Hopp til innhold

Cappelen ryster dommeren: Prøvde å lure hele Oslo politidistrikt

OSLO TINGRETT (NRK): Eirik Jensen tok med Gjermund Cappelen på møte i 2012 med sentrale aktører i Oslo-politiet. Han skulle gi input til en omfattende rapport om kriminalitetstrender, og hevder han ga feilinformasjon som fikk bli med i rapporten.

Gjermund Cappelen i Oslo tingrett

Hasjsmugler Gjermund Cappelen i Oslo tingrett første rettsdag, 9. januar. Innfelt rapporten «2022 – Fremtidens kriminalitetsutfordringer i Oslo», hvor Cappelen skal ha lurt og villedet Oslo politidistrikt.

Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX

Samme året som Cappelen står tiltalt for å ha smuglet inn nesten et tonn hasj, møtte han politiet i Oslo – for å villede dem.

– Vi sitter rystet tilbake. Det er ikke så mye som overrasker oss lenger, men dette, sa dommer Kim Heger etter at Gjermund Cappelen fortalte hvordan han lurte politiet.

– Det var bare noe jeg sa for å holde fokuset borte fra meg selv, sier Cappelen.

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett

Dommer, Kim Heger.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– Er det noe her som stemmer. Det virker som du bare har sittet og sett på «Narcos» her, og så sier du dette til politiet, som skriver det ned? sier dommeren med henvisning til TV-serien om narkobaronen Pablo Escobar.

– Ja, det er noen ting som stemmer. Som at nederlenderne tok over. Men ellers er det bare dikting.

– Da kalles det for dikt, oppsummerte dommeren.

Smilte av sin egen bløff

– Det er for å holde fokuset bort fra norske omsettere, blant annet meg selv. Det er ikke direkte feil, men det mangler en del, sa Gjermund Cappelen mens han smilte.

I retten i dag ble det lest opp et referat fra møtet som senere havnet i rapporten «2022 – Fremtidens kriminalitetsutfordringer i Oslo». Rapporten skulle være en form for trendrapport, og fungerte som et styringsdokument for hvordan politiet i hovedstaden skulle jobbe i årene fremover.

«I Norge blir det smuglet inn 30 tonn hasj i året. Det er det marokkanske nettverkene som står bak dette.»

– Noe av innholdet her er fra meg.

– Hvorfor sa du ja til å delta på et slikt møte? spurte aktor Kristine Schilling.

– Eirik ville det. Han visste jeg hadde peiling.

I 2012 hadde Strategisk stab i Oslo politidistrikt fått oppdrag med å utarbeide rapporten. Bak rapporten var en rutinert prosjektgruppe, bestående av prosjektleder Roger Stubberud, politioverbetjent Rune Rekdal, seniorrådgiver Marius Kvithyld – og politioverbetjent Eirik Jensen.

Med på møtet var altså hasjsmugleren Gjermund Cappelen.

– Var det ikke risikofylt? spør aktor Kristine Schilling.

– Jo, men det er en måte å avlede oppmerksomheten bort fra meg, blant annet ved å si at det ikke er nordmenn som driver med hasj. Det er trendene fremover som er interessante for disse gutta. Det er klart det er risikofylt, men det er en måte å avlede oppmerksomheten fra meg selv. At det er ikke nordmenn som driver hasjvirksomhet.

– Det står ikke noe om personbiler, trailere eller grenseoverganger (i møtereferatet, red.anm.)? spør aktor Kristine Schilling.

– Nei, det er for å holde fokus vekk fra meg selv. Det er en avledningsmanøver. Men det er riktig at marokkanerne tok over markedet.

Arbeidskonflikt

Etter å ha havnet i en heftig arbeidskonflikt 2011 mistet Eirik Jensen jobben i avdelingen for spesielle operasjoner (SO), blant annet fordi Jensens ledere var skeptiske til måten han jobbet med kilder på.

