Hopp til innhold

Historien om skjellsordet

De muslimske sharialovene brukes som skjellsord i den politiske debatten. Men hva er egentlig sharia,- barbariske straffer eller veien til et godt liv?

Koranen
Foto: SHAH MARAI / AFP

Oversatt betyr det veien til kilden, og er flere sett med lover som regulerer både privatliv og samfunnsliv. Tolkningene er mange.

I det siste har sharialovene blitt brukt som et skjellsord i den politiske debatten i Norge.

Les også: - Politisk debatt med fremmedfrykt

Siv Jensen på Frps landsstyremøte 2009.
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hva er egentlig sharia?

Sharia er ikke noen entydig lov, men bygger på ulike lovskoler fra den gang islamsk rettslære var overlegen den europeiske og en inspirasjonskilde for våre lover.

Reglene bygger på Koranen og andre hellige muslimske skrifter.

I en serie på fire programmer forteller Tron Soot-Ryen hva sharia er for noe og ser på noen av de mest omstridte punktene: Straffemetodene, kvinnens plass og ytterliggående islam.

Hør alle episodene her:

Hør: Sharia del 1

Hør: Sharia del 2

Hør: Sharia del 3

Hør: Sharia del 4

Hele serien finner du også som Podkast .

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)