NRK Meny
Normal

Støtter klagen på arkitektkonkurranse

To av firmaene som tapte kampen om å få tegne det nye regjeringskvartalet, støtter klagen til Statsbygg.

Lysning

TAPTE: Team G8+ sitt forslag til hvordan et nytt regjeringskvartal kunne sett ut. Men de tapte arkitektkonkurransen, og har nå klaget på denne avgjørelsen. Flere av de tapende partene støtter klagen.

Foto: Team G8+

Mandag kunne NRK fortelle at det brygger til storm i kampen om hvem som skal få tegne det nye regjeringskvartalet.

Team G8+, som kom på andreplass i arkitektkonkurransen, har sendt inn en formell klage til Statsbygg fordi de mener at konkurransen har vært urettferdig.

De mener at det vinnende laget, Team Urbis, har fått et så stort konkurransefortrinn at de må diskes, og at de selv må kåres til ny vinner, eventuelt at hele konkurransen strykes.

Overrasket

Flere av deltakerne som tapte kampen om å få tegne multimilliardprosjektet, stiller seg nå bak klagen. Niels Torp hos Niels Torp Arkitekter er en av dem.

Han sier han ble overrasket da han så klagen.

– Det som slår meg er at det dukker opp flere og flere ting som jeg synes er veldig spesielt med denne konkurransen.

I klagen fra Team G8+ heter det at fire av firmaene som jobbet med reguleringsplanen for regjeringskvartalet senere skulle danne vinnerlaget Team Urbis. Dette reagerer Torp på.

– Det vanlige er at man stiller likt på startstreken og at alle vet like lite, sier Niels Torp.

Han vil ikke legge inn en egen klage, men stiller seg bak klagen som er levert.

– Ja, det gjør vi absolutt. Ulempen her er at vi har brukt millioner av kroner på konkurransen og vi tenker at Statsbygg ikke kommer til å gi seg så lett, så vi orker ikke å bruke flere penger på dyre advokater.

Også Snøhætta-gründer og arkitekt Kjetil Trædal Thorsen støtter klagen. De var også på ett av de tapende lagene i arkitektkonkurransen.

– Jeg synes etterretteligheten i konkurransen må etterprøves. Jeg støtter at man klager om man føler seg urettferdig behandlet i en sammenheng, og da synes jeg at saken må belyses, sier han.

Kan komme erstatningskrav

I tillegg til at to av deltakerne i arkitektkonkurransen nå støtter klagen, varsler et tredje at det kan komme erstatningskrav fra dem til Statsbygg. Team R25, som deltok i konkurransen, vil ha kompensasjon dersom det viser seg at det har blitt gjort noen feil.

Alle teamene som har arbeidet med nytt regjeringskvartal, har fått betalt en fast sum av Statsbygg. Men arbeidet som har blitt utført, har kostet langt mer enn dette. Og det er dette R25 kan komme til å kreve erstatning for.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg vil ikke kommentere det at flere deltakere i konkurransen støtter klagen.

– Nå har jeg ikke noen kommentar til saksbehandlingen. Vi skal sette oss grundig inn i alle sider av hele klagesaken, og da er det ikke riktig eller seriøst å kommentere noe av dette nå.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3