Brus og saft topper listen over hvilke matvarer som er den største kilden til sukker blant nordmenn.
Og hele 45 prosent av alt sukkeret landets 13-åringer får i seg kommer fra brus og saft.
For voksne utgjør det 42 prosent, mens hos 9-åringene stammer 39 prosent av det totale sukkerinntaket fra de sukkerholdige drikkene, viser nye tall fra Matportalen.
TEST:
LES OGSÅ:
Feit av sukker i flytende form
- Det er mye energi og svært lite næringsstoffer i sukkerholdig drikke. Denne typen drikker gir heller ikke samme metthetsfølelse som annet energiinntak, sier Arnhild Haga Rimestad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet på deres nettsider.
LES OGSÅ:
Det høye inntaket av sukkerholdig drikke kan for mange føre til problemer med overvekt - og ifølge Verdenshelseorganisasjon, WHO, er det holdepunkter for at sukker i flytende form lettere fører til fedme enn sukker i fast form.
Ifølge Helsedirektoratet øker sukkerholdig drikke også risikoen for tannråte og syreskader på tennene.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
Mye høyere enn anbefalt
Helsedirektoratet er klare på at sukkerinntaket blant norske barn og unge er mye høyere enn anbefalt.
I løpet av de siste tyve årene har andelen av kostens energiinnhold som kommer fra sukker ligget rundt 11-19 prosent blant unge. Men det anbefales at sukkerinntaket begrenses til ti prosent av kostens energiinnhold.
Også forbruket av brus er høyt i Norge sammenlignet med mange andre land. I 2004 bidro brusforbruket i gjennomsnitt med ca. 8 kg sukker per person.
Helsespesialister anbefaler derfor at vi drikker mindre brus og saft - og heller drikker vann.
- Vann med lime, appelsin, urter eller agurk er glimrende tørstedrikk, sier klinisk ernæringsfysiolog og Bedre Puls-ekspert Kirsti Bjerkan.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ: