Normal

Første mann i Antarktis

En tilfeldighet gjorde Carsten E. Borchgrevink til første mann i Antarktis.

Carsten E. Borchgrevink var første mann i Antarktis.
Foto: Maleri: S. Francis Smitheman Christopher Borchgrevink

Carsten E. Borchgrevink var norsk med engelsk blod i årene, og emigrerte til Australia som ung mann i 1888. Nærmest ved en tilfeldighet ble han den første mann i verden som satte sin fot på det antarktiske kontinent. På grunn av nærheten til Antarktis, var interessen for det uutforskede området stor, og da han hørte om en kombinert hvalfangst- og utforskings-ekspedisjon som skulle gå til Rosshavet under ledelse av nordmannen H. J. Bull, meldte han seg mer enn gjerne til å bli med på turen.

Ekspedisjonen ble en fiasko med tanke på hvalfangst, men en historisk begivenhet da en gruppe på åtte personer kom seg i land på Kapp Adare i Antarktis, 24. januar 1895. Borchgrevink skal ha vært den første som steg i land.

Carsten E. Borchgrevinks hytte på Kapp Adare, fotografert i 1992.
Foto: Kuno Lechner

Borchgrevink klarte etter hvert å skaffe engelske penger til en egen ekspedisjon til Antarktis, og i 1898 la han ut på en ekspedisjon  med barken Southern Cross (se bilde øverst på siden). De fleste ekspedisjonsdeltakerne var norske. De overvintret på Kapp Adare, og ble de første til å overvintre i Antarktis, - en ekspedisjon som i ettertid har fått stor annerkjennelse. Carsten E. Borchgrevink har sin selvskrevne plass i vår polarhistorie.

Hør: Carsten E. Borchgrevink - første mann i Antarktis

Se også Borchgrevinkslektens hjemmesider

Foto, ingress: Fra originalmaleri av S. Francis Smitherman, www.smitheman.com .

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Wolf Alice vant gjev britisk pris

  Det britiske indiebandet var nærmest stumme etter seieren, der de danket ut navn som Noel Gallagher, Arctic Monkeys og Lily Allen, skriver BBC. Ifølge juryen vant bandet Mercury-prisen for sitt eklektiske, forheksende andrealbum «Visions of a Life», som i det norske bransjenettstedet Gaffa ble beskrevet som en modigere og mer ambisiøs utgivelse enn debutplaten. (NTB)

  Wolf Alice
  Foto: Handout / NTB Tema
 • Cher hardt ut mot ABBA-Benny

  Til uken slipper Cher et album med sine versjoner av ABBA-klassikerne, og benytter anledningen til å kritisere Benny Andersson som komponerte bandets låter sammen med Björn Ulvaeus. – Benny tok jentene og brukte dem som instrumenter. Han laget en plass for dem i låtene, og de passet inn på den lille plassen. Men han ga dem ikke rom for å synge som de kanskje hadde villet, lyder det videre fra Cher. Etter å ha medvirket i «Mamma Mia – Here We Go Again»-filmen, sa Cher til The New York Times hun aldri var noen stor ABBA-fan på 70-tallet. (NTB)

  Mamma Mia! Here We Go Again
  Foto: Jonathan Prime / NTB Tema