13-åring skal lese for kongeparet

Sammen med en skuespiller har Teodor Merakerås Rasmussen (13) fått den ærefulle oppgaven å lese en tekst under kongeparets jubileumsgudstjeneste torsdag.

Teodor Merakerås Rasmussen

Teodor har pugget teksten han skal lese i over fire uker.

Foto: Aksel Faanes Person / NRK

Det er 25 år siden kongeparet ble signet i Nidarosdomen. Dette blir markert med en jubileumsgudstjeneste i katedralen. For Teodor kom det som en overraskelse da han ble spurt om å delta.

Teodor Merakerås Rasmussen

Teodor skal lese teksten sammen med Skuespiller Wenche Strømdahl

Foto: Aksel Faanes Persson / NRK

– Da de ringte mamma trodde hun at det var en jobb de hadde tenkt å tilby henne, men den var til meg. Det er litt rart å tenke på, egentlig, forteller Teodor.

At mammaen til Teodor trodde de spurte henne om å gjøre denne jobben, er ikke så rart. Hun jobber nemlig som profesjonell historieforteller.

– Jeg er veldig stolt. Jeg synes det er stas at han tar en utfordring og at han er uredd. Det skulle voksne vært flinkere til å være også, forteller mamma Hege Merakerås.

Fikk øynene opp for Teodor

Teodor ble «oppdaget» da han og en kompis var konferansierer under en middag for alle ansatte fra Nidaros Bispedømme i fjor.

Fungerende domprost Ragnhild Jepsens.

Domprost i Nidarosdomen, Ragnhild Jepsen tror Teodor vil huske sin opptreden resten av livet.

Foto: Morten Andersen

– Da vi skulle finne en barnestemme til å være med å lese disse tekstene, tenkte biskop Helga på Teodor. «Han kan vi spørre», sa hun, forteller Ragnhild Jepsen som er domprost i Nidaros.

– Han var bare 12 år da han var konferansier. Han må ha gjort et veldig inntrykk, forteller Jepsen.

Teodor skal lese teksten sammen med skuespiller Wenche Stømdahl.

– Teksten er skrevet for denne anledningen og som handler om kongeparet. Det er veldig personlige og sjarmerende tekster, forteller mamma Merakerås.

Over 1000 tilskuere

I tillegg til kongeparet vil Nidarosdomen bli fylt med over 1000 publikummere. I tillegg blir gudstjenesten sendt på TV. Teodor tar ikke lett på den store oppgaven han har fått. Han har pugget på teksten i fire uker og ifølge han selv har han lest teksten over 50 ganger.

– Jeg tror det kommer til å gå bra siden jeg kan det meste utenat. Med det blir nok litt uvant å stå foran så mange fler enn de jeg har øvd med, forteller Teodor.

Mange av kompisene hans får seg nok en overraskelse om de skrur på fjernsynet på torsdag.

– Jeg har faktisk ikke fortalt det til så mange kompiser. Hva man skal gjøre på sankthansaften er likesom ikke det første vi snakker om, forteller Teodor.

signing

Kongeparet feirer at det i år er 25 år siden de ble signet i Nidarosdomen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix