Denzel Washington leder Nobel-konserten

Den Oscarvinnende skuespilleren gjør som sin kollega Will Smith og tar roret ved Nobelkonsertene.

Denzel Washington

Skuespiller Denzel Washington er hentet inn for å lede årets Nobelkonserter

Foto: GARY HERSHORN / Reuters

Skuespilleren, som er kjent fra blant andre Philadelphia og American Gangster, har takket ja til å lede årets Nobelkonserter i Oslo Spektrum 11. desember, melder AP.

– Jeg er beæret over å få ta del i Nobelpriskonserten, og være med på denne historiske og betydningsfulle begivenheten, og bidra til å spre budskapet om verdensfred, sier Washington i en kommentar.

Betydningsfull oppgave

– Vi er veldig godt fornøyd med å ha fått Denzel Washington som seremonimester, han har vi også snust litt på tidligere, men det var først i år det passet.

– Det er ikke til å legge skjul på at det betyr veldig mye hvem vi får til denne oppgaven, sier Geir Lundestad, direktør ved Nobelinstituttet til Aftenposten.no.

Leter etter makker

Nyhetene om hvem som skal lede konserten ble sluppet i New York i dag klokken 14.00 norsk tid. Foreløpig er det kun Washingtons navn som er blitt kjent, men det er forventet at han skal dele scenen med en person til. Lundestad bekrefter overfor Aftenposten at de leter etter en kvinne som skal bli makkeren til Washington.

I fjor ble konserten ledet av ekteparet Will Smith og Jada Pinkett-Smith og er den ledet av blant andre Oprah Winfrey og Tom Cruise, Catherine Zeta-Jones og Michael Douglas, og Scarlett Johansson i tospann med Sir Michael Caine.

Endelig med Elvis Costello

Årets artister inkluderer britiske Florence and the Machine, sangerinnen Colbie Caillat, jazzpianisten Herbie Hancock og ikke minst Elvis Costello.

Odd Arvid Strømstad i produksjonsselskapet Dinamo Story forteller til Aftenposten at de er strålende fornøyde med å endelig ha huket inn Elvis Costello.

– Vi pleier å sette opp en ønskeliste med navn på artister, programledere og profil på vårparten, likevel er det en liten stab, her i Norge og i Los Angeles, som jobber med dette gjennom hele året, sier Strømstad til Aftneposten.

Gir æren til Will Smith

Will Smith og Jada Pinkett Smith

Will Smith og Jada Pinkett Smith ledet nobelkonsertene i 2009.

Foto: Scanpix/AP

Han tror også at Will Smith har hatt en postitiv effekt for at Washington sa ja.

– Will Smith gjorde en god jobb i fjor og han følte seg komfortabel med jobben. Slike eksempler sprer seg fort, og jeg vet dette har kommet Washington for øre. Will Smith har også tilbudt seg å bidra med noen råd og anbefalinger på veien, sier Strømstad.

Kulturstrøm

 • Dyvik Husby begraves 9. desember

  Hans-Erik Dyvik Husby begraves i Lillestrøm kirke på torsdag i neste uke. Husby døde 19. november, 49 år gammel.

  Seremonien foregår i Lillestrøm kirke 9. desember fra klokken 12, skriver Jølstad begravelsesbyrå i en pressemelding.

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)