt

Porsanger styres i denne perioden av Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP). Ordfører Knut Roger Hanssen (H) sier at boikottaksjonen ikke er særlig gjennomtenkt.

Knut Roger Hanssen

Ordfører Knut Roger Hanssen (H).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg forstår ikke at man skal straffe næringslivet for det politikerne gjort. Det er å skyte helt feil. Det blir som å skyte seg selv i foten å gjøre noe slikt. Næringslivet vil tape penger og dermed mister kommunen skatteinntekter. Dermed blir det mindre penger til alle viktige formål, slik som eldreomsorg, skoler og lignende, advarer Hanssen.

Ordføreren mener at folk gjerne skal kunne uttrykke sin uenighet til vedtak i kommunestyret, men at dette absolutt ikke er veien å gå.

Henriksen opplyser at det er flere bønder i distriktene i Porsanger som deltar i boikotten, og at alle disse har bestemt seg for å kjøpe alle varer og tjenester i andre kommuner.

– Jeg frykter for fremtiden til språket og kulturen. Når barna flyttes fra Billefjord til Lakselv, vil de komme til et miljø hvor de mister kontakten med det samiske. De andre barna der snakker bare norsk og dermed vil også barna fra Billefjord også gjøre det, frykter John Inge Henriksen.

– Truer lokale arbeidsplasser

Gabriel Elektro i Lakselv er det første offeret for boikottaksjonen. Daglig leder Helge Ragnvald Olaussen er forvilet.

– Jeg fikk en avbestilling på et oppdrag verd omlag 400.000 kroner. Begrunnelsen var helt klar, oppdragsgiveren ønsket å boikotte næringslivet i Lakselv. Vedkommende varslet at oppdraget ville gå til et firma i en annen kommune, opplyser Olaussen til avisa Ságat.

Èn time etter det første intervjuet med avisa ringer Olaussen igjen for å fortelle at nok en kunde fra distriktet har meddelt at han vil avslutte kundeforholdet. Kunden forklarte at «Når dæm i Lakselv ikke ser verdien av oss i bygda så slutter vi å bære pængan våres dit.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjøpesenter i Lakselv, Porsanger

Handel er en av bærebjelkene i den økonomiske utviklingen i Porsanger kommune.

NRK har vært i kontakt med flere bedriftsledere i Lakselv sentrum, men ingen av dem er villig til å stille opp til intervju i frykt for å bli stemplet som motstandere av folk ute i distriktene. Andre igjen vil ikke uttale seg fordi de mener boikottaksjonen er et lavmål, som det ikke er verdt å kommentere.

Flere av bedriftslederne kan imidlertid opplyse at de ennå ikke har merket noe til boikotten. Julehandelen har hittil gått som normalt.

Korte nyheter

  • Ambulanselærling valgt inn i Kirkemøtet

    Nå er det klart hvem som er valgt til å sitte i bispedømmeråd og Kirkemøtet fra 2024 til 2027.

    I tillegg er det valgt en prest og en lek kirkelig tilsatt i hvert bispedømme.

    Biskopen som ikke er på valg, er også medlem. I de tre nordligste bispedømmene er det valgt tre samiske representanter og i Oslo er det en representant fra døvekirken.

    Kirkemøtes medlemmer i Nord-Hålogaland:

    • Christel Benedicte Eriksen, f. 1964, Overlege (Åpen folkekirke)
    • Marta Kristine Ims, f. 1975, Adjunkt (Nominasjonskomiteens liste)
    • Kai Krogh, f. 1948, Psykologspes./pensjonist (Åpen folkekirke)
    • Oddgeir Sølvfæstersen, f. 1984, Konsulent (Frimodig kirke)
    • Miriam Zahl, f. 2004, Ambulanselærling (Nominasjonskomiteens liste)
    • Truls Olufsen-Mehus, f. 1982, Prosjektleder (Bønnelista)
    • Tove Karoline Knutsen, f. 1951, Musiker/pensjonist (Åpen folkekirke)
    • Nordsamisk representant (velges på samisk kirkelig valgmøte i oktober)
    • Gaute Norbye, f. 1968, Sokneprest, Kvaløy (prest)
    • Anne Marit Norbakken Prestø, f. 1972, Kateket, Målselv (lek kirkelig tilsatt)
    • Olav Øygard, f. 1956 (biskop)
  • Ingen Oscar-nominasjon på La elva leve

    Det blir ingen Oscar-nominasjon Ole Giævers film «Ellos eatnu – La elva leve».

    Den norske Oscar-komiteen har i dag bestemt at regissørs Margreth Olins dokumentarfilm «Fedrelandet» skal være Norges Oscar-kandidat i kategorien beste internasjonale film.

    Komiteen kom først frem til en kortliste på tre filmer, «A Happy Day», «Ellos eatnu - La elva leve» og «Fedrelandet».

    Ellos eatnu - La elva leve - Stillbilde
    Foto: Mer Film
  • Historisk seier for urfolk i Brasil

    Sent i går norsk tid avgjorde brasiliansk høyesterett at den såkalte Marco Temporal, som begrenser urfolks rettigheter til sine territorier, er grunnlovsstridig.

    – Dette er en veldig viktig seier som vil få store konsekvenser, både for urfolk og for regnskog i Brasil, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.

    Kjennelsen i høyesterett i Brasil er et resultat av mange års kamp mot krefter som ønsker å uthule rettighetene til urfolk og beskyttelsen av deres landområder.

    Urfolksprotest i Brasilia
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK