Hopp til innhold

Disse får Obamas Nobel-penger

Ti veldedige organisasjoner deler president Barack Obamas prispenger på drøye 8,2 millioner kroner. På listen står Clinton og Bushs Haiti-fond.

Barack Obama under sin Nobel-tale

Barack Obama under sin Nobel-tale i Oslo rådhus.

Foto: Scanpix/AFP

Det hvite hus offentliggjorde i dag listen over hvem som deler Obamas prispenger fra Nobels Fredspris.

– Disse organisasjonene gjør ekstraordinært arbeid i USA og utenlands ved å hjelpe studenter, krigsveteraner og utallige andre som trenger det, uttaler Obama.

– Jeg er stolt over å støtte arbeidet deres, fortsetter prisvinneren.

Les også: Rekordnominering til fredsprisen
Les også: Nobelfinalen allerede i gang

Krigsveteraner og skoler i Afghanistan

De veldedige organisasjonene jobber blant annet med boliger for krigsveteraner, økonomisk støtte til collegestudenter, og økonomisk utvikling i Afrika og Sentral-Asia. Haitifondet til Bill Clinton og George W. Bush får også en del av potten.

  • 250.000 dollar til Fisher House : En amerikansk veldedig organisasjon som skaffer boliger til familier av pasienter ved større medisinske sentre for krigsveteraner
  • 200.000 dollar til the Clinton Bush Haiti Fund : De to tidligere presidentene Bill Clinton og George W. Bush opprettet fondet på oppfordring fra Obama. Det skal bidra til hjelpearbeid på lang sikt etter jordskjelvet i Haiti.
  • 125.000 dollar til College Summit : En amerikansk veldedig organisasjon som samarbeider med videregående skoler om å bygge opp en kultur for at flere søker collegeutdanning.
  • 125.000 dollar til The Posse Foundation : En amerikansk veldedig organisasjon som blinker ut elever med ekstraordinært potensial (akademisk og lederskapsmessig) i offentlige videregående skoler, og som kanskje overses i vanlige opptaksprosesser. Deler ut fireårige collegestipender.
  • 125.000 dollar til the United Negro College Fund : Fondet spiller en viktig rolle i å gjøre det mulig for mer enn 60.000 studenter å gå på college gjennom stipender og praksisprogrammer.
  • 125.000 dollar til the Hispanic Scholarship Fund : USAs ledende organisasjoner for skolestipender til spansktalende.
  • 125.000 dollar til the Appalachian Leadership and Education Foundation : En veldedig organisasjon som gjør det mulig for unge folk fra området Appalachia i USA å ta høyere utdanning gjennom stipender.
  • 125.000 dollar til American Indian College Fund : En organisasjon som jobber for å endre høyere utdanning for urbefolkningen i USA.
  • 100.000 dollar til AfriCare : Stiftet i 1970 og har flere prosjekter i Afrika enn noen annen USA-basert veldedig organisasjon. Jobber inn mot 25 land, først og fremst i Afrika sør for Sahara. Hjelpeprogrammene er rettet mot de tre hovedområdene helse og HIV/AIDS, matsikkerhet og landbruk, og utvikling innen vannressurser.
  • 100.000 dollar til the Central Asia Institute : Støtter lokalt basert utdanning og leseopplæring, spesielt for jenter, i fjerntliggende områder av Pakistan og Afghanistan. En av organisasjonens grunnleggere, Greg Mortenson, var også nominert til Nobelprisen i 2009. I boken Three Cups of Tea: One Man's Mission to Promote Peace, One School at a Time beskriver han forsøket på å etablere flere titalls skoler og fremme jenters utdanning i Pakistan og Afghanistan.

SISTE NYTT

Siste nytt

USAs utenriksminister Anthony Blinken møtte Jonas Gahr Støre under Nato-møtet i Oslo. Etter møtet skrøt han av samarbeidet med Norge.

Blinken på besøk i Oslo: Takka Noreg for vennskapet

– Tusen takk for eit partnarskap som enkelt og greitt er uvurderleg, sa den amerikanske utanriksministeren då han møtte statsminister Jonas Gahr Støre.