NRK Meny
Normal

Derfor bør du spise tyttebær

Høstens vakreste bær får nesten aldri være med på noe gøy.

Tyttebær
Foto: Edny Rønne

Kilde: Matportalen, Frukt.no

Artikkelen er flere år gammel.

Røde og fristende henger de der, og fryktelig smaker de. Den beske smaken har overrasket mange små munner i skogen.

Derfor dynker vi dem ned i sukker og serverer dem til middagsmat. For hva ellers skal man bruke tyttebærene til?

Det er definitivt på tide å gi dem en ny sjanse.

Bær er antioksidantbomber

Ville bær har vist seg å overgå det meste av frukt og grønt når det kommer til antioksidanter, og tyttebær er ikke et unntak. E-vitamin, C-vitamin og pektin er blant de helsebringende stoffene i tyttebær.

De bør plukkes for hånd, framfor med bærplukker, men kan også kjøpes i butikkene på høsten eller frossent hele året.

Benzosyren i tyttebær gir dem ekstra lang holdbarhet. De kan fryses rett ned uten noen behandling og tas ut når de skal brukes. Ved frysing beholder bærene de fleste næringsstoffene.

Lure måter å bruke tyttebær på

Rørte tyttebær

Rørte tyttebær er fortsatt noe av det beste som finnes.

Foto: Frukt.no
  • Bland tyttebær i bløtkakekremen
  • Ha tyttebær i brøddeigen
  • Knus 1 kg tyttebær og trekk dem i 1 liter vann og 1 teskje sitronsyre. Sil blandingen etter 2 døgn og rør inn 3-4 dl sukker, så får du en saft som ligner på tranebærjuice (cranberry juice). Kan fryses i rengjorte plastflasker eller rene melkekartonger.
  • Tyttebær blandet med kald, kokt ris og melk eller fløte er en god dessert.
  • Husker du trollkremen fra du var barn? Visp 1 eggehvite med 1/2 liter tyttebær og 1,5 dl sukker.
  • Pisk 2 dl mascarponeost med 3 dl tyttebær og litt vaniljesukker, så har du et godt tilbehør til sveler eller vafler. Prøv også å blande litt kanel i kremen!
  • Rørte tyttebær er fortsatt noe av det beste som finnes, på brødskiva eller til kjøttkaker og stek. Du trenger ca. 350 g sukker til 1 kg bær, men smak deg fram.

Overraskende tyttebærmarengs

Tyttebærmarengs
Foto: Frukt.no

Få ting er så snilt og mildt som marengs og krem. Tyttebær gir en fin kontrast i smaken på denne enkle godbiten.

Du trenger:

  • 1 marengsbunn (eller marengstopper)
  • 2 dl ferdig vaniljekrem eller eggekrem
  • 1 dl kremfløte
  • 250 g tyttebær
  • 1 dl blader av frisk sitronmelisse

Legg marengsbunnen på et serveringsfat. Stivpisk fløten og bland med vanilje/eggekrem og halvparten av tyttebærene.

Fordel tyttebærkremen på marengsbunnen og legg resten av tyttebærene oppå.

Dryss over litt sukker og pynt med sitronmelisseblader.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.