Hopp til innhold

NRK-thriller solgt til mediegigant

Selv før første episode er sendt, er NRKs nye TV-serie «Mammon» solgt til amerikanske 20th Century Fox.

Klipp fra NRK-spenningsserien Mammon

Video: Kan NRK Dramas miniserie «Mammon» bli den neste nordiske seriesuksessen? Med Lena Kristin Ellingsen i en av hovedrollene er serien klar for norske TV-skjermer 1. januar 2014.

En av verdens største produsenter og distributører i film- og TV-industrien har sikret seg rettighetene til NRK Dramas nye spenningsserie, som har premiere 1. januar 2014.

Dette er første gang rettighetene til «remake» av en norsk serie er solgt til USA før den er kringkastet.

Følger pengene

Handlingen i krimthrilleren «Mammon» er lagt til maktens korridorer, og sirkulerer rundt miljøene innen politikk, media og finans.

Jon Øigarden spiller journalisten Peter som får et anonymt tips om en finansskandale. Undersøkelsene fører Peter inn blant samfunnstoppene, og jo nærmere han kommer sannheten, jo farligere blir det for ham selv og dem han er glad i.

Gjermund Eriksen og Vegard Stenberg Eriksen

Brødrene Gjermund Eriksen (til venstre) og Vegard Stenberg Eriksen er henholdsvis manusforfatter og produsent for serien. Regi er ved Cecilie Mosli.

Foto: Glenn Meling, NRK

I andre sentrale roller finner vi Lena Kristin Ellingsen, som spiller Økokrim-etterforsker Vibeke, mens Nils Ole Oftebro er nyhetsredaktør Mathiesen.

NRK omtaler selv serien som «et spennende puslespill med overraskende vendinger, høyt spenningsnivå, til tider voldsom og vond, om moral og mangelen på den på den, i politikk, næringsliv og media».

Etter god mottakelse hos testpublikum, ble det allerede i sommer tatt en avgjørelse om å utvide til å også lage sesong to av serien. Arbeidet med dette er allerede i gang.

Involvert tidlig

Produsent Vegard Stenberg Eriksen forklarer at de dro i land storkontrakten med 20th Century Fox på grunn av et tett samarbeid med selskapet DRG – en av verdens ledende innholdsdistributører i denne bransjen.

– Allerede etter to måneders opptak inviterte vi dem til å se hva vi holdt på med, og vi jobbet mye med å få dem interessert og holde dem orientert underveis. Dette er en vanlig måte å jobbe på ute i bransjen, og det har vi nå blitt flinkere til i NRK, sier han.

– Samtidig har vårt fokus hele tiden vært å lage en serie for norske seere, legger han til.

Serien har egentlig vært premiereklar i nesten ett år, men nye sesonger av «Broen» og «Lilyhammer» har ført til at den har blitt utsatt.

Stor innflytelse

Peter Chernin

Peter Chernin har sikret 20th Century Fox og sitt selskap rettighetene til en amerikansk versjon av «Mammon».

Foto: FRED PROUSER / Reuters

Det er medietoppen Peter Chernin som personlig har sikret 20th Century Fox og sitt eget selskap The Chernin Group rettighetene til å lage en amerikansk versjon av serien. Stenberg Eriksen understreker at det foreløpig bare er rettighetene som er solgt, og at det ikke er avgjort om en amerikansk remake blir laget.

Men som tidligere toppsjef i 20th Century Fox er Peter Chernin en mann med stor innflytelse.

– Det var viktig for oss at rettighetene kunne bli solgt til noen som har gjennomføringsevne, og det har han. Når han selv setter seg ned og ser serien, så er det veldig stas, sier Vegard Stenberg Eriksen.

Hans bror Gjermund Eriksen er manusforfatter bak serien, mens regi er ved Cecilie Mosli.

Vegard Stenberg Eriksen har også produsert tre sesonger av «Himmelblå», og er for tiden konstituert sjef i NRK Drama. Han understreker at han selv ikke var involvert i beslutningen om at NRK skulle lage en serie han selv var involvert i å skape.

«Nordic noir»

– Hvorfor har serien appell også utenfor Norge?

– Mye skyldes nok elsk/hat-forholdet folk i hele den vestlige verden har til journalister på grunn av deres rolle som sentrale maktfaktorer. I tillegg står den såkalte «nordic noir»-sjangeren sterkt i enkelte deler av markedet i USA, sier Vegard Stenberg Eriksen.

Krimthrilleren «Mammon»

Nils Ole Oftebro har rollen som nyhetsredaktør Mathiesen.

Foto: NRK

Flere nordiske serier har hatt stor internasjonal suksess de siste årene. De danske seriene «Forbrytelsen» og «Broen» har nådd et enormt internasjonalt publikum, og begge er laget i amerikansk utgave. I tillegg har danske «Borgen» nådd ut bredt og er nå planlagt i en amerikansk remake.

Samtidig er den NRK1-viste serien «Lilyhammer» sett av svært mange, takket være visning på Netflix og BBC4. Sesong to har premiere på NRK1 onsdag 23. oktober.

– «Mammon» får drahjelp av dette med tanke på at serien er en del av en slik nordisk fortellertradisjon, sier produsenten.

Anerkjennelse og prestisje

NRK Drama har tidligere fått kritikk for enkelte av sine siste satsinger, spesielt «Erobreren». Derfor mener Vegard Stenberg Eriksen at dette er en kjærkommen anerkjennelse av jobben som gjøres i avdelingen.

– Det er veldig gøy, særlig med tanke på at noe av kritikken nok har blitt oppfattet som litt urettferdig og frustrerende, sier han.

NRKs nye dramastrategi handler blant annet om å lage flere langserier, hvor man kan utvikle karakterer og fortelle historier over flere sesonger

Vegard Stenberg Eriksen avviser at det er store penger i en slik remake.

– Forbausende lite. Det ligger stort sett bare prestisje i potten her. Det kan bli penger av det dersom en serie lages i sesong etter sesong, sier han, og legger til at han ikke er kjent med hvor stor salgssummen er.

Krimthtilleren «Mammon»

I den seksepisoders serien kommer journalisten Peter (Jon Øigarden) inn blant toppene innen medier, næringsliv og politikk.

Foto: NRK

– Jeg tror uansett ikke at NRK kommer til å lage mer enn to sesonger av serien. Vi er ikke en kommersiell kanal som har noe ønske om å melke dette. Og det er begrenset hvor mange pengearenaer du finner i Norge som det er naturlig å skildre i nye sesonger av «Mammon», sier han.

– Hvilke skuespillere ser du for deg i hovedrollene i en amerikansk remake?

– Det spørsmålet har jeg ikke tenkt på. Men jokeren ligger akkurat der. Det må være en god hovedperson for at serien skal kunne leve sitt eget liv når den lages i en ny utgave.

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.