Som en del av sin stillingsbeskrivelse i strategisk stab hadde Jensen fått gjennomslag for at han fortsatt kunne pleie kontakt med gamle kilder.

I sin forklaring fortalte Jensen selv at han endte opp med å utarbeide en egen stillingsbeskrivelse for sin nye jobb, som rådgiver i Strategisk stab i Oslo politidistrikt, med visepolitimester Sveinung Sponheim som sin nærmeste overordnede.

– Jeg fikk beskjed om å finne på en jobb, sa Jensen i retten, og beskrev en konflikt med Einar Aas, leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Endret forklaring

Gjermund Cappelen har også blitt spurt om arbeidet med rapporten tidligere. Han sa ingenting da om at han bløffet politiet, torsdag 2. februar: «Jeg sa at det ikke fungerte som tidligere, at de etniske nordmennene styrte butikken. Jeg sa at det gjerne var folk fra andre land, for eksempel Marokko, som tok over» sa Cappelen i retten.

Kristine Schilling i Jensen-saken

Aktor, Kristine Schilling.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Er det riktig? spurte aktor.

– Ja, det vet alle, svarte Cappelen da.

Nå forteller han altså at han lurte og villedet politiet.

I møtereferatet kommer det også frem at Cappelen forteller politiet at han sitter med denne kunnskapen fordi han smuglet hasj rundt år 2000. Dommer Kim Heger lurer på hvordan han kan fortelle dette til politiet, og om det var fordi han trodde det var foreldet.

– Nei. Det var kanskje litt skummelt, men Eirik sa de ikke var ute etter å ta meg for 12 år siden.

Selv om dette kom frem på møtet i 2012 – med Eirik Jensen til stede – har den korrupsjons- og narkotiltalte politimannen nektet for at han visste at Cappelen smuglet hasj på denen tiden.

Elden: – Stemte med det de visste fra før

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett

Jensens forsvarere, John Christian Elden og Arild Holden.

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

John Christian Elden har tidligere sagt til NRK at Cappelen var en av mange kilder som ble brukt i arbeidet med å kartlegge kriminalitetsbildet i Oslo. Ifølge Elden var ikke Cappelen avgjørende for den endelige rapporten.

– Nå var han kun i et møte og det ble bekreftet at de opplysningene han kom med var riktige og det var også ting politiet visste fra før.

– Er det en mulighet for at han forsøkte å påvirke politiets arbeid i en retning som var til hans fordel?

– Det har han helt sikkert alltid vært åpen for, men nå stemte disse opplysningene med det politiet visste fra før så de hadde ikke noe behov for oppfølgingsmøte, har Elden tidligere sagt.

– Drev med hasj før 2000

Etter endt rettsdag onsdag er Elden tydelig på at Jensen ikke visste at Cappelen i 2012 var en av Norges største hasjsmuglere.

– Han visste at han hadde svært god informasjon og var en veldig god informant. Han hadde lagt inn masse opplysninger i etterretningsregistrene som stammet fra Cappelen, helt frem til disse tidspunktene.

Elden hevder også det er feil at Cappelen i møtet ble presentert som en som drev med hasjsmugling i år 2000.

– Det var at han hadde drevet med det fram til 2000. Det ble aldri spurt om hvilke år før 2000, bare at det var tilbake i tid at han selv drev med det. Etter dette har han skaffet omfattende informasjon, og det var derfor han var invitert.

Representantene fra politiet som var på møtet, Roger Stubberud og Rune Rekdal, er også innkalt for å vitne i saken. På spørsmål om Jensen har gjort seg noen tanker om det var en god vurdering å ta med Cappelen på det aktuelle møtet, svarer Elden følgende:

– Det var åpenbart en god vurdering å ta ham med for å fortelle om de trendene som han tidligere hadde gitt en rekke tips om, og som også ligger i politiets Indicia-register.

AKTUELT NÅ