NRK Meny
Normal

The King of Pop fyller 50

Foraktet, arrestert og latterliggjort. Men en gang var Michael Jackson den aller, aller største.

Michael Jackson
Foto: Scanpix

Det er usikkert om noen popartist noensinne har herjet sin samtid sterkere siden Elvis Presley. Og det er få artister som har hatt en like stor påvirkning på dannelsen av moderne hip hop, R&B og pop.

Hva er din favorittlåt med Michael Jackson? Gi din stemme nederst i saken.

Men dessverre er det slik at Michael Jackson, som fredag fyller 50 år, først og fremst forbindes med tragedie.

For fornedrelsen Michael Jackson har måttet oppleve kjenner ingen bunn.

Nett-tv: Michael Jackson fyller 50

Nett-tv: "I kveld" feirer Michael Jackson

Nedturen

De siste 25 årene har vært en kolossal nedtur siden barnestjernen fra Gary, Indiana sto på toppen av popverdenen. I 1982 ga han ut tidenes mest solgte plate, og var klodens største popstjerne. Litt over ti år senere kom de sjokkerende meldingene om at han var mistenkt for seksuelle overgrep mot barn.

Jackson ble i 1993 arrestert for å ha antastet en 13 år gammel gutt. Flere saker dukket opp, og så sent som i 2005 ble han frikjent på alle tiltalepunkter for seksuelle overgrep mot barn.

Michael Jackson

For 30 år siden var det lite som tydet på at Michael Jackson skulle se sånn ut da han rundet 50.

Foto: Danny Moloshok / AP

Michael Jacksons stempel som folkesky og eksentrisk har riktignok stort sett vært der hele tiden. På midten av 80-tallet ble det kjent at han sov i et eget oksygentelt; han kjøpte den enorme gården/dyrehagen Neverland; han skal ha kjøpt skjelettet etter Elefantmannen; og de plastiske ansiktsoperasjonene preget ansiktet hans på en mer og mer grotesk måte.

I dag er det lite ved utseendet til Michael Jackson som minner om den smilende, sunne 20-åringen på coveret til «Off the Wall». Ryktene skal ha det til at nesen hans omsider har tatt kvelden – og faktisk falt av.

Eksentriker

Hvor mye som er sant av det som rapporteres rundt Michael «Wacko» Jackson er riktignok høyst diskutabelt. Den ene mer utrolige historien enn den andre har blitt presentert i skandalepressen, uten at hovedpersonen/mobbeofferet selv har tatt nevneverdig til motmæle.

Jackson har kommentert ryktene rundt hans person slik:

- Hvorfor ikke bare fortelle alle at jeg er et romvesen fra Mars? Skriv at jeg spiser levende kyllinger og danser voodoo-dans ved midnatt. Folk vil tro på absolutt alt som fortelles fordi det kommer fra en reporter. Men hvis jeg selv hadde sagt alt dette, ville folk sagt «Denne Michael Jackson må jo være helt gal. Du kan jo ikke tro på noen ting av det han sier».

Michael Jackson sammen med Debbie Rowe i 1996.

Michael Jackson sammen med Debbie Rowe i 1996. Den hudklinikkansatte kvinnen fødte to barn for Michael Jackson.

Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

Riktignok har han gjort sitt for å bli en narr som folk trekker på smilebåndet av. For eksempel sine noe spesielle forhold til kvinnene Lisa Marie Presley og Debbie Rowe: To kvinner han giftet seg med og skilte seg fra på 90-tallet. Sistnevnte fikk han to barn sammen med, før han i 2002 fikk sitt tredje barn etter kunstig inseminasjon av en ukjent kvinne.

Ordene «Michael Jackson» og «baby», får likevel de fleste til å tenke på de bisarre bildene fra da Jackson holdt barnet sitt med den ene armen utenfor rekkverket på en hotellbalkong.

Michael Jackson holder ungen utenfor balkongen

Michael Jackson fikk krass kritikk for å behandle ungen sin på denne måten.

Foto: AP Photo/APTN / AP

Tøff oppvekst

At Jacksons oppførsel kan skyldes en kjærlighetsløs oppvekst med jevnlig juling fra faren Joe Jackson, er velkjent. Unge Michael var yngstegutt og premievalp i brødregruppa Jackson 5, som på tidlig 70-tallet ble styrt med hard hånd av den fysisk utagerende og strenge faren. Resultatet av kadaverdisiplinen var en veldrillet popsensasjon, som klemte ut en rekke store hits på Motown, hvorav «I Want You Back» og «ABC» er de største.

Da han senere som tjue år gammel soloartist ga ut den nevnte «Off the Wall» i 1979, ble han internasjonal storstjerne. Fire av platas låter gikk inn på topp 10-singlelista i USA. Men det var likevel plata «Thriller» fra 1982 som ga ham utenomjordisk status.

Godt hjulpet av MTV

NRK1s Store Studio intervjuet tidligere i år musikkjournalist Audun Vinger om hva som var årsaken til suksessen.

Michael Jacksons album "Thriller"

Michael Jacksons album 'Thriller' - tidenes mest solgte.

Foto: Albumcover

- Først og fremst var det et vannskille for hvordan sort musikk ble markedsført. Fra da av var det ikke lengre R&B, han var nå The King Of Pop. I samarbeid med Quincy Jones lagde han sofistikert disco og soul, men trakk også inn new wave og stadionpop. Det minner om både Marvin Gaye, Hall & Oates og Toto, sier Vinger.

Det hevdes at plata «Thriller» har solgt i opp mot 104 millioner eksemplarer, og det er få som betviler at den er tidenes mest solgte. At plata var blant de ti mest solgte på Billboards albumssalgliste i 80 uker i strekk - 37 av dem på toppen - sier sitt.

Nett-tv: Michael Jackson snakker om «Thriller»

Vinger viser til at Jackson ble godt hjulpet av musikkvideoene som fikk hele MTV-epoken til å eksplodere.

Michael Jackson

En av de største entertainere verden har sett.

Foto: MTV-foto / NRK

- Den tidligere segregeringen mellom sjangre smuldra vekk. Og musikalsk sett står det seg veldig bra, Man hører inspirasjonen både på toppen av listene, på nattklubbene og overalt. Føler ikke det er noe teit å like Michael Jackson. Det er en del av pophistorien, på linje med Dylan og alt det andre, sier han.

- Største siden Elvis

Også platene «Bad» (1987) og «Dangerous» (1991) ble møtt med høy forventning og solgte svært bra. Det er nå sju år siden Jackson sist ga ut ny musikk, plata «Invincible», og mange lurer på om han noensinne kommer tilbake.

Inntil videre har oppmerksomheten rundt Jacksons eksentriske livsstil og – på mange måter - tragiske skjebne, overskygget minnene om de fantastiske prestasjonene han leverte som sanger, danser, låtskriver og entertainer. Det heiteste siden Elvis Presley, ble han omtalt som i sin storhetstid.

Eller for å si det med Bob Geldof:

- Når Michael Jackson synger, høres det ut som et englekor, og når føttene hans beveger seg, kan du se Gud danse.

Gratulerer med dagen, Michael!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les mer: Jacko kjemper for Neverland

Les mer: Jackson i studio – krever arbeidsro

Nett-tv: Neverland tvangsselges