Hvis du trodde blåbær var den matvaren med mest antioksidanter per porsjon, tar du feil. Det er nemlig bjørnebær som topper pallen, ifølge
.Det likevel-så-sunne-blåbæret må også se seg slått av blant annet kaffe, artisjokker og valnøtter.
Dette inneholder mest antioksidanter:
- Bjørnebær
- Valnøtter
- Jordbær
- Artisjokk, tilberedt
- Tranebær
- Kaffe
- Bringebær
- Pecannøtter
- Blåbær
- Nellik
Sosial- og helsedirektoratet anbefaler minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt og bær daglig, totalt fem om dagen.
1-2 desiliter bær tilsvarer en porsjon.
Beskytter mot sykdommer
Antioksidanter er viktig, fordi de motviker celleskader fra frie radikaler.
Og alle kroppens celler, organer og vevsvæsker må beskyttes mot skadelig oksidasjon, melder
.Kroppens viktigste kilde til antioksidanter får man gjennom maten.
Leter etter bevis
Det finnes mange vitenskapelige holdepunkter for at inntak av antioksidanter reduserer risikoen for en blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer.
Men forskerne har ennå ikke klart å bevise hva slags mekanismer som gir den gunstige helseeffekten.
De nyeste teoriene går ut på at noen antioksidantene virker mer som signalstoffer enn som rene antioksidanter i kroppen.
Ifølge teorien sender de signaler til ulike systemer i kroppen, som så setter i gang arbeidet med å forebygge og hindre utvikling av sykdom, skriver
.