Historien om skjellsordet

De muslimske sharialovene brukes som skjellsord i den politiske debatten. Men hva er egentlig sharia,- barbariske straffer eller veien til et godt liv?

Koranen
Foto: SHAH MARAI / AFP

Oversatt betyr det veien til kilden, og er flere sett med lover som regulerer både privatliv og samfunnsliv. Tolkningene er mange.

I det siste har sharialovene blitt brukt som et skjellsord i den politiske debatten i Norge.

Les også: - Politisk debatt med fremmedfrykt

Siv Jensen på Frps landsstyremøte 2009.
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hva er egentlig sharia?

Sharia er ikke noen entydig lov, men bygger på ulike lovskoler fra den gang islamsk rettslære var overlegen den europeiske og en inspirasjonskilde for våre lover.

Reglene bygger på Koranen og andre hellige muslimske skrifter.

I en serie på fire programmer forteller Tron Soot-Ryen hva sharia er for noe og ser på noen av de mest omstridte punktene: Straffemetodene, kvinnens plass og ytterliggående islam.

Hør alle episodene her:

Hør: Sharia del 1

Hør: Sharia del 2

Hør: Sharia del 3

Hør: Sharia del 4

Hele serien finner du også som Podkast .

Kulturstrøm

  • Skuespilleren Ned Beatty er død

    Den amerikanske skuespilleren Ned Beatty, som har vært nominert til Oscar og Golden Globe, er død. Beatty var kjent som en karakterskuespiller, og har medvirket i over 150 filmer og TV-serier. Han døde i Los Angeles søndag av naturlige årsaker, 83 år gammel

  • Pulitzerpris for Floyd-video

    17-åringen som filmet politiets dødelige pågripelse av George Floyd i Minneapolis i mai i fjor, ble fredag belønnet med en pulitzerpris.

    Darnella Frazer ble vitne til hvordan politimannen Derek Chauvin holdt kneet på halsen til Floyd inntil han døde av oksygenmangel.

    Videoen understreket den viktige rollen borgere spiller i journalisters søken etter sannhet og rettferdighet, heter det i begrunnelsen.