Hopp til innhold

Statsbygg avviser klagen om regjeringskvartalet

Arkitektteamet som tapte konkurransen om å tegne det nye regjeringskvartalet i Oslo får ikke medhold i klagen sin. Nå vurderer de rettssak.

Adapt

IKONBYGG: Forslaget «Adapt» av Team Urbis gikk seirende ut i arkitektkonkurransen for nytt regjeringskvartal.

Foto: Team Urbis

For to uker siden leverte arkitektlaget Team G8+ en klage til Statsbygg der de hevder at byggherren har brutt regelverket om offentlige anskaffelser. Team G8+ kom på andreplass i arkitektkonkurransen om å utforme det nye regjeringskvartalet.

I klagen hevdet Team G8+ at:

  • Statsbygg har brutt regelverket om offentlige anskaffelser.
  • Statsbygg lot vinnerlaget være alene om informasjon som ga dem fordeler i konkurransen.
  • To av Statsbyggs tre jurymedlemmer var inhabile.
  • To av Statsbyggs jurymedlemmer hadde sett et utkast til vinnerforslaget allerede i 2015.
  • Vinnerforslaget ble ikke bedømt anonymt.

Nå har Statsbygg behandlet klagen, og tar den ikke til følge, skriver Statsbygg i sin begrunnelse.

Harald Nikolaisen

TAR IKKE TIL FØLGE: Administrerende direktør i Statsbygg Harald Nikolaisen sier at Statsbygg ikke kan finne noe som har gjort konkurransen urettferdig.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi finner ikke noe som har gjort at denne konkurransen ikke har gått riktig for seg, sier administrerende direktør i Statsbygg Harald Nikolaisen til NRK.

Finnes det noe i Team G8+ sin klage du mener Statsbygg bør ta til etterretning?

– Disse spørsmålene har vi stilt oss mange ganger selv når klagen kom, og underveis. Vi har vært opptatt av å få belyst saken og å få alle fakta på bordet. Vi kan etter vårt beste skjønn, når vi har gått gjennom alt materialet, ikke finne det, sier Nikolaisen.

Statsbygg skriver i begrunnelsen at all informasjon som er relevant for plan- og designkonkurransen er gjort tilgjengelig for arkitektlagene som deltok i arkitektkonkurransen, og tilbakeviser samtlige av G8+ sine klagepunkter.

Vurderer rettssak

Klager Team G8+ sier til NRK at de nå vurderer å gå rettens vei.

– Team G8+ og de andre selskapene i konkurransen har nå én uke på å vurdere Statsbyggs anførsler og hvilke rettslige skritt som eventuelt kan og skal iverksettes mot Statsbygg, sier advokat Inger Roll-Matthiesen, som bistår G8+.

Lars Haukeland i LPO arkitekter

MÅ VITE: For Lars Haukeland og Team G8+ satt det langt inne å klage. De mener dette handler om tilliten til Norges største byggherre, Statsbygg.

Foto: Petter Sommer / NRK

Arkitektlaget er ikke overrasket over at Statsbygg avviser klagen. De mener tidligere uttalelser tyder på at de enten ikke har forstått eller ikke vil forstå alvoret i saken.

– Jeg frykter at Statsbygg nå vurderer at målet om nytt regjeringskvartal helliger de fleste midler, sier Lars Haukeland, partner i LPO og talsperson for Team G8+.

Arkitektlaget skal nå lese ordentlig gjennom svaret fra Statsbygg sammen med juridisk rådgiver, og kommer tilbake med hva de vil gjøre videre.

– Statsbygg har nå valgt en vei ved at de ikke tar klagen til følge, som kan forsinke regjeringskvartalet. Det er et mulig resultat av dette, Lars Haukeland.

Tilbakeviser anklagene

Statsbygg tilbakeviser anklagene om anonymitet, og anklagene om at de skal ha latt vinnerlaget Team Urbis være alene om informasjon, som kan ha gitt dem fordeler i konkurransen.

