NRK Meny
Normal

Denzel Washington leder Nobel-konserten

Den Oscarvinnende skuespilleren gjør som sin kollega Will Smith og tar roret ved Nobelkonsertene.

Denzel Washington

Skuespiller Denzel Washington er hentet inn for å lede årets Nobelkonserter

Foto: GARY HERSHORN / Reuters

Skuespilleren, som er kjent fra blant andre Philadelphia og American Gangster, har takket ja til å lede årets Nobelkonserter i Oslo Spektrum 11. desember, melder AP.

– Jeg er beæret over å få ta del i Nobelpriskonserten, og være med på denne historiske og betydningsfulle begivenheten, og bidra til å spre budskapet om verdensfred, sier Washington i en kommentar.

Betydningsfull oppgave

– Vi er veldig godt fornøyd med å ha fått Denzel Washington som seremonimester, han har vi også snust litt på tidligere, men det var først i år det passet.

– Det er ikke til å legge skjul på at det betyr veldig mye hvem vi får til denne oppgaven, sier Geir Lundestad, direktør ved Nobelinstituttet til Aftenposten.no.

Leter etter makker

Nyhetene om hvem som skal lede konserten ble sluppet i New York i dag klokken 14.00 norsk tid. Foreløpig er det kun Washingtons navn som er blitt kjent, men det er forventet at han skal dele scenen med en person til. Lundestad bekrefter overfor Aftenposten at de leter etter en kvinne som skal bli makkeren til Washington.

I fjor ble konserten ledet av ekteparet Will Smith og Jada Pinkett-Smith og er den ledet av blant andre Oprah Winfrey og Tom Cruise, Catherine Zeta-Jones og Michael Douglas, og Scarlett Johansson i tospann med Sir Michael Caine.

Endelig med Elvis Costello

Årets artister inkluderer britiske Florence and the Machine, sangerinnen Colbie Caillat, jazzpianisten Herbie Hancock og ikke minst Elvis Costello.

Odd Arvid Strømstad i produksjonsselskapet Dinamo Story forteller til Aftenposten at de er strålende fornøyde med å endelig ha huket inn Elvis Costello.

– Vi pleier å sette opp en ønskeliste med navn på artister, programledere og profil på vårparten, likevel er det en liten stab, her i Norge og i Los Angeles, som jobber med dette gjennom hele året, sier Strømstad til Aftneposten.

Gir æren til Will Smith

Will Smith og Jada Pinkett Smith

Will Smith og Jada Pinkett Smith ledet nobelkonsertene i 2009.

Foto: Scanpix/AP

Han tror også at Will Smith har hatt en postitiv effekt for at Washington sa ja.

– Will Smith gjorde en god jobb i fjor og han følte seg komfortabel med jobben. Slike eksempler sprer seg fort, og jeg vet dette har kommet Washington for øre. Will Smith har også tilbudt seg å bidra med noen råd og anbefalinger på veien, sier Strømstad.

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).