Mener kulturministeren bør skifte ut hele styret i Operaen

De siste månedene har det stormet rundt Den Norske Opera & Ballett. Flere mener nå kulturministeren bør gripe aktivt inn for å få ned konfliktnivået.

Den Norske Opera & Ballett
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Driften av landets største kulturinstitusjon, som i år får tildelt over en halv milliard kroner over statsbudsjettet, går ikke knirkefritt for tiden.

Listen over bråket som foregår ved Operaen blir stadig lengre:

Mener kulturministeren må på banen

Arild Grande i Arbeiderpartiet er bekymret over at Operaens gode navn og rykte er i ferd med å forsvinne i alle konfliktsakene. Han mener kulturministeren bør ta grep.

Arild Grande, stortingsrepresentant (Ap)

KRITISERER MINISTEREN: Arild Grande i Arbeiderpartiet mener kulturministeren bør gjøre mer for å roe gemyttene ved Den Norske Opera & Ballett.

Foto: Rita Kleven/NRK

– Kulturministeren bør nå vurdere å engasjere seg i Operaen. Hun bør se på om hun kan bidra til ro, ryddige arbeidsforhold og moderasjon i lederlønningene, sier han til NRK.

Jan Dege, advokat med arbeidsrett som spesialfelt, mener kulturministeren bør gjøre endringer i styret i Operaen.

Advokat Jan T. Dege

KRITISERER OPERASTYRET: Advokat og ekspert på arbeidsrett, Jan Dege, mener styret ved Operaen har vært for lite til stede i en turbulent tid.

Foto: Jarle Nyttingnes

– Helleland bør skifte ut hele styret for å få ro, sier Dege til NRK.

Han mener styret har gjort en for dårlig jobb og er særlig kritisk til hvordan operastyret har håndtert konflikten mellom Miskimmon og Steffens.

– Styret har manglet handlekraft og ansvarsfullhet. De har skjøvet direktøren foran seg, sier han og nevner spesielt styreleder Anne Carin Tanum:

– Styreleder har ikke vist lederskap gjennom dette og burde ryddet opp for lenge siden, sier han.

Hva kunne styreleder gjort?

– Hun burde gjennomført konkrete tiltak for å skape ro, sier han.

Også Morten Huse, som underviser i og forsker på styrearbeid ved Handelshøyskolen BI, mener styret har vært for lite til stede.

– Styret har ansvar for organisasjonen, og det er styreleder som er ansvarlig for at den fungerer, sier Huse.

Styrelederen fornøyd med styrets tilstedeværelse

Styreleder Anne Carine Tanum er ikke enig i kritikken om lite tilstedeværelse og handlekraft.

Anne Carine Tanum

FÅR KRITIKK: Anne Carine Tanum er styreleder i Den Norske Opera & Ballett.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er administrerende direktør og de kunstneriske lederne som skal uttale seg fra sak til sak. Men jeg syns at styret det siste halvåret har vært tilgjengelig for media og uttalt oss løpende etter at sakene er behandlet i styret.

Kunne du som styreleder gjort noe annerledes?

– Det er alltid mulig å løse saker ulikt. Jeg har vært opptatt av rollefordelingen mellom oss og administrasjonen og opplever noen ganger at man roper på styret litt for tidlig i en rekke saker i kultursektoren. Jeg syns styret fungerer godt.

Tanum legger til at styret og ledelsen har noen utfordringer fremover:

– Vi må nok bruke en del tid på hvordan vi skal løse konflikter internt, sier hun.

Kulturdepartementet sier til NRK at kulturministeren ikke har anledning til å svare på kritikken.

Kulturstrøm

 • Skuespiller Med Reventberg er død

  Den svenske skuespilleren og teatersjefen Med Reventberg er død, 73 år gammel, melder SVT. Hun var med på å starte Nationaltheatret i Sverige på 1970-tallet. Med Reventberg har spilt flere roller, blant annet Ortrud i tv-serien om Kurt Olsson, og i filmen Ronja Røverdatter.

 • Vikingtidsmuseet får 200 millioner

  Vikingtidsmuseet har fått en gave på 200 millioner kroner. Presangen skal bidra til å skape gode publikumsopplevelser. Gaven har de fått fra Eilif Holtes allmennyttige fond.

  – Fantastiske nyheter! Vi er dypt takknemlige over den enestående donasjonen. Det er også en gave til nasjonen og de kommende generasjoner, i både inn- og utland, som vil kunne besøke det nye Vikingtidsmuseet, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (NTB).

  Varig sikring av skipene kan ikke vente lenger.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Forfattere investerer i publisering

  Forfattere investerer i en ny selvpubliseringsplattform som skal folkefinansieres. BoldBooks har en aksjebasert crowdfunding som åpner 29. juni, og i forkant er det 165 personer som har forhåndsbestilt aksjer for 2,5 millioner kroner.

  Gründer og daglig leder for BoldBooks, Kristin Over-Rein opplyser i en pressemelding at de har fått med Unni Lindell, Hanne Kristin Rohde, Arne Berggren og flere andre forfattere på investorsiden.

  Bestselgerforfatteren Unni Lindell har tidligere meldt seg ut av Den norske Forfatterforening, og byttet forlag fra Aschehoug til Capitana, senere Strawberry – der hun selv understreker at hun akter å forbli som forfatter.

  Hanne Kristin Rohde uttaler at det ikke lenger «bør være en selvfølge at et forlag skal overta eiendomsretten til verket for alltid» (NTB).