NRK Meny
Normal

Dobbel polarkatt

Schrödingers katt dobler sendetiden torsdag 1. mars og blir en snau time lang.

 

historisk polartur i Schrödingers katt
Foto: Lars Skjønberg / NRK

Torsdag 1. mars blir det internasjonale polaråret 2007 / 2008 åpnet med brask og bram over hele verden. Schrödingers katt lager sin egen markering og inviterer til en nær timelang sending om polarforskning.

Historisk ekspedisjon

Temaene i sendinga spenner fra klimaendringer til polarforskning i fortid og nåtid. Programleder Eivind Grimsby Haarr har tatt med seg polarhelten Børge Ousland og historiker Stian Bones ut på Finmarksvidda for å teste gammelt ekspedisjonsutstyr. Der forsøker de å kjenne på kroppen hvor store bragdene til de gamle polarheltene egentlig var. 

Moderne polarhelt

Samtidig forbereder Liv Arnesen seg til  sin nye pol-tur, Arctic Ocean 2007. Hun har tatt mål av seg til å bli første kvinne som krysser pol-isen på ski. Om få dager tar hun og amerikanske Ann Bancroft, farvel med alle moderne bekvemmeligheter og gir seg pol-isen i vold. Vi har fulgt den moderne polarhelten i oppladningen til turen. 

Flere ekspedisjoner

Vi har også fulgt en gruppe kunstnere som oppsøker Arktis for å få inspirasjon i arbeidet og se på miljøendringene som preger området. 

På motsatt side av kloden har en gruppe forskere tatt i bruk beltevogner for å kartlegge Antarktis. Selve ekspedisjonen skjer til høsten, men gruppa foretok en prøvetur i jula, og vårt kamera var med.  

I sendinga vil du i tillegg få vite mer om dyre- og plantelivet i arktiske strøk, og alt det har betydd gjennom historien.