NRK Meny
Normal

Topplederlønnen ved Operaen har økt med 140 prosent

På ni år har topplederlønnen ved Operaen har økt med 140 prosent. – Lite som kan forsvare så høye lønninger, mener BI-professor.

Den Norske Opera & Ballett

Gjennomsnittslønnen til Operaens ledergruppe er 1,4 millioner kroner.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Lederlønningene i det hvite praktbygget ved fjorden i Oslo er nesten dobbelt så høye som ved de andre store scenene her i landet.

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon og får mer enn 611 millioner kroner over statsbudsjettet. Likevel mener professor Jan Ketil Arnulf at inntekter og antall ansatte ikke kan forsvare de høye lederlønningene.

– Frihet til å berike seg selv

– Jeg synes det er veldig vanskelig å forstå, sier Jan Ketil Arnulf, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI.

Han mener dette kan være et resultat av manglende overvåking av subsidier og hva pengene faktisk blir brukt til. Dette gjør at store kulturinstitusjoner har mulighet til overdrevne kostnader på skattebetalernes regning. Dette viste blant annet et berømt studie av festspillene i Salzburg.

Er dette det man ser i denne situasjonen også?

– Jeg synes det er tegn som tyder på det. De får fred og frihet til å berike seg selv, sier Arnulf.

– Bør vise moderasjon

Operaens ledergruppe består av syv personer, gjennomsnittslønnen er 1,4 millioner kroner. Til sammenlikning er gjennomsnittet ved resten av landets største teatre nesten 800 000 kr.

Statsminister Erna Solberg tjener i overkant av 1,5 millioner kroner.

I august får Operaen får ny administrerende direktør og operasjef, da går gjennomsnittet noe ned.

Arild Grande, stortingsrepresentant (Ap)

Arild Grande i Ap mener kulturministeren bør ta grep om utviklingen i lederlønningene i Den Norske Opera og Ballett.

Foto: Rita Kleven/NRK

– Jeg synes det høres ut som om nivået er svært høyt, og at det er all grunn til å se nærmere på dette, sier Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann, Arild Grande.

Han mener det bør vises moderasjon for lederlønninger i kulturlivet.

– Jeg er redd vi får se en karusell som man mister kontrollen på, om man ikke gjør dette sier Grande. Han ber nå kulturministeren ta grep.

– Må være konkurransedyktige

Administrerende direktør i operaen, Nils Are Karstad Lysø, forsvarer lønningene.

– Vi må være konkurransedyktige for å få de lederne vi mener er riktige i forhold til de oppgavene vi er satt til å løse, sier han.

Lysø poengterer at Den Norske Opera og Ballett verken er et teater eller et symfoniorkester.

– Vi er et operahus med to sceniske kunstformer og et symfoniorkester under ett. Vi er større enn de to største teatrene og det største symfoniorkesteret til sammen, både målt ved antall ansatte og egne inntekter, sier han.

Statssekretær i Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen, skriver i en e-post til NRK at det er operaens styre om har ansvar for lønnsfastsettelsen i Operaen, men at han vil understreke viktigheten av å vise moderasjon i fastsettelse av lederlønninger.

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.