Roald Amundsens mislykkede polferd

Verdens første flytur mot Nordpolen gikk ikke helt som planlagt.

Roald Amundsen
Foto: NTB

Roald Amundsen er sammen med Fridtjof Nansen vår mest kjente polarhelt. I 1925 forsøkte han å fly til Nordpolen med to de to små sjøflyene "N-24" og "N-25". Ekspedisjonen som vekket stor interesse i samtiden blir ikke i samme grad nevnt når vi snakker om Amundsen i dag.

Verdens første flytur mot Nordpolen gikk ikke helt etter planen, og en hel verden trodde lenge at polarhelten og hans menn hadde forsvunnet for godt.

En av Roald Amundsen flybåter, N-24, som han brukte under Nordpolferden.
Foto: NTB / SCANPIX

21. mai 1925 la de to flybåtene "N-24" og "N-25" ut fra Ny Ålesund på Svalbard. Flyene landet på 87° 44' nord, men "N-24" var skadet og måtte forlates. Det var ikke enkelt å få "N-25" på vingene, og først 15. juni klarte de å lage en rullebane på isen, og returnerte til Spitsbergen.

Hør: Roald Amundsens mislykkede polferd

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • Rykter om 007 i Nordmarka

  Agent 007 kan være på vei til en hytte i Nordmarka utenfor Oslo. Ifølge avisene Varingen og VG. De mener å ha indikasjoner på at noe rundt innspillingen av «Bond 25» er på gang i Hakadal. Men alle som er involvert i de observerte aktivitetene er tause. James Bond er tross alt hemmelig agent. (NTB)

  Daniel Craig
  Foto: Michael Sohn / Ap
 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters