Derfor bør du spise jordbær

Jordbær er en antioksidant-bombe av dimensjoner.

Jordbær
Foto: Antonio Jorge Nunes

jordbær

Jordbær er kalorifattige, men likevel fulle av næringsstoffer.

Foto: www.colourbox.com

Friske jordbær inneholder store mengder fenoler, som er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene.

LES OGSÅ: Her er antioksidant-bombene

Hemmer frie radikaler

Fenolene i jordbær beskytter kroppens celler mot skader fra frie radikaler.

Dessuten har fenolene en viktig jobb i å beskytte hjertet og samtidig forebygge betennelser. Jordbær skal også ha en gunstig effekt for de som sliter med høyt blodtrykk.

Men vær obs, for hos noen kan jordbær gi allergiske reaksjoner - og da helst i form av utslett - eller de kan forverre atopisk eksem.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise rabarbra

LES OGSÅ: Unngå slapp frukt

Bedre hukommelse?

Ifølge forskning inneholder de røde bærene stoffer som forebygger aldersrelaterte hukommelsesproblemer.

I tillegg skal de virke avførende og motvirke tykktarmsbetennelse, forstoppelse og lindre diaré.

I folkemedisinen har jordbær blitt brukt som et middel mot frostknuter og nevnes også i eldre legebøker som innvendig råd mot steinsmerter.

Saft fra markjordbær har også blitt brukt sammen med salt på gamle sår.

LES OGSÅ: - Spis kanel daglig

LES OGSÅ: Derfor bør du spise valnøtter

Proppfulle av godsaker

De søte bærene er kalorifattige og gir bare 34 kcal per hundre gram spiselige vare.

LES OGSÅ: Det sunne snackset

Men jordbærene er likevel fulle av næringsstoffer kroppen trenger.

Bærene er proppfulle av C-vitaminer og inneholder noe A-vitaminer, samtidig som de inneholder viktige stoffer som folat, fosfor, jern, kalium og kalsium.

Markjordbær

Jordbær var kjent som markjordbær i Europa siden romertiden, men det var først på 1800-tallet at komersiell dyrking av hagejordbær, slik vi kjenner dem i dag, begynte.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

LES OGSÅ: Slik øker du forbrenningen din

Tørt og friskt

Det finnes mange forskjellige jordbærtyper. Her til lands er Corona den vanligste sorten.

Det perfekte jordbæret skal ha god smak, være tørt, friskt og helt - og det skal ikke ha trykkskader eller være angrepet av råte. Fargen på bæret skal være jevn og stilken og bladene bør være på plass.

Oppbevar jordbærene i kjøleskapet, men vær obs på at bærene har kort holdbarhet. De blir fort bløte.

Dessertkonge

Jordbær kan brukes til mangt. De er deilige å spise naturell som snacks, eller de kan brukes som dessert med enten melk, fløte eller is til.

LES OGSÅ: Sukkerbombene du bør unngå

Bærene egner seg også utmerket som kakepynt, kakefyll, i fruktsalat, i milkshake, i smoothies eller til sylting.

Du kan også fryse jordbær hele, enten med eller uten litt sukker på.

LES OGSÅ: Jorbærchutney

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)