Victor Sotberg
Foto: Helene Solheim / NRK

Victor får «tommel opp» fra fremmede på gata

Før satt Victor Sotberg (28) alene på gutterommet i Steinkjer og gamet. Nå har han blitt det skeive forbildet han aldri hadde selv.

– Jeg klarer ikke å ta stilling til alt som skjer for øyeblikket, men det er selvsagt utrolig hyggelig med positive tilbakemeldinger.

– På veldig kort tid har det gått fra å sitte på gutterommet og drive med YouTube på egen hånd, til at folk kjenner meg igjen og gir meg en «tommel opp» på gata.

Før høsten 2019 var det nok flest barn og unge som visste hvem Victor Sotberg var. Nå har han deltatt i Skal vi danse, noe som har snudd livet hans på hodet.

– Jeg føler virkelig at jeg fikk banket inn det budskapet jeg hadde.

Victor Sotberg er den tredje av fem finalister i kåringen av Årets trønder 2019. Folk kan stemme på sin favoritt på fredag, når alle kandidatene er annonsert. Sålangt har vi avslørt Odd Reitan og Astrid Smeplass.

Både jenter og gutter

Sotberg er bifil – og han var tidlig i konkurransen klar på at han ønsket å fremme kampsaken sin om åpenhet og homofili. Han forteller at han selv slet med å akseptere det faktum at han likte både jenter og gutter.

– Jeg fant ikke ut at jeg var bifil før jeg var 18 år. Jeg hadde hatt masse jentekjærester, og egentlig ikke reflektert noe over det.

– Under en drikkelek måtte jeg kysse en gutt, og fant ut at «Oi, jeg likte jo det her og».

– Det var en ganske vanskelig tid, hvor jeg prøvde å finne ut av hvem jeg var.

Flyktet fra hverdagen

På ungdomsskolen opplevde han mye mobbing, og forteller at han brukte gaming som en måte å forsvinne fra virkeligheten på. Der kunne han være en annen person, og legge bekymringene til side.

Gaming ble derfor en viktig del av hans hverdag.

Victor Sotberg

Sotberg ønsker at gaming skal bli sett på som en hobby på lik linje som fotball.

Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

– Mange syntes at det var bortkastet tid, noe jeg mener er feil. Gaming er en hobby man bør ta på alvor på lik linje som fotball. Ja - det er absolutt viktig å komme seg ut - men alt er sunt i moderate mengder.

– Jeg tror mange som har det vanskelig kan bruke gaming som en «flukt» fra virkeligheten, slik jeg selv gjorde.

Ingen skeive forbilder

Etterhvert startet han sin egen YouTube-kanal. Der delte han både humoristiske videoer, samt videoer hvor han snakket om legningen sin.

– Da jeg var ung, synes jeg at det var vanskelig å finne ut av legningen min. Homofili ble ikke snakket om på verken TV eller i media. Jeg skjønte egentlig ikke hva det å være «homo» var.

– Det var først da jeg begynte å se på amerikanske youtubere som snakket om legning, at jeg endelig fant noen jeg kunne se opp til og relatere meg til. Men da var jeg jo 19-20 år.

Victor Sotberg

Sotberg var 19-20 år da han faktisk skjønte hva homofili var. Han ønsker derfor å være det forbildet han savnet selv, og snakker åpent og ærlig om det å være bifil.

Foto: FlippKlipp / NRK

Nå snakker han åpent om følelsene sine på Youtube, både privat og gjennom jobben sin i NRKs FlippKlipp. Der forklarer han blant annet hva det vil si å være bifil, og svarer på følgerne sine spørsmål om følelser og legning.

Sotberg har prøvd å være det forbildet han aldri hadde selv, noe han ville nå ut med da han fikk spørsmål om å være med i Skal vi danse:

– Når man når ut til flere hundre tusen personer hver eneste lørdag, er det klart at jeg måtte bruke den muligheten til å vise hva jeg kjemper for.

Skal vi danse-eventyret

I løpet av de elleve ukene han var med i konkurransen, har han blant annet kysset en gutt på scenen, og hyllet kjærligheten til Lady Gagas «Born This Way».

Victor Sotberg på Skal vi danse

Sotberg fikk mye oppmerksomhet da han kysset en gutt under en av dansene i konkurransen.

Foto: Espen Solli / TV 2

En av dommerne i konkurransen, Tore Petterson, hyllet 28-åringen flere ganger for å være et stort forbilde for barn og unge.

– Jeg vet at jeg blir sett på som et forbilde, og det er en rolle jeg tar veldig på alvor. Jeg vil vise at det er helt greit å være den man er, og at det er helt okei å være annerledes.

– Jeg tror det er mange unge der ute som er usikre på seg selv, og prøver å finne sin vei i livet, som ikke alltid er like lett. Derfor er det ekstremt viktig for meg å vise dem at det er helt greit å bare være den man er.

Han forteller at Skal vi danse var som et eventyr.

Victor Sotberg på Skal vi danse

Victor Sotberg og dansepartneren Rikke Lund ble tidlig favoritter i årets Skal vi danse-konkurranse.

Foto: Espen Solli / TV 2
Victor Sotberg på Skal vi danse

De endte til slutt på en tredjeplass.

Foto: Espen Solli / TV 2
Victor Sotberg på Skal vi danse

– Jeg trodde aldri at jeg kom til å danse meg nesten helt til slutten, sier Sotberg fornøyd.

Foto: Espen Solli / TV 2

– Ble det større enn du hadde sett for deg?

– Ja, absolutt. Jeg hadde sett for meg at jeg kanskje rakk å danse et par danser og si et par ord om det jeg står for. Jeg trodde aldri at jeg kom til å danse meg nesten helt til slutten, sier han fornøyd.

Alt er «love»

– Jeg tror og håper den jobben jeg har gjort har gjort en forskjell.

– Det er én e-post jeg fikk fra en mor som virkelig stakk seg ut. Hun fortalte at barna hennes satt i baksetet i bilen og snakket om hvem de var, og hvem de kunne bli forelsket i.

– «Du er jo kanskje homofil» sa den ene broren, og fikk responsen «Ja, kanskje jeg er det! Jeg vet ikke helt enda, det blir spennende å finne ut». Moren takket meg for at jeg er så åpen. Det gjorde meg utrolig glad.

Victor Sotberg

– «Det går helt fint, Victor, vi er glad i deg for den du er. Det er ingenting galt i å være bifil», er noe av det de skriver under videoene mine. Det gjør at jeg blir veldig optimistisk med tanke på fremtiden, sier Sotberg.

Foto: Helene Solheim / NRK

Han forteller at han er optimistisk med tanke på fremtiden, og på dagens barn og unge.

– Jeg føler at samfunnet har utviklet seg i riktig retning. De tilbakemeldingene jeg får på det jeg legger ut, viser hvor langt vi har kommet. Jeg tror det er viktig at vi er flinke til å opplyse om homofili og åpenhet i en tidlig alder.

– Det er jo tross alt ikke noe farlig. Det er bare kjærlighet.