Indisk lammegryte med spinat - saag gosht

Lammegryte med frisk, grønn spinat servert med koriander, granateplekjerner, raita og roti.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Indisk lammegryte med spinat – Saag gosht

Saag gosht var den indiske favorittretten til mannen til Lise Finckenhagen. En miks av løk og karripasta blir en del av den gode sausen.

Slik gjør du

Skjær kjøttet i grove terninger.

Varm oljen i en stekepanne, og fres korianderfrøene over høy varme under omrøring i cirka 40 sekunder til frøene blir gylne. Tilsett finhakket løk og fres løken i 8–10 minutter, til den blir myk og gyllen. Rør ofte. Ha i hakket ingefær, hvitløk og chili. Fres videre i cirka ett minutt, og tilsett tomatpuré. Fres alt i ytterligere ett minutt under sporadisk omrøring.

Ha alt over i en liten blender eller bruk en stavmikser. Tilsett 1 desiliter vann og kjør alt til en jevn masse, som karripasta.

Vask stekepannen og varm den opp på nytt. Tilsett, smør og fres kjøttet over høy varme i 4–5 minutter til kjøttbitene er stekt på alle sider. Tilsett gurkemeie, spisskummen og garam masala. Krydre med salt og tilsett løkblandingen. Tilsett en god skvett vann slik at det ligner en tykk saus. Kok opp, skru ned varmen og la det hele putre i ca. 1 ½ time, eller til kjøttet er helt mørt. Tilsett en skvett med vann underveis hvis nødvendig, Sausen skal bli tykk, men det må ikke koke tørt.

Kok opp tre spiseskjeer vann i en kasserolle, og tilsett spinaten. Damp spinaten til den klapper sammen. Kjør spinaten til en jevn puré i en liten hurtigmikser eller med en stavmikser. Rør spinaten inn i lammegryten, og juster smaken med salt hvis nødvendig. Dryss over hakket koriander og server gryten med ønsket tilbehør.

Tips

Lammegryten kan lages dagen i forveien, men da må du vente med å ha i spinaten til middagen skal serveres.

Lises forslag som til tilbehør til servering: kokt ris, raita, mangochutney, nanbrød, roti eller annet deilig tilbehør.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» i NRK P1+