Hopp til innhold

Slik øker du forbrenningen din

Vil du øke forbrenningen din, er det kun en ting du bør tenke på.

Jogger
Foto: ScanStockPhoto

Omkring 70 prosent av kroppsvekten din er genetisk forutbestemt. De resterende 30 prosentene kan du påvirke selv.

Og den mest effektive måten å gjøre dette på, er å få fart på forbrenningen din.

Hva, hvor ofte og hvor mye

Hvis du ønsker å øke forbrenningen er det altså kun en ting du bør fokusere på: forholdet mellom inntak og forbruk.

Hva, hvor ofte og hvor mye du spiser påvirker forbrenningen, samtidig som hvor ofte og hvor mye du beveger deg, er avgjørende for hvor effektivt kroppen klarer å forbrenne maten.

Mange tror de legger på seg fordi de har for lav forbrenning, men i virkeligheten handler det som regel om for høyt energiinntak i forhold til forbruket.

Gå trapper eller sykle til jobben

- Vi kan lettest påvirke energiforbruket i forbindelse med hverdagsaktiviteter og trening, og på den måten øke forbruket i forhold til inntaket, sier klinisk ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.

I hverdagen kan du øke forbrenningen med å vaske, gå trapper, sykle til jobb, leke med barna eller spasere til butikken. I tillegg bør du lure inn noen treningsøkter i løpet av uka.

For selv om hverdagsaktiviteter er det viktigste, vil styrketrening gi ekstra forbrenningsfordeler. For med økt eller opprettholdt muskelmasse, vil forbrenningen øke.

De som har mer muskler, forbrenner mer og har høyere forbrenning under hvile.

LES OGSÅ: Finn treningsformen for deg

Faste gir sparebluss

Det er også viktig at du spiser mat regelmessig, gjerne hver tredje eller fjerde time. Hvis ikke går forbrenningen over på sparebluss.

Spise

Spise regelmessig, slik at forbrenningen opprettholdes.

Foto: Elena Elisseeva

- Spiser du ofte og lite uten for mange kalorier, vil magesekken kjenne at den er full, og forbrenningen opprettholdes, sier fedmeforsker Janne E. Reseland til Puls.

- Men tror kroppen at den er tom for energi, går forbrenningen ned, slik at energien spares på. Det skjer for eksempel når du faster.

Mat forbrennes ulikt

Mat består av forskjellige næringsstoffer som karbohydrater, fett og proteiner. Disse forbrennes på ulik måte. Det koster for eksempel mer energi å forbrenne proteiner enn fett.

LES OGSÅ: Fett eller karbohydrater?

Derfor er typen mat du putter i deg, vesentlig for forbrenningen. Hva gir best fettforbrenning?

Passer du på kalorimengden, vil du ikke spise mer enn du bruker og fettet vil ikke lagres i kroppen.

LES OGSÅ: Mat som slanker deg

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)