Iskake med smørkaramell og clementinfileter på toppen.

Iskaken pyntes med mandarinfileter.

Foto: NRK

Iskake med smørkaramell og mandariner

Etter en tung julemiddag passer det godt med litt hjemmelaget is. Iskaken garneres med friske mandariner, pepperkakesmuler og raust med karamell.

Slik gjør du

Iskake

Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha stangen, frøene, sukker, melk og fløte i en kjele og kok opp. La trekke i en halvtime for å få ut smaken av vaniljen.

Sil fløteblandingen over eggene mens du rører kraftig. Varm blandingen til 86 grader mens du pisker konstant. Skal tjukne og bli en luftig røre.

La iskremrøren avkjøle seg helt i kjøleskapet, og vend så inn de knuste pepperkakene.

Kle en brødform med bakepapir og hell iskremrøren i formen. Legg også et bakepapir på toppen for å unngå iskrystaller.

Frys iskaken kvelden før, den må minimum stå 6 timer i fryseren.

For et ekstra kremet resultat, rør i iskremen hver 30 minutt de første 3 timene.

Smørkaramell

Karamelliser sukkeret, pisk inn kokende fløte og reduser i noen minutter. Pisk så inn smørterninger og avkjøl.

Mandarinsalat

Bruk en skarp kniv og skjær av skallet og alt det hvite på mandarinene.

Bruk kniven til å skjære ut båter/fileter av cellene.

Press det som er igjen av saft i mandarin-«skrotten» over filetene og riv litt sitronverbena over.

Montering

Snu iskaken opp ned på det serveringsfatet du ønsker å servere kaken på. Sitter den fast kan du skylle sidene på formen raskt i litt varmt vann.

Vær raus og dekk toppen med smørkaramellen, la det renne ned langs sidene.

Topp med mandarinsalat, pepperkaker og noen ekstra kvister sitronverbena.

Server straks.

Tips

Her er resten av oppskriftene fra Reneé Fagerhøis julemeny:

Kilde: Reneé Fagerhøi i TV-programmet «Kvelden før kvelden»