Hopp til innhold

– Støre prøvde å stoppe fredspris

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre skal ved minst to anledninger ha forsøkt å påvirke Nobelkomiteen til ikke å gi fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010, ifølge en ny bok.

Lundestad med bok

Geir Lundestad kommer også med flere angrep på Thorbjørn Jagland i sin nye bok.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Sivert Moe Winther / NTB scanpix/NRK

– Jeg kan ikke komme på noe i mine 25 år som kan sammenlignes med dette, skriver Nobelinstituttets mangeårige direktør Geir Lundestad i boka Fredens sekretær 25 år med Nobelprisen.

Han hevder Støre minst to ganger skal ha oppsøkt Nobelkomiteens daværende leder Thorbjørn Jagland og flagget sin bekymring for hva det ville innebære for Norge om fredsprisen gikk til en kinesisk dissident.

Slik Jagland forsto Støre, sa Støre at forhandlingene om en frihandelsavtale ville stoppe opp, at menneskerettighetsdialogen ville opphøre og at næringslivets sterke interesser i Kina ville bli skadelidende, framholder Lundestad.

– Aldri før i min tid hadde et medlem av regjeringen så direkte fremført slike synspunkter overfor komiteen, skrive Lundestad.

– Støre avviser

Ifølge boka var ingen i tvil om at dette var et forsøk på å forhindre en pris til en dissident.

Lundestad skriver at innblandingen bare gjorde komiteen mer bestemt på å gi prisen til Liu Xiaobo.

Jonas Gahr Støre avviser Lundestads påstander og sier at han ikke har prøvd å påvirke komiteen.

– Som jeg har sagt tidligere har jeg aldri forsøkt å påvirke Jagland i hans stilling som leder av Nobelkomiteen, og jeg har heller aldri erfart at komiteen har latt seg påvirke til å ikke tildele prisen til den kandidaten de har samlet seg om, sier Støre til NRK.

Nobelprisutdelingen 2010

Stolen til prisvinner Liu Xiaobo sto tom under prisutdelingen i 2010. Fra venstre: Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland, Kaci K. Five, Sissel Rønbeck, Inger-Marie Ytterhorn, Aagot Valle og Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Forsøk på innbrudd i database

Lundestad skriver at prisen til Xiaobo førte til sterke reaksjoner hos kinesiske myndigheter.

Han skriver at det ble gjort to-tre forsøk på å innbrudd i Nobelinstituttets databaser, men at det ikke lyktes. Lundestad har klare mistanker om hvem som står bak.

– Selv om vi fikk hjelp fra nasjonale myndigheter til å spore synderne, kom vi ikke til noen klar konklusjon. Det var selvsagt sterk grunn til å mistenke kineserne, skriver Lundestad.

Lundestad kritiserer Jagland i ny bok

SISTE NYTT

Siste nytt