Hopp til innhold

Han har bygget et ekte «hobbit-hus»

En amerikansk arkitekt har bygget et hobbit-hus for å oppbevare sin sjeldne samling av Tolkien-effekter.

«Ringenes Herre»-fansen har ventet tålmodig i ti år på at Peter Jackson skulle følge opp trilogien med flere filmer fra J.R.R Tolkiens verden. Men noen har brukt ventetiden bedre enn andre.

Arkitekten Peter Archer har vært en stor fan av Tolkiens bøker hele livet, men har dratt lidenskapen en god del lenger enn de fleste andre fans.

Unik Tolkien-samling

Etter å ha samlet på sjeldne bøker og Tolkien-effekter i over 30 år, ville Peter Archer sette kronen på verket med et byggeprosjekt uten sidestykke. Arkitekten er en av grunnleggerne i arkitektfirmaet Archer & Buchanan i Philadelphia, og bestemte seg for å kombinere jobb og fritid med et egenartet prosjekt.

Tolkien-fantasten var nemlig på jakt etter et sted hvor han kunne oppbevare den sjeldne samlingen sin. Og når han ikke fant noe som passet, bygde han det like godt selv.

Hobbit-huset er på 180 kvadratmeter og stort nok til å gi både den eksklusive samlingen og eieren husrom.

– Vi ville ha et avslappende sted som var lite og intimt, slik at eieren kunne komme og være alene med samlingen sin, sier eieren, altså Archer, til Ny Daily News.

Hobbit-huset ligger i gåavstand fra hjemmet hans, og føyer seg inn i en lang rekke av hus som de siste årene har blitt bygget med J.R.R Tolkiens verden som inspirasjon.

– Dette er ikke noe du kan lage hvor som helst, huset er konstruert for akkurat dette stedet og kunne ikke ha blitt bygget noe annet sted, slår den stolte arkitekten fast.

Hemmelig beliggenhet

Han allierte seg noen utvalgte håndverkere for å få husdrømmen ferdig, og kan ikke sies å ha sluntret unna med detaljene.

Døra er 130 cm i diameter, laget av spansk sedertre og har et metallhåndtak i midten, akkurat slik Tolkien beskrev det i bøkene. En møbelsnekker ble hentet inn for å lage det store «sommerfugl»-vinduet som er inspirert av Tolkiens egne tegninger. Taket er dekket av håndlagde takstein fra Frankrike.

I frykt for at huset skal bli en turistattraksjon har Archer tatt sine forhåndsregler. Han nekter å fortelle akkurat hvor huset ligger og mener selv det ligger så godt gjemt at det er nesten umulig å se det hvis man ikke vet hva man leter etter.

Arkitekten vil ikke avsløre hva husdrømmen har kostet, men sier at han for tiden er involvert i et lignende prosjekt i Tasmania.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.