Hopp til innhold

Støtter klagen på arkitektkonkurranse

To av firmaene som tapte kampen om å få tegne det nye regjeringskvartalet, støtter klagen til Statsbygg.

Lysning

TAPTE: Team G8+ sitt forslag til hvordan et nytt regjeringskvartal kunne sett ut. Men de tapte arkitektkonkurransen, og har nå klaget på denne avgjørelsen. Flere av de tapende partene støtter klagen.

Foto: Team G8+

Mandag kunne NRK fortelle at det brygger til storm i kampen om hvem som skal få tegne det nye regjeringskvartalet.

Team G8+, som kom på andreplass i arkitektkonkurransen, har sendt inn en formell klage til Statsbygg fordi de mener at konkurransen har vært urettferdig.

De mener at det vinnende laget, Team Urbis, har fått et så stort konkurransefortrinn at de må diskes, og at de selv må kåres til ny vinner, eventuelt at hele konkurransen strykes.

Overrasket

Flere av deltakerne som tapte kampen om å få tegne multimilliardprosjektet, stiller seg nå bak klagen. Niels Torp hos Niels Torp Arkitekter er en av dem.

Han sier han ble overrasket da han så klagen.

– Det som slår meg er at det dukker opp flere og flere ting som jeg synes er veldig spesielt med denne konkurransen.

I klagen fra Team G8+ heter det at fire av firmaene som jobbet med reguleringsplanen for regjeringskvartalet senere skulle danne vinnerlaget Team Urbis. Dette reagerer Torp på.

– Det vanlige er at man stiller likt på startstreken og at alle vet like lite, sier Niels Torp.

Han vil ikke legge inn en egen klage, men stiller seg bak klagen som er levert.

– Ja, det gjør vi absolutt. Ulempen her er at vi har brukt millioner av kroner på konkurransen og vi tenker at Statsbygg ikke kommer til å gi seg så lett, så vi orker ikke å bruke flere penger på dyre advokater.

Også Snøhætta-gründer og arkitekt Kjetil Trædal Thorsen støtter klagen. De var også på ett av de tapende lagene i arkitektkonkurransen.

– Jeg synes etterretteligheten i konkurransen må etterprøves. Jeg støtter at man klager om man føler seg urettferdig behandlet i en sammenheng, og da synes jeg at saken må belyses, sier han.

Kan komme erstatningskrav

I tillegg til at to av deltakerne i arkitektkonkurransen nå støtter klagen, varsler et tredje at det kan komme erstatningskrav fra dem til Statsbygg. Team R25, som deltok i konkurransen, vil ha kompensasjon dersom det viser seg at det har blitt gjort noen feil.

Alle teamene som har arbeidet med nytt regjeringskvartal, har fått betalt en fast sum av Statsbygg. Men arbeidet som har blitt utført, har kostet langt mer enn dette. Og det er dette R25 kan komme til å kreve erstatning for.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg vil ikke kommentere det at flere deltakere i konkurransen støtter klagen.

– Nå har jeg ikke noen kommentar til saksbehandlingen. Vi skal sette oss grundig inn i alle sider av hele klagesaken, og da er det ikke riktig eller seriøst å kommentere noe av dette nå.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter