Hopp til innhold

Unngå slapp frukt

Visste du at epler og kiwi kan holde seg friske i opptil et helt år, hvis du lagrer dem riktig?

Eple
Foto: MjP

Frukt og grønnsaker er levende planter som krever optimale forhold for å overleve og holde seg friske.

Krever forskjellig

Det er store forskjeller på behovet for lagring. Men to faktorer som sørger for optimal lagring er luftfuktighet og temperatur.

Epler, poteter og kiwi kan for eksempel holde seg friske i et helt år. Men poteter og kiwi krever kjølig lagring, mens epler i tillegg må ha gode luftforhold, slik at de holder seg i "dvale".

LES OGSÅ: Til krig mot fruktfluene

Kald, norsk frukt

Jordbær og salat er matvarer med typisk kort holdbarhet, men du kan forlenge levetiden til disse ved å lagre de under lav temperatur - 0-4 grader.

Salat, brokkoli og gulrøtter holder seg best i emballasje, mens løk og tomater trives best i romtemperatur uten innpakning.

Norsk frukt tåler lav temperatur, men tropiske frukter som bananer bør ikke lagres på steder under 13 grader.

Ikke så gode venner

Det er også viktig å huske på at frukt og grønt som er sensitive mot etylengasser, ikke bør lagres med grønnsaker eller frukter som produserer slike gasser.

Det vil si at kålvekster, gulrøtter og agurk ikke trives sammen med epler og tomater.

God lagring:

Romtemperatur

Kjøleskap

Innpakket

Uten innpakning

Tomat, løk, banan

Epler, pærer

Brokkoli, salat, gulrøtter

Løk, tomat,

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)