Gresk moussaka i en ildfast blå form

Moussaka er en av de mest kjente og populære greske rettene – med mengder herlig ostesaus.

Foto: Jakob Snedevig / DR

Moussaka – det greske svaret på lasagne

Moussaka er det greske svaret på lasagne. En klassisk gresk rett som inneholder kjøtt, aubergine og deilig ostesaus. Dette er en populær rett for hele familien.

Slik gjør du

Grønnsakene

Start med grønnsakene.

Skjær auberginene i skiver, dryss på salt og la de trekke med saltet i halvtime.

Skrell potetene og kutt dem i skiver (ikke for tynne). Stek dem i olje til de er møre. Ta dem opp og la dem renne av på kjøkkenpapir.

Aubergineskivene klappes tørre og stekes også i pannen til de får litt farge. Ta dem opp og la dem dryppe av.

Squashene skjæres også i skiver og stekes på samme måte som resten.

Kjøttet

Hakk løk og hvitløk og fres i olivenolje til de begynner å ta litt farge.

Ha i kjøttdeigen og kutt den i biter mens den brunes.

Tilsett tomatpureen og la den steke i et minutt. Ha i hakkede tomater og litt ekstra vann slik at kjøttet akkurat blir dekket.

Rør i krydder og urter og bland det hele godt. La det surre under lokk i en time.

Hvis blandingen er for våt, fjern lokket for å la noe av væsken koke av.

Smak til med salt, pepper og sukker og la blandingen avkjøles litt.

Topping

Pisk eggene sammen med yoghurten. Smuldre fetaen i blandingen.

Riv fersk parmesan og ha alt sammen oppi, med salt og pepper.

I formen

Bruk en passende firkantet ildfast form med høye kanter.

Legg først et lag potetskiver, deretter et lag med aubergineskiver og til slutt et lag med squashskiver.

Kjøttblandingen fordeles så utover i formen, og toppes med ostesausen.

Riv ekstra parmesan over toppen og sett formen i ovnen på 180 grader i 40 minutter.

La moussakaen hvile en halvtime før servering. En gresk salat er god som tilbehør.

Kilde: Brødrene Price i TV-serien «Munter mat»/DR