Porsjonsskål med riskrem, brunostkaramell, brente mandler og ristet julebrød. På toppen en kule rosa bjørnebær- og bringebærsorbet.

Til jul skal det være litt ekstra. Reneé Fagerhøi har oppskriften på luksusutgaven av riskrem.

Foto: Vegard T. Blakstad / NRK

Riskrem de luxe

Riskrem er obligatorisk på julebordet, og her hever vi virkelig standarden. Dette er tradisjonell riskremdessert i en de luxe-utgave med ny og knallgod topping.

Slik gjør du

Riskrem

Pisk kremfløte, sukker og vaniljesukker til krem, vend forsiktig inn i den avkjølte grøten med slikkepott. Sett kaldt til servering.

Ristet julebrød

Skjær skorpene av julebrødet og riv i mindre biter.
I en bolle blander du sukker, smeltet smør og brødbiter godt sammen. Legg det på bakepapir på et stekebrett og stek på 175 grader i ca. 15-20 minutter, til brødbitene er gylne og sprø.

Brente mandler

Tilsett alle ingrediensene, bortsett fra smør, i en tykkbunnet kjele. Rør hele tiden til sukkeret har krystallisert seg, og legger seg som et lag rundt mandlene. Når sukkeret har smeltet tilsettes smøret.

Brunostkaramell

Kok karamell på sukkeret, pisk inn kokende fløte og revet brunost, reduser i noen minutter. Pisk inn smørterninger og avkjøl.

Bjørnebær- og bringebærsorbé

Smelt fryste bær og sukker sammen i en kjele.
Når sukkeret er oppløst presser du bærblandingen gjennom en sil for å fjerne steiner.
Tilsett glukose og visp godt sammen til glukosen er oppløst i den varme bærsausen.
Pisk til slutt inn sitronsaft og avkjøl til romtemperatur.

Frys så inn i en plastboks, helst kvelden før slik at du er sikker på at sorbéen fryser skikkelig før servering.

Servering

Finn frem dine fineste skåler og start med å legge noen rause skjeer med riskrem i bunnen.
Dryss noen gode skjeer med flytende brunostkaramell over, topp med knuste brente mandler og sprø julebrød-krutonger.
Avslutt med en stor kule bjørnebær- og bringebærsorbé.

Tips

Koker du risgrøten med kanelstang og vaniljestang trenger du ikke tilsette vaniljesukker i kremen.

Finner du ikke bjørnebær, kan du lage sorbé på bare bringebær. Ellers så funker også blåbær veldig fint.

Hvis du vil lage risgrøten selv så kan du bruke oppskriften på Tonje Torvangers riskrem med vaniljestenger, Eivind Hellstrøms riskrem med inspirasjon fra Paris eller Øyvind Hjelles riskrem med en klype flaksalt.

Husk at risgrøten bør lages dagen før du skal lage riskremen, sånn at den blir skikkelig avkjølt.

Kilde: Reneé Fagerhøi i «Kvelden før kvelden» 2022