Hopp til innhold
Y-blokka med kunstverket Fiskerne av Carl Nesjar og Pablo Picasso.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nytt regjeringskvartal

Oppsummert

Et nytt regjeringskvartal er beregnet å koste over 20 milliarder kroner. Regjeringen legger opp til at første byggetrinn kan starte i 2021.Kunst av Carl Nesjar og Pablo Picasso skal bevares i det nye regjeringskvartalet.

 • – Y-blokka kunne vært reddet

  Byantikvaren i Oslo mener at den varslede nedskaleringen av regjeringskvartalet viser at Y-blokka kunne vært reddet.

  I revidert nasjonalbudsjett varsler regjeringen at de kutter ut to bygg og vurderer billigere løsninger for Ring 1 under kvartalet.

  Den opprinnelige planen er å senke Ring 1 og Hammersborgtunnelen. Ifølge Statsbygg er dette umulig uten å rive Y-blokka.

  Nå sier både MDG og Oslos byrådsleder Raymond Johansen at når staten først skal spare penger, kan de like gjerne droppe hele veien.

  – Det er provoserende overfor oss som har påpekt dette i lang tid at man egentlig har revet Y-blokka uten at det var nødvendig, sier byantikvar Janne Wilberg.

  Rivingen av bygningen med Picasso-relieffer utført av Carl Nesjar skjedde i fjor og var svært omstridt.

  Y-blokka før rivning.
  Foto: NRK
 • Må bruke mer på regjeringskvartalet i år

  Det må brukes mer på regjeringskvartalet i 2022 selv om regjeringen foreslår å spare inn penger på prosjektet samlet sett.

  Bevilgningene til byggetrinn 1 i år økes med 350 millioner kroner. Kostnadsrammen for byggetrinn 1 er samtidig foreslått økt med 1 milliard. Halvparten av denne økningen kommer på grunn av prisvekst, skriver regjeringen.

  Det er allerede inngått avtaler med entreprenører for det første byggetrinnet.

  NRK meldte i går at Regjeringen vil spare 4-5 milliarder ved å droppe byggetrinn 3 i regjeringskvartalet.

 • Skroter to bygg i det nye regjeringskvartalet

  Regjeringen går nå inn for å droppe hele byggetrinn 3 i det nye regjeringskvartalet. Det vil kutte kostnaden med mange milliarder kroner, ifølge finansministeren.

  – Vi skal stoppe to av byggene som var planlagt. Vi ønsker ikke å ha et så stort regjeringskvartal. Vi skal bruke mye mindre penger på å pusse opp Finansdepartementet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

 • Nytt bygg i regjeringskvartalet reiser seg

  Det første bygget i det nye regjeringskvartalet i Oslo er i ferd med å reise seg.

  D-blokken, som skal huse Statsministerens kontor og Utenriksdepartementet, er nå kommet to etasjer over bakken, melder Statsbygg. Bygget skal ha ti etasjer.

  Det er stor aktivitet bak byggegjerdet. Hver dag er rundt 450 arbeidere i gang.

  D-blokken vil heve seg med én etasje hver femte til sjette uke, og i løpet av mai vil bygge være synlig fra Youngstorget.

  I begynnelsen av 2023 skal råbygget være ferdig.

  I sin tidsplan opplyser Statsbygg at innflytting i det nye regjeringskvartalet starter i 2025 og skal være ferdig i 2030.

  Store deler av regjeringskvartalet ble ødelagt av terrorbomben 22. juli 2011.

 • La frem planer for nytt 22. juli-senter

  Statsbygg presenterte i dag de første skissene av det planlagte permanente 22. juli-senteret i regjeringskvartalet i Oslo.

  Senteret blir 2000 kvm stort, skal gå over to etasjer i Høyblokka, og vil bestå av både nybygde lokaler og deler som ble rammet av bomben i 2011.

  På plassen ut mot Akersgata skal det bygges en inngangspaviljong, mens resepsjon, publikumsområder og utstillingslokaler blir lagt under bakken.

  Byggingen starter i høst, og senteret skal stå ferdig i 2025.

  Illustrasjon av vestre paviljong i det planlagte permanente 22. juli-senteret i regjeringskvartalet i Oslo.
  Illustrasjon: Team Urbis/Statsbygg

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no