Hopp til innhold

- Toby Keith ingen fredsdue

Nobelkonserten er for provinsiell når den velger countryartisten Toby Keith til å opptre, mener musikkjournalist.

Toby Keith
Foto: Jeff Christensen / Scanpix/AP

– At han er en fredsdue, er litt vanskelig å se for seg, når han har levert fra seg sanger som for eksempel «Courtesy of The Red, White & Blue», sier musikkjournalist Tom Skjeklesæther om den omstridte, amerikanske artisten.

– Tupp i ræva

I låten som kom ut rett etter angrepet på World Trade Center 11. september 2001, synger Toby Keith blant annet at «du vil angre på at du la deg ut med USA, for vi vil gi deg et tupp i ræva», ifølge Dagsavisen .

Tom Skjeklesæther

Tom Skjeklesæther

Foto: Rainer Prang / NRK

Skjeklesæther mener Nobelkonserten bør holde seg for god til å velge artister utifra kommersielle interesser.

– Jeg synes det argumentet med at det viktigste er å nå utover hele verden, hvor man er villige til å svelge hva som helst for å oppnå akkurat det, viser at den riktige beskrivelsen av konserten er provinsiell.

Med det mener Skjeklesæther at arrangørene ikke forstår at Nobels fredspris er et så sterkt begrep for mange mennesker over hele verden, at de ikke hadde hatt problemer med å se at konserten er en refleksjon av prisen.

Konservative artister

Låten «Courtesy of The Red, White & Blue», som Skjeklesæther betegner som sjåvinistisk, ble en hit i USA, men førte også til at amerikansk venstreside anklaget artisten for å støtte den senere invasjonen av Irak. Keith støttet gjenvalget av president Bush i 2004, men under fjorårets valgkamp valgte han å støtte Obama.

– De fleste artistene som deltar i Nobelkonserten står jo for en helt klart åpent og inkluderende profil, og de knyttes jo gjerne tett opp til Nobels fredspris. Vi må ha en betydelig bredde i presentasjonen av artister, det er ikke sånn at vi ekskluderer konservative artister, sier sekretær for Nobelkomiteen, Geir Lundestad.

Ingen helgener

Tom Skjeklesæther, tidligere programleder for «Cowboy & Indianer» på P1, intervjuet selv Toby Keith for noen uker siden. Han sier at Keith også har andre sanger på repertoaret.

Geir Lundestad

Geir Lundestad

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Han er like kjent for sanger som hyller den lokale baren, men i amerikansk sammenheng er det ingen tvil om at Keith er den countryartisten som tydeligst er representant for ganske konservative, og tildels aggressive, amerikanske holdninger.

Ingen av artistene som opptrer på Nobelkonserten er helgener, poengterer Lundestad.

– Vi må ikke glemme at Toby Keith er en kjempestor stjerne, han springer ut fra det amerikanske country&western-miljøet i sørstatene, og der er de holdningene han står for ganske typisk.

Om låten «Courtesy of The Red, White & Blue» har Lundestad bare en ting å si.

– Jeg kan garantere at han ikke kommer til å synge den på Nobelkonserten.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)