Juni er pride-måneden, der det markeres at alle skal kunne være og elske den de vil. I den anledning har NRK bedt syv norske LHBTQ-kjendiser om å dele skeive kulturfavoritter som betyr noe spesielt for dem.
Noman Mubashir (47)
- Anbefaling: «The Graham Norton Show».
- Talkshow, startet i 2007.
Programleder Noman Mubashir ser til britisk kollega når han skal anbefale skeiv kultur.
– Graham Norton i BBC har betydd mye for meg. Han er som meg journalist og programleder, og har alltid vært så åpen og ærlig om legningen sin, sier Mubashir.
Graham Norton har vært programleder for «The Graham Norton Show» i over 10 år. Som åpent homofil er iren et forbilde for mange.
Foto: Joel C Ryan / APGraham Norton har ledet talkshowet «The Graham Norton Show» på BBC siden 2007. Noman forteller at iren var en faktor da han selv valgte å komme ut av skapet.
– Hver fredag da jeg så showet hans på TV, tenkte jeg: Skulle ønske jeg var like modig, åpen og sterk som Graham Norton. Han var så befriende fargerik. Og til slutt tok jeg steget ut av skapet.
Inti Wang (20)
- Anbefaling: «Lolita» av Belinda.
- Låt, utgitt 2010.
Modell og kunstner Inti Wang anbefaler «Lolita» av den meksikanske popartisten Belinda. En låt som Inti forteller hen har spesielle minner til.
Belindas låt «Lolita» var blant annet kjenningsmelodien til MTV-serien «Niñas Mal».
Foto: Eduardo Verdugo / Ap– Da jeg gikk i 5. klasse i Colombia var det et talentshow der jeg og to av mine venner gjorde en opptreden til «Lolita» av Belinda. En sang til en serie, som het «Niñas Mal», var veldig in på den tiden. Det var så gøy! Jeg følte meg så baddie og rebel når jeg danset med mikrofon og pilotbriller foran hele skolen. Når jeg ser tilbake tenker jeg bare at jeg ikke var redd for å være meg selv, forteller Wang.
Belindas «Lolita» er forøvrig inspirert av 1955-romanen av Nabakov ved samme navn.
Anette Trettebergstuen (40)
- Anbefaling: «Kim F».
- Teaterstykke fra Teater Innlandet og Den Nationale Scene.
Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, ser til teaterstykket om LHBTQ-aktivisten Kim Friele (86).
– Jeg vil nevne Teater Innlandet og Den Nationale Scenes oppsetning av teaterstykket «Kim F». Historien om hennes liv og politiske kamp for våre rettigheter, samt den nydelige kjærlighetshistorien mellom henne og Wenche, ble så utrolig sterkt og godt spilt ut på scenen.
Kim Friele er en av de viktigste LHBTQ-aktivistene vi har i Norge. Teaterforestillingen «Kim F» tar for seg hennes liv og politiske kamp.
Foto: Teater Innlandet og Den Nasjonale SceneStykket er regissert av Audny Chris Holsen og handler om Kim og hennes forhold til den nå avdøde tidligere stortingsrepresentanten Wenche Lowzow. Trettebergstuen ble selv både rørt og stolt av forestillingen.
– Det var en viktig forestilling, om en av mine store helter, sier hun.
Amal Aden (38)
- Anbefaling: «To kvinner».
- Bok, gitt ut 1983.
Også forfatter og foredragsholder Amal Aden trekker frem Kim Friele og hennes historie som ekstra viktig.
– Boken «To kvinner» om Kim Friele og hennes kone var den første boken med skeivt tema jeg leste. Den har betydd mye for meg, sier Aden.
Historien i «To kvinner» er ført i pennen av Bjørn Gunnar Olsen og er fortalt av Karen-Christine (Kim) Friele og Wenche Lowzow.
I boken «To kvinner» forteller Kim Friele (til høyre) og Wenche Lowzow om sitt forhold.
