Ukjente polarekspedisjoner

Norge har mange stolte polartradisjoner, men mange ekspedisjoner er ikke fullt så kjente i dag.

En av Roald Amundsen flybåter, N-24, som han brukte under Nordpolferden.
Foto: NTB / SCANPIX

Direktør Geir Kløver ved Frammuseet på Bygdøy
Foto: Sjur Sætre / NRK

Torsdag 1. mars åpner Det Internasjonale Polaråret (IPY), som varer i to år. Polaråret er et stort naturvitenskapelig program, der over 60 land bidrar med forskningsressurser og økonomiske ressurser, for å sette fokus på Arktis og Antarktis.

I den forbindelse har Norgesglasset denne uka sett nærmere på noen polarekspedisjoner du kanskje ikke har hørt om, eller kanskje ikke husker så godt.

Det er direktør Geir Kløver ved Fram-museet på Bygdøy og reporter Sjur Sætre som gir deg historiene.

Schrödingers katt på NRK1 dobler sin sendetid torsdag, og sender en hel time med polarstoff. Se Dobbel polarkatt .

Roald Amundsens mislykkede polferd 

Roald Amundsen
Foto: NTB

Roald Amundsen er sammen med Fridtjof Nansen vår mest kjente polarhelt. I 1925 forsøkte han å fly til Nordpolen med to de to små sjøflyene "N-24" og "N-25". Ekspedisjonen som vekket stor interesse i samtiden blir ikke i samme grad nevnt når vi snakker om Amundsen i dag.

Les mer: Roald Amundsens mislykkede polferd

Hør: Roald Amundsens mislykkede polferd

Carl Anton Larsens oppsiktsvekkende funn 

Carl Anton Larsen
Foto: Offentlig eiendom

Mot slutten av 1800-tallet begynte norske hvalfangere å utforske områdene i sør, ved Antarktis. Carl Anton Larsen fra Vestfold ledet flere ekspedisjoner i dette området på jakt etter hval og sel. Fangst ble det ikke til å begynne med, men Carl Anton Larsen gjorde oppsiktsvekkende fossilfunn og oppdaget feil ved kartene.

Da den svenske vitenskapsmannen Otto Nordenskiöld i 1902 skulle til Antarktis var Carl Anton Larsen kaptein på eksepdisjonsskipet Antarctica.

Les mer: Carl Anton Larsens oppsiktvekkende funn

Hør: Carl Anton Larsens oppsiktsvekkende funn

Carsten E. Borchgrevink - første mann i Antarktis

Carsten E. Borchgrevink var første mann i Antarktis.
Foto: Maleri: S. Francis Smitheman Christopher Borchgrevink

Carsten Egeberg Borchgrevink var norsk med engelsk blod i årene, og emigrerte til Australia fra Norge som ung mann i 1888. Nærmest ved en tilfeldighet ble han den første mann i verden som satte sin fot på det antarktiske kontinent, og det brukte han for alt det var verdt. 

Carsten E. Borchgrevink har sin selvskrevne plass i vår polarhistorie. 

Les mer: Første mann i Antarktis

Hør: Carsten E. Borchgrevink - første mann på antarktis

Eivind Astrup - vår største polarhelt 

Eivind Astrup
Foto: Offentlig eiendom (bildet er over 70 år)

Eivind Astrup er mannen som i manges øyne er en av våre største polarhelter. Han ble bare 24 år gammel, men sammen med den amerikanske polarhelten Robert Peary gjennomførte han det Helge Ingstad besrkiver som en av de dristigste og mest vellykkede porlarferder i sin tid.

Les mer: Vår største polarhelt

Hør: Eivind Astrup - vår største polarhelt

Nordens fremste sjøkaptein?

Høsten 1619 søkte den dansknorske sjøkapteinen Jens Munk vinterhavn i Hudson Bay i Canada. Han hadde ansvaret for to skip og et mannskap på 65. Christian 4, den dansknorske kongen, hadde gitt Jens Munk oppdraget med å finne snarveien til Østens rikdommer, Nordvestpassasjen. For Jens Munk og hans menn ble oppholdet i isen skjebnesvangert. Dirketør Geir Kløver ved Frammuseet mener at Jens Munk trolig er Nordens fremste sjøkaptein. Gang på gang berget han livet.

Hør:  Nordens fremste sjøkaptein?

Ekspedisjonen som forsvant

Sir John Franklin
Foto: Frammuseet

Den ble ekspedisjonen som forsvant og er mer myteomspunnet enn noen andre eksepdsisjoner i polarhistorien. Sir John Franklin var engelsk karrierreoffiser. Da han var 59 år fikk han oppdraget med å finne Nordvestpassasjen, snarveien til Østens rikdommer. Våren 1845 dro han av gårde med vel 130 mann fordelt på store fartøy. Skipene kom aldri tilbake, og ennå er det et mysterium hva som egentlig skjedde.

Hør: Ekspedisjonen som forsvant

Med Ørnen mot Nordpolen

Han kallte luftballongen Ørnen og prøvde å fly til Nordpolen. Ballongfører Andrées dumdristige ferd endte tragisk,og i mange år visste ingen hva som egentlig hadde skjedd. Men i 1930 fant to norske sjømenn restene etter den mislykkede ballongferden på Kvitøya. Da fikk verden hele historien om Salomon Andrée og hans følgesvenner Nils Strindberg og Knut Frænkels mislykkede ferd mot Nordpolen. Reporter Sjur Sætre og direktør Geir Kløver ved Frammuseet i Oslo gir deg historien. 

Hør: Med Ørnen mot Nordpolen

Se også Norgesglassets serie Glemte oppdagere

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Duran Duran-bassist smittet

  John Taylor (59) har testet positivt for koronaviruset, men er på bedringens vei. Det var Variety som først fanget opp musikerens melding på Facebook. Her skriver Taylor at han fikk bekreftet virussykdommen for tre uker siden, og at han siden har vært i karantene.

  DEAR FRIENDS OF MINE after giving some thought to this, I have decided to share with you that I tested positive with...

  Publisert av Duran Duran  Søndag 5. april 2020
 • Bond-skuespiller død

  Den britiske skuespilleren Honor Blackman er død, 94 år gammel. Hun er blant annet kjent for rollen som Pussy Galore i James Bond-filmen «Goldfinger». Blackman døde mandag av naturlige årsaker i sitt hjem i Sussex, opplyser familien. (NTB)

  Sean Connery og Honor Blackman
  Foto: AP/Scanpix