Småsyk Diana stjal showet

Tross sår hals og hes stemme, den gamle Supremes-stjernen fikk temperaturen opp på en kald Nobelkveld.

Diana Ross sammen med Michael Cain og Scarlett Johansson
Foto: SCANPIX NORWAY / REUTERS

På generalprøven uteble både Scarlett Johansson og Diana Ross på grunn av sykdom.

- Begge er forkjøla og har veldig sår hals. Så de har funnet ut at de er nødt til å slappe av, fortalte arrangør Odd Arvid Strømstad da.

Se video her: Blir Scarlett frisk til konserten?

Scarlett Johansson stilte opp på pressekonferanse i forbindelse med konserten, men virket sliten. Men klokka åtte var hun på plass sammen med Michael Caine i Oslo Spektrum for å lede konserten til ære for fredsprisvinner Martti Ahtisaari.

Da var det for publikum ennå uklart om den andre halvsyke, Diana Ross, ville opptre. Hun måtte droppe selve utdelingenseremonien i Oslo rådhus og artistenes pressekonferansen som følge av forkjølelsen og halsondet.

Les: Scarlett for sliten for generalprøve

Kom sent

En annen som holdt publikum og TV-seerne i spenning om hun dukket opp var kronprinsesse Mette-Marit.

Fredsprisvinner Martti Ahtisaari
Foto: Odd Andersen / AP

For kronprins Haakon og Marius Borg Høiby kom alene sammen med Nobelkomiteen til plassene sine i salen sammen med fredsprisvinner Martti Ahtisaari, hans kone Eva og medlemmene av Nobelkomiteen.

- Kronprinsessen hadde et lite uhell, men er nå på plass i Oslo Spektrum, sa kommunikasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til NRK litt uti konserten.

Hva slag uhell det dreide seg om, ønsket han ikke å gå nærmere inn på.

Da andre del av konserten var i gang, var kronprinsessen på plass.

Sølvguttene + Ross

Nobelinstituttet har som krav at minst en norsk artist skal opptre, og i år var det Marit Larsen som hadde fått det ærefulle oppdraget - hvis man da ikke regner med Magne Furuholmen som stilte opp som musiker for amerikanske Jason Mraz.

I tillegg kom Sølvguttene på scenen som kor for Diana Ross.

Den gamle Supremes-dronningen skulle være det store trekkplasteret som avsluttet showet.

- Disse fantastiske guttene sang for meg ved en annen anledning, sa hun og henviste indirekte til bryllupet med Arne Næss i Sveits. Og selv om ekteskapet med Næss for lengst var oppløst før hans bortgang, betyr Norge tydeligvis svært mye for superstjernen.

Diana Ross under Nobelkonserten
Foto: SCANPIX NORWAY / REUTERS

Hun gjentok med humor sine første lærte norske ord, uttalt på NRK en lørdag kveld; "jeg er norsk".

- Min favorittnordmann er også her, onkel Arne, sa hun og hyllet filosofen Arne Næss sr, onkel til den avdøde eks-mannen.

Og som utgang på sin siste sang "Ain't no mountain high enough" bad hun sine sønner Evan Olav og Ross Arne opp på scenen sammen med deres to norske små halvbrødre.

De er sønner av Camilla Astrup og Arne Næss jr. og så rolige, alvorlige og litt forvirret ut - som små gutter kan bli - når de presenteres for en fullsatt konsertsal. Sammen med Ross og sine brødre toget de ut til tonene fra Kringkastingsorkesteret og koristene.

Kyss og ikke kyss

Ross hadde en stor tradisjon å fylle, etter at blant andre Aretha Franklin og Patti La Belle har holdt noen forrykende avslutninger de senere årene. Og hun tok oppgaven alvorlig, den ene slageren etter den andre dukket opp, hun fikk publikum med - og viste hvorfor hun fortsatt kalles en verdensstjerne.

Konfransierene Michael Caine og Scarlett Johansson lot seg også fenge av rytmene, og gikk ned til publikum - hvor de rocket og begeistret lot seg fenge. Mens de villig lot publikum avbilde seg.

For stemningen i konsertsalen løsnet under opptreden med Il Divo og deres fantastiske stemmeprakt. Og ikke minst Marti Ahtisaaris humoristisk takketale.

Martti Ahtisaari gir Michael Caine en klem som erstatning
Foto: INTS KALNINS / REUTERS

- En av ærene du har som fredsprisvinner, er å få kysse Scarlett Johansson, sa Cain til Ahtisaari - etter at sistnevnte mente det krevde sin mann å holde tritt med det travle nobelprogrammet gjennom uken.

- Jeg lurte litt på om jeg måtte kysse deg og, repliserte Ahtisaari til Cain.

- Jeg sto nå her og ventet, jeg, var Cain svar til salens latterbrøl.

- Vi kan ta det nå, sa Ahtisaari og gav Cain - om ikke et kyss - så en god omfavnelse mens publikum ristet.

Artister fra verden

Artistmiksen under Nobelkonserten skal bestå av artister fra flere deler av verden, og blant representantene var meixanske Julieta Venegas og nigerianske Seun Kuti - som representerte Afrika, kontinentet som betyr så mye for finnen Ahtisaari.

Nambias selvstendighet regnes som en av de største fjærene i hans diplomatiske hatt og ble nevnt av Caine.

Som sin egen ønskeartist hadde han valgt den finske fiolinisten Elina Vahala.

Se Nobelkonserten i bilder