Hopp til innhold

Denzel Washington leder Nobel-konserten

Den Oscarvinnende skuespilleren gjør som sin kollega Will Smith og tar roret ved Nobelkonsertene.

Denzel Washington

Skuespiller Denzel Washington er hentet inn for å lede årets Nobelkonserter

Foto: GARY HERSHORN / Reuters

Skuespilleren, som er kjent fra blant andre Philadelphia og American Gangster, har takket ja til å lede årets Nobelkonserter i Oslo Spektrum 11. desember, melder AP.

– Jeg er beæret over å få ta del i Nobelpriskonserten, og være med på denne historiske og betydningsfulle begivenheten, og bidra til å spre budskapet om verdensfred, sier Washington i en kommentar.

Betydningsfull oppgave

– Vi er veldig godt fornøyd med å ha fått Denzel Washington som seremonimester, han har vi også snust litt på tidligere, men det var først i år det passet.

– Det er ikke til å legge skjul på at det betyr veldig mye hvem vi får til denne oppgaven, sier Geir Lundestad, direktør ved Nobelinstituttet til Aftenposten.no.

Leter etter makker

Nyhetene om hvem som skal lede konserten ble sluppet i New York i dag klokken 14.00 norsk tid. Foreløpig er det kun Washingtons navn som er blitt kjent, men det er forventet at han skal dele scenen med en person til. Lundestad bekrefter overfor Aftenposten at de leter etter en kvinne som skal bli makkeren til Washington.

I fjor ble konserten ledet av ekteparet Will Smith og Jada Pinkett-Smith og er den ledet av blant andre Oprah Winfrey og Tom Cruise, Catherine Zeta-Jones og Michael Douglas, og Scarlett Johansson i tospann med Sir Michael Caine.

Endelig med Elvis Costello

Årets artister inkluderer britiske Florence and the Machine, sangerinnen Colbie Caillat, jazzpianisten Herbie Hancock og ikke minst Elvis Costello.

Odd Arvid Strømstad i produksjonsselskapet Dinamo Story forteller til Aftenposten at de er strålende fornøyde med å endelig ha huket inn Elvis Costello.

– Vi pleier å sette opp en ønskeliste med navn på artister, programledere og profil på vårparten, likevel er det en liten stab, her i Norge og i Los Angeles, som jobber med dette gjennom hele året, sier Strømstad til Aftneposten.

Gir æren til Will Smith

Will Smith og Jada Pinkett Smith

Will Smith og Jada Pinkett Smith ledet nobelkonsertene i 2009.

Foto: Scanpix/AP

Han tror også at Will Smith har hatt en postitiv effekt for at Washington sa ja.

– Will Smith gjorde en god jobb i fjor og han følte seg komfortabel med jobben. Slike eksempler sprer seg fort, og jeg vet dette har kommet Washington for øre. Will Smith har også tilbudt seg å bidra med noen råd og anbefalinger på veien, sier Strømstad.

Kulturstrøm

 • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

  Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

  Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

  Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

  Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

  Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
  Foto: Reuters
 • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

  I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

  Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.