Hopp til innhold

Carl Anton Larsens funn

Polarhelten Carl Anton Larsen gjorde oppsiktsvekkende fossilfunn.

Carl Anton Larsen
Foto: Offentlig eiendom

Mot slutten av 1800-tallet begynte norske hvalfangere å utforske områdene i sør, ved Antarktis. Carl Anton Larsen fra Vestfold ledet flere ekspedisjoner i dette området på jakt etter hval og sel. Fangst ble det ikke til å begynne med, men Carl Anton Larsen gjorde oppsiktsvekkende fossilfunn, oppdaget feil ved kartene og fant flere nye øyer og landområder i Antarktis.

Da den svenske vitenskapsmannen Otto Nordenskiöld i 1902 skulle til Antarktis var Carl Anton Larsen kaptein på eksepdisjonsskipet Antarctica.  Det ble en ekspedisjon som i ettertid skulle vise seg å overgå selv den mest oppfinnsomme spenningsroman. Skipet ble skrudd ned i isen, og Larsen og mannskapet måtte overvintre på Paulet Island.

Larsen dannet Compañía Argentina de Pesca med hjelp av argentinsk kapital, og fra Grytviken i Sør-Georgia i Antarktis, åpnet han for antarktisk hvalfangst i 1904. Larsen døde på en ekspedisjon i Rosshavet i 1924.

"The Larsen Ice Shelf" i Antarktis er oppkalt etter Carl Anton Larsen.

Hør: Carl Otto Larsens oppsiktsvekkende funn

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober