Disse får Obamas Nobel-penger

Ti veldedige organisasjoner deler president Barack Obamas prispenger på drøye 8,2 millioner kroner. På listen står Clinton og Bushs Haiti-fond.

Barack Obama under sin Nobel-tale

Barack Obama under sin Nobel-tale i Oslo rådhus.

Foto: Scanpix/AFP

Det hvite hus offentliggjorde i dag listen over hvem som deler Obamas prispenger fra Nobels Fredspris.

– Disse organisasjonene gjør ekstraordinært arbeid i USA og utenlands ved å hjelpe studenter, krigsveteraner og utallige andre som trenger det, uttaler Obama.

– Jeg er stolt over å støtte arbeidet deres, fortsetter prisvinneren.

Les også: Rekordnominering til fredsprisen
Les også: Nobelfinalen allerede i gang

Krigsveteraner og skoler i Afghanistan

De veldedige organisasjonene jobber blant annet med boliger for krigsveteraner, økonomisk støtte til collegestudenter, og økonomisk utvikling i Afrika og Sentral-Asia. Haitifondet til Bill Clinton og George W. Bush får også en del av potten.

  • 250.000 dollar til Fisher House : En amerikansk veldedig organisasjon som skaffer boliger til familier av pasienter ved større medisinske sentre for krigsveteraner
  • 200.000 dollar til the Clinton Bush Haiti Fund : De to tidligere presidentene Bill Clinton og George W. Bush opprettet fondet på oppfordring fra Obama. Det skal bidra til hjelpearbeid på lang sikt etter jordskjelvet i Haiti.
  • 125.000 dollar til College Summit : En amerikansk veldedig organisasjon som samarbeider med videregående skoler om å bygge opp en kultur for at flere søker collegeutdanning.
  • 125.000 dollar til The Posse Foundation : En amerikansk veldedig organisasjon som blinker ut elever med ekstraordinært potensial (akademisk og lederskapsmessig) i offentlige videregående skoler, og som kanskje overses i vanlige opptaksprosesser. Deler ut fireårige collegestipender.
  • 125.000 dollar til the United Negro College Fund : Fondet spiller en viktig rolle i å gjøre det mulig for mer enn 60.000 studenter å gå på college gjennom stipender og praksisprogrammer.
  • 125.000 dollar til the Hispanic Scholarship Fund : USAs ledende organisasjoner for skolestipender til spansktalende.
  • 125.000 dollar til the Appalachian Leadership and Education Foundation : En veldedig organisasjon som gjør det mulig for unge folk fra området Appalachia i USA å ta høyere utdanning gjennom stipender.
  • 125.000 dollar til American Indian College Fund : En organisasjon som jobber for å endre høyere utdanning for urbefolkningen i USA.
  • 100.000 dollar til AfriCare : Stiftet i 1970 og har flere prosjekter i Afrika enn noen annen USA-basert veldedig organisasjon. Jobber inn mot 25 land, først og fremst i Afrika sør for Sahara. Hjelpeprogrammene er rettet mot de tre hovedområdene helse og HIV/AIDS, matsikkerhet og landbruk, og utvikling innen vannressurser.
  • 100.000 dollar til the Central Asia Institute : Støtter lokalt basert utdanning og leseopplæring, spesielt for jenter, i fjerntliggende områder av Pakistan og Afghanistan. En av organisasjonens grunnleggere, Greg Mortenson, var også nominert til Nobelprisen i 2009. I boken Three Cups of Tea: One Man's Mission to Promote Peace, One School at a Time beskriver han forsøket på å etablere flere titalls skoler og fremme jenters utdanning i Pakistan og Afghanistan.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt