Hopp til innhold

Romersk ring avsløres som Tolkiens inspirasjon

En gammel romersk ring med magiske krefter, skal være bakgrunnen til at J.R.R Tolkien skrev Hobbiten.

Denne ringen kan ha vært inspirasjonskilden til Tolkiens Ringenes Herre.

Denne ringen kan ha vært inspirasjonskilden til Tolkiens Ringenes Herre.

Foto: Helen Sanderson / Ap

J.R.R jobbet som professor i engelsk på Universitetet i Oxford før han ble forfatter og skrev historiene rundt den magiske ringen. Ifølge The Guardian skal en ny utstilling i England bevise at Tolkien brukte egne opplevelser som bakgrunn for de verdenskjente bøkene.

På midten av 30-tallet drev Tolkien nemlig sin egen jakt på en ring som ifølge sagnet skulle ha magiske krefter. Ringen skal ha sin opprinnelse fra de romerske okkupantene som hersket over Storbritannia fra år 40 og frem til år 410.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.)

Ringenes Herre

Frodo Lommelun og ringen, fra filmen Ringenes Herre, som har bidratt til å gjøre historien kjent.

Foto: HO / Reuters

Den verdifulle ringen ble funnet på jordet av en bonde i Silchester i 1785 og solgt videre. Ringen består av 12 gram rent gull og er så stor at den bare vil passe på en tommel med hanske. På ringen står en inskripsjon på latin med setningen «Senicianus lev vel i Gud».

Vil straffe tyven

Stort mer visste man ikke om smykket før nye biter av historien dukket opp noen hundre år senere og Tolkien fattet interesse. I Lyndey i Gloucestershire fant arkeologer en tavle på et sted som var kjent for å ha blitt hyppig brukt av romerne. På tavla kunne man lese en forbannelse, og det er dette som skal ha inspirert Tolkien til å skrive sine egne historier.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.)

The Hobbit: An Unexpected Journey

Jakten på ringen skal ha startet på midten av 30-tallet, da J.R.R Tolkien jobbet som professor på Oxford. Hobbiten ble gitt ut i 1937.

Foto: WARNER BROS / Afp

Ringen skal ha tilhørt en romer ved navn Silvianus og eieren var tydelig på at det kom til å gå ille med alle som ikke var ringens rettmessige eier. Silvianus appellerte til guden Node og ville at tyven, en mann ved navn Senicianus, skulle få sin straff.

«Den som bærer navnet Senicianus vil ikke få god helse før ringen er tilbake i Nodens tempel», står det på tavla.

Kan sammenligne ringene

Historikerne tror at Senicianus skal ha fått sitt eget navn inngravert på ringen, og at han fjernet navnet til den opprinnelige eieren.

Nå er både ringen og en førsteutgave av Hobbiten stilt ut i en utstilling i regi av The National Trust. De besøkende har mulighetene til å stemme over om de ser på originalen til Bilbo Lommeluns berømte ring.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober