Røde og fristende henger de der, og fryktelig smaker de. Den beske smaken har overrasket mange små munner i skogen.
Derfor dynker vi dem ned i sukker og serverer dem til middagsmat. For hva ellers skal man bruke tyttebærene til?
Det er definitivt på tide å gi dem en ny sjanse.
Bær er antioksidantbomber
Ville bær har vist seg å overgå det meste av frukt og grønt når det kommer til antioksidanter, og tyttebær er ikke et unntak. E-vitamin, C-vitamin og pektin er blant de helsebringende stoffene i tyttebær.
De bør plukkes for hånd, framfor med bærplukker, men kan også kjøpes i butikkene på høsten eller frossent hele året.
Benzosyren i tyttebær gir dem ekstra lang holdbarhet. De kan fryses rett ned uten noen behandling og tas ut når de skal brukes. Ved frysing beholder bærene de fleste næringsstoffene.
Lure måter å bruke tyttebær på
Rørte tyttebær er fortsatt noe av det beste som finnes.
Foto: Frukt.no- Bland tyttebær i bløtkakekremen
- Ha tyttebær i brøddeigen
- Knus 1 kg tyttebær og trekk dem i 1 liter vann og 1 teskje sitronsyre. Sil blandingen etter 2 døgn og rør inn 3-4 dl sukker, så får du en saft som ligner på tranebærjuice (cranberry juice). Kan fryses i rengjorte plastflasker eller rene melkekartonger.
- Tyttebær blandet med kald, kokt ris og melk eller fløte er en god dessert.
- Husker du trollkremen fra du var barn? Visp 1 eggehvite med 1/2 liter tyttebær og 1,5 dl sukker.
- Pisk 2 dl mascarponeost med 3 dl tyttebær og litt vaniljesukker, så har du et godt tilbehør til sveler eller vafler. Prøv også å blande litt kanel i kremen!
- Rørte tyttebær er fortsatt noe av det beste som finnes, på brødskiva eller til kjøttkaker og stek. Du trenger ca. 350 g sukker til 1 kg bær, men smak deg fram.
Overraskende tyttebærmarengs
Få ting er så snilt og mildt som marengs og krem. Tyttebær gir en fin kontrast i smaken på denne enkle godbiten.
Du trenger:
- 1 marengsbunn (eller marengstopper)
- 2 dl ferdig vaniljekrem eller eggekrem
- 1 dl kremfløte
- 250 g tyttebær
- 1 dl blader av frisk sitronmelisse
Legg marengsbunnen på et serveringsfat. Stivpisk fløten og bland med vanilje/eggekrem og halvparten av tyttebærene.
Fordel tyttebærkremen på marengsbunnen og legg resten av tyttebærene oppå.
Dryss over litt sukker og pynt med sitronmelisseblader.