Hopp til innhold

Musikksjefen i Operaen slutter. Får nærmere 1,2 millioner

Operaens musikksjef, Karl-Heinz Steffens, slutter ett år før tiden fordi han mener det er «umulig» å samarbeide med den nye operasjefen. Han får lønn og sluttvederlag på 1,18 millioner kroner, hvorav en tredjedel er sluttvederlag. – Uhørt, sier ekspert.

karl-heinz steffens

Musikksjef Karl-Heinz Steffens får en solid etterlønn.

Foto: Den Norske Opera & Ballett

– Det er helt uforståelig, og det er dårlig ledelse som kjøper seg ut av et problem den selv har vært med på å skape. Det er helt uhørt i norsk sammenheng, mener pensjonert advokat og ekspert på arbeidsrett, Jan Dege.

– Steffens har forhandlet godt, men styret og Lysø har laget så uklare ansvarsforhold og kontrakter at de har rotet det til for seg selv, sier Dege.

LES OGSÅ:

Topplederlønnen ved Operaen har økt med 140 prosent

Musikksjefen i Operaen ønsker ikke å fortsette: – Umulig å samarbeide med den nye operasjefen

400 000 kroner i måneden

– Etter at Steffens gikk ut med informasjon om at han ville slutte, har vi hatt en rekke samtaler og funnet en mellomløsning for neste sesong. Steffens gjennomfører noen prosjekter som allerede er under forberedelse. Han vil dirigere Tosca til høsten, samt Operaorkestrets lenge planlagte turné til Helsinki og København, het det i pressemeldingen fra Operaen tidligere denne uken.

Annilese Miskimmon og Karl-Heinz Steffens

Påtroppende operasjef Annilese Miskimmon og musikksjef Karl-Heinz Steffens hadde samarbeidsproblemer allerede før de fikk jobbet sammen på samme sted.

Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett

NRK har fått innsyn i sluttavtalen mellom musikksjefen og Operaen, og der står det hvilken lønn Steffens tar med seg når han går ut av døren.

Beløpet på 125.000 euro – tilsvarende 1.184.000 kroner – er delt i to deler.

80.000 euro, eller 757.760 kroner, er betaling for å dirigere Tosca og operaorkesterets turné til Helsinki og København i høst. Dette er konserter som finner sted etter at Steffens har fratrådt stillingen 31. juli.

De resterende 426.240 er en fallskjerm etter at han valgte å slutte ett år før tiden.

Dege kritiserer også Steffens.

– Han har selv vært med å skape problemer ved å gå til offentligheten og skulle ikke hatt lønn overhodet. Statsminister Solberg har 130 000 kroner i måneden, musikksjefen i Operaen får nå 400 000 kroner i måneden, mener Dege.

Offentlig avskjedsbrev

I slutten av april i år annonserte Karl-Heinz Steffen sin avgang i et offentlig avskjedsbrev i Aftenposten. I brevet beskrev han et samarbeid med den nyansatte operasjefen Annilese Miskimmon som «umulig».

Operaen Oslo

Det har vært mye uro på Den Norske Opera og Ballett i Oslo denne våren.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det er ingen bombe at han må trekke seg, sier Magne Lerø, kommentator og redaktør i Dagens perspektiv.

– Han har fått usedvanlig godt betalt. Man skulle kanskje ikke tro at operaen hadde råd til å være så rause, men når man må løse en situasjon så må man finne økonomien til det, fortsetter Lerø.

Han mener det er Steffens som har handlet mest kritikkverdig.

– Det spesielle er at han varslet 1,5 år før han skal tre tilbake, at han ikke ønsket å fortsette. Det at han ikke kan samarbeide med sin nærmeste leder er en så spesiell begrunnelse, at ledelsen måtte forsøke å finne en løsning. Det ville blitt ulevelige forhold på Operaen, om de to som må samarbeide ville være som hund og katt. Det hadde forsuret hele miljøet, fortsetter Lerø.

Operadirektøren avviser kritikken

Operadirektøren kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Dege.

– Jeg kan ikke se at kontraktsutformingen er det som har skapt denne situasjonen, jeg synes det er ganske klart hva han er ansatt for og hva operasjefen har ansvar for i våre kontrakter, sier administrerende direktør ved Den Norske Opera og Ballett, Nils Are Karstad Lysø.

Karl-Heinz Steffens melder via informasjonsenheten i operaen at han ikke har noen ytterligere kommentar i sakens anledning og derfor ikke er tilgjengelig for intervju.

LES OGSÅ:

Operadirektøren: – Det føles riktig for meg å slutte

Dei tilsette gjer opprør før operasjefen har begynt i jobben

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.