Frukt og grønnsaker er levende planter som krever optimale forhold for å overleve og holde seg friske.
Krever forskjellig
Det er store forskjeller på behovet for lagring. Men to faktorer som sørger for optimal lagring er luftfuktighet og temperatur.
Epler, poteter og kiwi kan for eksempel holde seg friske i et helt år. Men poteter og kiwi krever kjølig lagring, mens epler i tillegg må ha gode luftforhold, slik at de holder seg i "dvale".
LES OGSÅ:
Kald, norsk frukt
Jordbær og salat er matvarer med typisk kort holdbarhet, men du kan forlenge levetiden til disse ved å lagre de under lav temperatur - 0-4 grader.
Salat, brokkoli og gulrøtter holder seg best i emballasje, mens løk og tomater trives best i romtemperatur uten innpakning.
Norsk frukt tåler lav temperatur, men tropiske frukter som bananer bør ikke lagres på steder under 13 grader.
Ikke så gode venner
Det er også viktig å huske på at frukt og grønt som er sensitive mot etylengasser, ikke bør lagres med grønnsaker eller frukter som produserer slike gasser.
Det vil si at kålvekster, gulrøtter og agurk ikke trives sammen med epler og tomater.