Rabarbraterte

Fyll terten med rabarbra, vaniljekrem og marengs.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Brent rabarbraterte

Du leste riktig. Brent er også en smak, og setter en ekstra spiss på denne nydelige rabarbraterten fra Dag Tjersland i «Hagen min».

Slik gjør du

Tertebunn

Smuldre mel, sukker og smør i en bolle. Tilsett eggeplommer og kna dem inn i deigen. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst en halv time. Kjevle deigen til en tynn leiv og ha den over i en smurt terteform som er 26 cm i diameter. Prikk deigen med en gaffel og forstek bunnen i stekeovn ved 200 grader på nederste rille i 10–15 minutter.

Rabarbra i sukkerlake

Rens og skjær rabarbraen i biter på 2–3 cm. Kok opp vann og tilsett sukker. Skrap to vaniljestenger. Spar frøene til vaniljekremen og bruk stengene i sukkerlaken. Ha i rabarbrabitene og la de trekke i laken til de blir møre. Fisk bitene opp igjen og la de renne av på et kjøkkenpapir.

Vaniljekrem

Ha melken i en kjele. Ha vaniljefrøene i melken. Kok opp blandingen og ta kjelen av platen.

Visp sammen egg, sukker og mel. Tilsett den varme melken og rør blandingen jevn.

Ha alt tilbake i kjelen og varm opp under stadig omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av platen og avkjøl kremen. Pisk den opp igjen før du heller den over tertebunnen. Stek terten 8–10 minutter i stekeovnen ved 160 grader, slik at kremen setter seg. Legg rabarbrabitene oppå den ferdigstekte terten.

Marengs

Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs. Sprøyt marengsen i små topper over terten. Grill den med en gassbrenner til marengsen bli gyllen. Pynt med brente, hakkede mandler og sitronmelisse.

Tips

Rabarbraterte, kakestykke.

Rabarbra i vaniljekrem toppet med marengs som er svidd med gassbrenner.

Foto: NRK
  • Det er lurt å dekke mørdeigsbunnen med bakekuler eller tørkede erter under forstekingen.
  • Gassbrenner fås kjøpt i de fleste kjøkkenutstyrsbutikker. Husk at du også trenger gass for å fylle brenneren.

Kilde: Dag Tjersland, kokk i TV-serien «Hagen min»/NRK