Lager film om Tolkiens liv

Interessen rundt skaperen av Ringenes Herre og Hobbiten ser ikke ut til ha noen ende. Nå skal det lages spillefilm om forfatter J.R.R. Tolkiens liv.

J.R.R. Tolkien

Filmene som er basert på J.R.R. Tolkiens bøker har omsatt kinobilletter for 25 milliarder kroner. Nå skal forfatterens eget liv bli til film.

Foto: AP

Filmatiseringen av J.R.R. Tolkien (1892-1973) sine bøker er blant filmverdenens største kassasuksesser noensinne.

De tre Ringenes Herre-filmene og den første Hobbiten-filmen har til sammen dratt inn utrolige fire milliarder dollar i kinobillettsalg verden over, noe som tilsvarer 25 milliarder kroner.

Livet blir film

11. desember det premiere på Peter Jacksons film nummer fem med handling hentet fra Tolkiens fantasiunivers, nemlig Hobbiten: Smaugs ødemark. I desember 2014 kommer den siste filmen i Hobbiten-trilogien.

Men om du allerede nå frykter for egne Tolkien-abstinenser, vil filmselskapet Fox Searchlight kunne døyve dem med sin planlagte film om Tolkiens liv, som Los Angeles Times omtalte først.

Den britiske forfatteren og professoren omtales som fantasylitteraturens far, men levde ikke bare et stillesittende liv foran skrivebordet.

Krigsopplevelser

Tolkien ble født i Sør-Afrika og vokste opp i England. Etter planen vil filmen fokusere på hans unge år, hvor han blant annet sloss på fransk jord i 1. verdenskrig. Nesten hele hans bataljon ble utryddet på slagmarken, og svært mange av hans beste venner ble drept i krigen.

Disse opplevelsene preget ham resten av livet, og skal ha vært med på kanalisere fantasiuniverset han skapte.

Gollum

Figuren Gollum er sentral i både Hobbiten og Ringenes Herre-trilogien.

Foto: Uncredited / Ap/ NTB Scanpix

Manus utvikles av iren David Gleeson. Filmen produseres av Peter Chernin, som er linket til NRKs kommende spenningsserie Mammon . Denne serien skal etter planen bli laget i en amerikansk utgave.

Det har også tidligere vært knyttet filmprosjekter til J.R.R. Tolkiens liv. Filmen Mirkwood skulle være en fantastifull beretning rundt Tolkiens rolle som kodeknuser under 2. verdenskrig, men strandet som følge av uenigheter til Tolkiens etterkommere.

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK