Hopp til innhold

Statsbygg dropper høyhus i regjeringskvartalet

Statsbygg vil ha en god klimaprofil og dropper høyhus i det nye regjeringskvartalet.

Video av Statsbyggs planer for regjeringskvartalet.

NYTT REGJERINGSKVARTAL: Se en animasjonsvideo av Statsbygg sitt forslag til nytt regjeringskvartal her. ILLUSTRASJONSVIDEO: Statsbygg /Nordic Office of Architecture.

På en pressekonferanse tirsdag la Statsbygg frem sine planer for det nye regjeringskvartalet. Den nye plassen midt i Oslo sentrum skal bli klimavennlig, moderat og uten store bygg som skygger for Høyblokka.

Statbyggs forslag til nytt regjeringskvartal

PLAN FOR NYTT REGJERINGSKVARTAL: Statsbygg har lagt fram en plan for hvordan det nye byrommet i hjertet av Oslo blir seende ut. Den arkitektoniske utformingen er ennå ikke bestemt.

Foto: Illustrasjon: Statsbygg / Nordic – Office of Architecture

Det vil komme en stor park utenfor Deichmanske bibliotek og Statsbygg vil ha et minnested etter 22. juli i det nordvestre hjørnet av regjeringsparken.

Her er noen av Statsbyggs viktigste grep:

  • Det vil bli en konsentrert bebyggelse med variert volumoppbygging og med moderate høyder. Byggene vil være på 24 til 48 meter.
  • Høyblokka er 56 meter høy og vil bli områdets høyeste bygning.
  • Hver ansatt får et bruttoareal på 23 m². Dette er lavere enn de tillitsvalgte ønsket seg, men innenfor regjeringens beslutning.
  • Det kommer en park i den nordøstlige delen av området. Parken skal åpne for bedre eksponering av kulturminner som Trefoldighetskirken og Deichmanske bibliotek.

Ikke høyhus

Hovedtrekkene i anbefalingene er en konsentrert bebyggelse, moderate høyder og volum.

– Vi vil ikke ha høyhus. Høyblokka kommer til å få den plassen den fortjener, og skal fremdeles være den høyeste bygningen i det nye regjeringskvartalet, fastslår administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Statsbygg sitt alternativ til nytt regjeringskvartal 2015

TATT MED INNSPILL: Statsbygg sitt forslag til nytt regjeringskvartal inkluderer innspill fra både Riksantikvaren, Oslo kommune og en evalueringsgruppe.

Foto: Illustrasjon: Statsbygg / Nordic – Office of Architecture

– Ny vitalisering

Fleksibilitet og effektivitet er viktig i Statsbygg sine planer. De har tatt utgangspunkt i 23 kvadratmeter per ansatt.

– Vi tror dette alternativet kommer til å åpne opp Oslo på en måte som vi ikke har sett på de siste 20 årene. Det kommer til å bidra til en helt ny vitalisering. En etablering av en park vil få fram viktige kulturminner, som Deichmanske og Trefoldighetskirken, sier Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Statsbygg sitt alternativ til nytt regjeringskvartal

DROPPER HØYHUS: Her er Statsbygg sitt forslag til nytt regjeringskvartal.

Foto: Illustrasjon: Statsbygg / Nordic – Office of Architecture

Viser byplanleggingen

Statsbygg understreker at tegningene ikke viser arkitekturen for framtidens Regjeringskvartal.

– Det vi viser nå er byplanleggingen. Vi gleder oss til å gå i ytterligere detaljer, sier Statsbygg-direktør Harald Nikolaisen.

Selv om det ikke blir høyhus midt i Oslo sentrum, håper de på spennende og innovativ arkitektur.

– Vi har valgt å ikke gå for spektakulære høyhus, men vi er helt sikker på at det vil være store rom for spenstig og spennende arkitektur når vi kommer til neste fase, sier Nikolaisen.

Tror ikke forslaget vil vekke stor debatt

Agnes Moxnes

TROR IKKE PÅ DEBATT: NRKs kulturkommentator, Agnes Moxnes, mener de fleste har vært enige i det som nå lanseres.

– Forslaget fra Statsbygg er bygget på råd fra Riksantikvaren, Oslo kommune og evalueringsgruppen som vurderte seks ulike forslag. Statsbygg har tatt tilbakemeldingene veldig på alvor, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

Moxnes mener diskusjonen nå vil handle om det er riktig å bygge et såpass flatt og moderat regjeringskvartal når man først skal bygge et nytt, stort byområde.

– Jeg tror ikke forslaget kommer til å vekke så stor debatt. Det er såpass mange, store krefter som har vært enige i det som nå blir lansert.

Forslaget fra Statsbygg skal nå vurderes av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som skal legge en ny reguleringsplan ut til høring i mai neste år. Planen forventes ferdigstilt og vedtatt i løpet av 2016.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.