I svaret skriver Statsbygg at alle deltakere har hatt tilgang til en omtalt skisse presentert på en workshop i 2015, og at alle lagene kunne bruke denne. Tre av løsningsforslagene, inkludert klagers, har ifølge byggherren brukt illustrasjoner som er sammenlignbare med denne skissen.

Tegninger

SKISSE: Fra venstre skisse fra workshop og deretter fra planbeskrivelse. Ifølge Statsbygg har alle konkurrentene hatt tilgang til skissen. Klager viser som ett eksempel til at skissene til Urbis nærmest var identiske med skisser som fremkom under workshopene i reguleringsoppstarten.

Foto: Skjermdump/Statsbygg

– Dermed mener Statsbygg at det ikke er noen holdepunkter for at jurymedlemmene har gjenkjent hvem som har stått bak forslaget til Team Urbis, står det i uttalelsen.

At to av jurymedlemmene har vært inhabile, mener også Statsbygg at er feil.

– Forutgående profesjonelt kjennskap til konkurransedeltakerne fører ikke til inhabilitet. Kravet til juryens uavhengighet og anonym behandling av forslagene er ikke brutt, står det i svaret.

Mener Urbis hadde konkurransefordel

I september ble Team Urbis kåret til vinner av arkitektkonkurransen om å få utforme det nye regjeringskvartalet. Med seier i konkurransen kunne de feire en kontrakt verdt omtrent én milliard norske kroner.

Lysning

G8+ SITT FORSLAG: Dette er Team G8+ sitt forslag til hvordan regjeringskvartalet skal se ut.

Foto: Team G8+

Team G8+ ba etter konkurransen Statsbygg om innsyn i en rekke dokumenter fra tiden før konkurransen ble utlyst.

I disse dokumentene, mener klagerne at det finnes så kritikkverdige opplysninger at vinnerlaget Team Urbis må diskes, og at de selv må kåres til ny vinner, eventuelt at hele konkurransen strykes.

Slik ser bygget på A-feltet ut i skissene fra workshopene hos Statsbygg våren 2015.

Team G8+ hevder dokumentene beviser at det ble etablert en forståelse mellom vinnerlaget og Statsbygg at bygget på felt A var spesielt viktig og at det skulle være et ikonbygg. De mener vinnerlaget var alene om å vite dette. Slik ser bygget på A-feltet ut i skissene fra workshopene hos Statsbygg våren 2015.

Foto: Statsbygg

De mener Team Urbis hadde en konkurransefordel, fordi selskaper i teamet blant annet har utviklet reguleringsplanen for det nye regjeringskvartalet for Statsbygg.

Denne fordelen skulle Statsbygg utligne i konkurransen, og tilbudene ble levert inn anonymt. Men ifølge Team G8+ var konkurransefordelen mye større og mer omfattende enn tidligere opplyst.

Flere av lagene som tapte kampen om å få tegne multimilliardprosjektet, har støttet Team G8+ i klagen mot Statsbygg, og har varslet søksmål mot Statsbygg dersom Team G8+ får gjennomslag for klagen.

Enormt prosjekt

Det nye regjeringskvartalet er et av Norges største og dyreste byggeprosjekter noensinne. Statsbygg har tidligere uttalt at den totale prislappen, alt inkludert, blir på et tosifret milliardbeløp.

Kontrakten for hvem skal utforme det nye regjeringskvartalet er ennå ikke underskrevet. Byggherre Statsbygg kan ikke tegne kontrakt med vinnerlaget før alle klager er ryddet av veien.

Ifølge Statsbygg vil det bli kontraktsignering med konkurransens vinner, Team Urbis, etter at den forlengede karensperioden utløper 7. november.

Video av Statsbyggs planer for regjeringskvartalet.

Kulturstrøm

  • «Underholdende, dog noe underveldende debut»

    – Albumets tittel og gjennomgående tematikk handler om forhold som visner bort. Selv om man som lytter ikke sitter igjen med en klar følelse av hvilke forhold det hintes til, er det ingen tvil om at Blackie ser på disse bruddene som høyst nødvendige, skriver NRK P3-kritiker Even Samir Kaushik i sin anmeldelse av debutalbumet til Blackie.