Mener kulturministeren bør skifte ut hele styret i Operaen

De siste månedene har det stormet rundt Den Norske Opera & Ballett. Flere mener nå kulturministeren bør gripe aktivt inn for å få ned konfliktnivået.

Den Norske Opera & Ballett
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Driften av landets største kulturinstitusjon, som i år får tildelt over en halv milliard kroner over statsbudsjettet, går ikke knirkefritt for tiden.

Listen over bråket som foregår ved Operaen blir stadig lengre:

Mener kulturministeren må på banen

Arild Grande i Arbeiderpartiet er bekymret over at Operaens gode navn og rykte er i ferd med å forsvinne i alle konfliktsakene. Han mener kulturministeren bør ta grep.

Arild Grande, stortingsrepresentant (Ap)

KRITISERER MINISTEREN: Arild Grande i Arbeiderpartiet mener kulturministeren bør gjøre mer for å roe gemyttene ved Den Norske Opera & Ballett.

Foto: Rita Kleven/NRK

– Kulturministeren bør nå vurdere å engasjere seg i Operaen. Hun bør se på om hun kan bidra til ro, ryddige arbeidsforhold og moderasjon i lederlønningene, sier han til NRK.

Jan Dege, advokat med arbeidsrett som spesialfelt, mener kulturministeren bør gjøre endringer i styret i Operaen.

Advokat Jan T. Dege

KRITISERER OPERASTYRET: Advokat og ekspert på arbeidsrett, Jan Dege, mener styret ved Operaen har vært for lite til stede i en turbulent tid.

Foto: Jarle Nyttingnes

– Helleland bør skifte ut hele styret for å få ro, sier Dege til NRK.

Han mener styret har gjort en for dårlig jobb og er særlig kritisk til hvordan operastyret har håndtert konflikten mellom Miskimmon og Steffens.

– Styret har manglet handlekraft og ansvarsfullhet. De har skjøvet direktøren foran seg, sier han og nevner spesielt styreleder Anne Carin Tanum:

– Styreleder har ikke vist lederskap gjennom dette og burde ryddet opp for lenge siden, sier han.

Hva kunne styreleder gjort?

– Hun burde gjennomført konkrete tiltak for å skape ro, sier han.

Også Morten Huse, som underviser i og forsker på styrearbeid ved Handelshøyskolen BI, mener styret har vært for lite til stede.

– Styret har ansvar for organisasjonen, og det er styreleder som er ansvarlig for at den fungerer, sier Huse.

Styrelederen fornøyd med styrets tilstedeværelse

Styreleder Anne Carine Tanum er ikke enig i kritikken om lite tilstedeværelse og handlekraft.

Anne Carine Tanum

FÅR KRITIKK: Anne Carine Tanum er styreleder i Den Norske Opera & Ballett.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er administrerende direktør og de kunstneriske lederne som skal uttale seg fra sak til sak. Men jeg syns at styret det siste halvåret har vært tilgjengelig for media og uttalt oss løpende etter at sakene er behandlet i styret.

Kunne du som styreleder gjort noe annerledes?

– Det er alltid mulig å løse saker ulikt. Jeg har vært opptatt av rollefordelingen mellom oss og administrasjonen og opplever noen ganger at man roper på styret litt for tidlig i en rekke saker i kultursektoren. Jeg syns styret fungerer godt.

Tanum legger til at styret og ledelsen har noen utfordringer fremover:

– Vi må nok bruke en del tid på hvordan vi skal løse konflikter internt, sier hun.

Kulturdepartementet sier til NRK at kulturministeren ikke har anledning til å svare på kritikken.

Kulturstrøm

  • Spotify stenger i Norge

    Verdens største musikkstrømmetjeneste, Spotify, skal legge ned i Norge. Dette rammer i første omgang de ansatte i Oslo, melder næringslivsnettstedet Børsen. De får ikke opplyst om nedleggingen har noen praktisk betydning for strømmegigantens norske kunder. I 2018 hadde selskapet sju ansatte i Norge, men i dag er det oppført to (NTB).

  • Leder Kulturrådet

    Komponist Lars Petter Hagen er i statsråd oppnevnt til ny rådsleder i Kulturrådet. I tillegg er det oppnevnt to nye medlemmer og et nytt varamedlem. Hagen har lang erfaring i norsk kulturliv som tidligere leder av Ny Musikk, Ultimafestivalen og nå som prosjektleder for Oslo-Filharmonien (NTB).