Roald Amundsens mislykkede polferd

Verdens første flytur mot Nordpolen gikk ikke helt som planlagt.

Roald Amundsen
Foto: NTB

Roald Amundsen er sammen med Fridtjof Nansen vår mest kjente polarhelt. I 1925 forsøkte han å fly til Nordpolen med to de to små sjøflyene "N-24" og "N-25". Ekspedisjonen som vekket stor interesse i samtiden blir ikke i samme grad nevnt når vi snakker om Amundsen i dag.

Verdens første flytur mot Nordpolen gikk ikke helt etter planen, og en hel verden trodde lenge at polarhelten og hans menn hadde forsvunnet for godt.

En av Roald Amundsen flybåter, N-24, som han brukte under Nordpolferden.
Foto: NTB / SCANPIX

21. mai 1925 la de to flybåtene "N-24" og "N-25" ut fra Ny Ålesund på Svalbard. Flyene landet på 87° 44' nord, men "N-24" var skadet og måtte forlates. Det var ikke enkelt å få "N-25" på vingene, og først 15. juni klarte de å lage en rullebane på isen, og returnerte til Spitsbergen.

Hør: Roald Amundsens mislykkede polferd

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.