Foto: Terje Bendiksby / NTBDe to var det første lesbiske paret som inngikk partnerskap etter at loven ble endret i 1993. Aden forteller at historien gjorde det lettere for henne å stå frem som lesbisk.
– Boken har vært med på å gjøre det lettere for meg å akseptere min legning, erkjenner hun.
Adrian Angelico (42)
- Anbefaling: «She-ra: The princesses of power».
- Anminasjonsserie på Netflix.
Adrian Angelico er operasanger og trekker frem en animasjonsserie som sitt kulturtips: Den nye versjonen av 80-tallsserien She-ra: The princesses of power». .
– Jeg elsker animasjonsfilmer og serier, men kviet meg faktisk for å se denne fordi jeg trodde den bare var for barn. Men på en jobbreise ga jeg den likevel en sjanse, og etter noen episoder elsket jeg den, forteller mezzosopranen til NRK.
«She-ra: The princesses of power» får skryt fra Adrian Angelico.
Foto: NetflixHan trekker frem seriens representasjon når det kommer til både kropp, kjønn og seksualitet som en av dens største styrker. Likevel liker Adrian at denne representasjonen ikke gjøres noe nummer ut av, men får fungere naturlig i seriens univers.
– Serien har også en «ikke-binær» karakter (kjønnsoppfatning som innebærer at en person opplever seg selv verken som kvinne eller mann) og alle får være hele mennesker emosjonelt. Det er noe av det mest queere jeg har sett av animasjon. Og likevel handlet det ikke om det i det hele tatt. Magisk, konkluderer Angelico.
Carl Martin Eggesbø (25)
- Anbefaling: «Paris is Burning».
- Dokumentarfilm, gitt ut i 1990.
Skuespiller Carl Martin Eggesbø vil gjerne trekke frem kultklassikeren «Paris is Burning» fra 1990.
– Denne filmen har lært meg så mye om drag-, voguing- og ballkulturen fra 1980-tallets New York, som jeg tror de fleste av oss har et forhold til – for eksempel gjennom «Rupaul’s Drag Race». Men filmen gir også et godt perspektiv på hvordan vi påvirkes gjennom media, og om å møte fordommer på bakgrunn av hvem vi er, sier Eggesbø.
Dokumentaren «Paris is Burning» tar for seg drag-, voguing- og ballkulturen fra 1980-tallets New York.
Foto: Rights Managed / Mary Evans PictureDokumentarfilmen, regissert av Jennie Livingston, ble først kritisert, men har i senere tid fått en skeiv kultstatus.
– Jeg tror det er en av de viktigste filmene jeg har sett noensinne, og Pride er en veldig god anledning til å se den for første gang, eller for å se den igjen. Den som vil se den, finner den.
Les også: Filmpolitiets topp 5: LGBT-filmer
Bjarte Hjelmeland (51)
- Anbefaling: «Villskudd».
- Bok, gitt ut 1979.
For skuespiller og regissør Bjarte Hjelmeland har Gudmund Vindlands debutroman fra 1979 vært spesielt viktig.
Gudmund Vindlands debutroman «Villskudd» regnes i dag som en skeiv klassiker.
Foto: Forlaget Oktober– Jeg vil anbefale Gudmund Vinlands bok «Villskudd», som var den første skeive romanen jeg leste. I tillegg til å være et tidsbilde fra 70- og 80-tallet er det en vakker kjærlighetshistorie – og til og med et portrett av forfatteren Jens Bjørneboe.
Romanen vakte stor oppsikt da den først ble utgitt. Likevel ble den raskt en bestselger, med over 100.000 solgte eksemplarer. I dag regnes boka som en skeiv klassiker.
– «Villskudd» var i min ungdomstid sett på som en slags bibel for homser, forteller Hjelmeland.
NRKs pride-sending går direkte fra Pride Park i Spikersuppa fredag 25. juni klokka 19.55 på NRK1.
Direkte fra Oslo Pride. Skeiv underholdning og innslag fra pridefeiringer over hele landet. Med Silje Nordnes, Benjamin Silseth og Else Kåss Furuseth.