Sukkerbombene du bør unngå

Nesten halvparten av sukkeret vi får i oss kommer fra disse to matvarene.

Sukker
Foto: Scanpix

Brus og saft topper listen over hvilke matvarer som er den største kilden til sukker blant nordmenn.

Og hele 45 prosent av alt sukkeret landets 13-åringer får i seg kommer fra brus og saft.

For voksne utgjør det 42 prosent, mens hos 9-åringene stammer 39 prosent av det totale sukkerinntaket fra de sukkerholdige drikkene, viser nye tall fra Matportalen.

Brus

Brus inneholder mye sukker.

Foto: Scanstockhoto/Graça Victoria

TEST: Er du avhengig av sukker?

LES OGSÅ: Til krig mot søtsuget

Feit av sukker i flytende form

- Det er mye energi og svært lite næringsstoffer i sukkerholdig drikke. Denne typen drikker gir heller ikke samme metthetsfølelse som annet energiinntak, sier Arnhild Haga Rimestad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet på deres nettsider.

LES OGSÅ: Vi spiser for mye sukker

Det høye inntaket av sukkerholdig drikke kan for mange føre til problemer med overvekt - og ifølge Verdenshelseorganisasjon, WHO, er det holdepunkter for at sukker i flytende form lettere fører til fedme enn sukker i fast form.

Ifølge Helsedirektoratet øker sukkerholdig drikke også risikoen for tannråte og syreskader på tennene.

LES OGSÅ: Nye matvaner truer tennene

LES OGSÅ: - Sukkerforbud gir sukkerhunger

Mye høyere enn anbefalt

Helsedirektoratet er klare på at sukkerinntaket blant norske barn og unge er mye høyere enn anbefalt.

I løpet av de siste tyve årene har andelen av kostens energiinnhold som kommer fra sukker ligget rundt 11-19 prosent blant unge. Men det anbefales at sukkerinntaket begrenses til ti prosent av kostens energiinnhold.

Også forbruket av brus er høyt i Norge sammenlignet med mange andre land. I 2004 bidro brusforbruket i gjennomsnitt med ca. 8 kg sukker per person.

Helsespesialister anbefaler derfor at vi drikker mindre brus og saft - og heller drikker vann.

- Vann med lime, appelsin, urter eller agurk er glimrende tørstedrikk, sier klinisk ernæringsfysiolog og Bedre Puls-ekspert Kirsti Bjerkan.

LES OGSÅ: Få et bedre kosthold

LES OGSÅ: Det sunne snackset

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)