Friske jordbær inneholder store mengder fenoler, som er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene.
LES OGSÅ:
Hemmer frie radikaler
Fenolene i jordbær beskytter kroppens celler mot skader fra frie radikaler.
Dessuten har fenolene en viktig jobb i å beskytte hjertet og samtidig forebygge betennelser. Jordbær skal også ha en gunstig effekt for de som sliter med høyt blodtrykk.
Men vær obs, for hos noen kan jordbær gi allergiske reaksjoner - og da helst i form av utslett - eller de kan forverre atopisk eksem.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
Bedre hukommelse?
Ifølge forskning inneholder de røde bærene stoffer som forebygger aldersrelaterte hukommelsesproblemer.
I tillegg skal de virke avførende og motvirke tykktarmsbetennelse, forstoppelse og lindre diaré.
I folkemedisinen har jordbær blitt brukt som et middel mot frostknuter og nevnes også i eldre legebøker som innvendig råd mot steinsmerter.
Saft fra markjordbær har også blitt brukt sammen med salt på gamle sår.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
Proppfulle av godsaker
De søte bærene er kalorifattige og gir bare 34 kcal per hundre gram spiselige vare.
LES OGSÅ:
Men jordbærene er likevel fulle av næringsstoffer kroppen trenger.
Bærene er proppfulle av C-vitaminer og inneholder noe A-vitaminer, samtidig som de inneholder viktige stoffer som folat, fosfor, jern, kalium og kalsium.
LES OGSÅ:
Tørt og friskt
Det finnes mange forskjellige jordbærtyper. Her til lands er Corona den vanligste sorten.
Det perfekte jordbæret skal ha god smak, være tørt, friskt og helt - og det skal ikke ha trykkskader eller være angrepet av råte. Fargen på bæret skal være jevn og stilken og bladene bør være på plass.
Oppbevar jordbærene i kjøleskapet, men vær obs på at bærene har kort holdbarhet. De blir fort bløte.
Dessertkonge
Jordbær kan brukes til mangt. De er deilige å spise naturell som snacks, eller de kan brukes som dessert med enten melk, fløte eller is til.
LES OGSÅ:
Bærene egner seg også utmerket som kakepynt, kakefyll, i fruktsalat, i milkshake, i smoothies eller til sylting.
Du kan også fryse jordbær hele, enten med eller uten litt sukker på.
LES OGSÅ: