NRK Meny
Normal

Carl Anton Larsens funn

Polarhelten Carl Anton Larsen gjorde oppsiktsvekkende fossilfunn.

Carl Anton Larsen
Foto: Offentlig eiendom

Mot slutten av 1800-tallet begynte norske hvalfangere å utforske områdene i sør, ved Antarktis. Carl Anton Larsen fra Vestfold ledet flere ekspedisjoner i dette området på jakt etter hval og sel. Fangst ble det ikke til å begynne med, men Carl Anton Larsen gjorde oppsiktsvekkende fossilfunn, oppdaget feil ved kartene og fant flere nye øyer og landområder i Antarktis.

Da den svenske vitenskapsmannen Otto Nordenskiöld i 1902 skulle til Antarktis var Carl Anton Larsen kaptein på eksepdisjonsskipet Antarctica.  Det ble en ekspedisjon som i ettertid skulle vise seg å overgå selv den mest oppfinnsomme spenningsroman. Skipet ble skrudd ned i isen, og Larsen og mannskapet måtte overvintre på Paulet Island.

Larsen dannet Compañía Argentina de Pesca med hjelp av argentinsk kapital, og fra Grytviken i Sør-Georgia i Antarktis, åpnet han for antarktisk hvalfangst i 1904. Larsen døde på en ekspedisjon i Rosshavet i 1924.

"The Larsen Ice Shelf" i Antarktis er oppkalt etter Carl Anton Larsen.

Hør: Carl Otto Larsens oppsiktsvekkende funn

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Nordic Light er i gang

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag. Fotofestivalen blir arrangert for trettande gang i år og trekker fotografar og fotointeresserte frå heile verda.

  Morten Krogvold
  Foto: Eirik Haukenes / NRK
 • Forsvaret kutter i musikken

  Tirsdag 24. april ble det formelt bestemt hvordan Forsvarets musikk skal se ut i framtida – en framtid som innebærer nedskjæringer på åtte musikerstillinger og fire dirigenter. Kuttene skal settes i verk allerede 1. august, og kommer som en konsekvens av langtidsplanen for Forsvaret, som ble lagt fram i 2016, skriver Musikkultur

  Forsvarets musikk Harstad
  Foto: Nils Mehren