Jason Bourne-regissøren vil lage film om 22. juli

Den britiske regissøren Paul Greengrass planlegger film om terrorangrepet i Norge – i samarbeid med Åsne Seierstad.

Paul Greengrass instruerer Matt Damon under innspillingen av Jason Bourne (2016)

VIL LAGE FILM: Paul Greengrass instruerer Matt Damon under innspillingen av Jason Bourne (2016). Nå vil regissøren lage film om Norge.

Foto: Jasin Boland

Paul Greengrass på settet under innspillingen av «United 93».

REGISSØR: Paul Greengrass på settet under innspillingen av «United 93».

Paul Greengrass er en av verdens fremste filmregissører og har blant andre samarbeidet med stjerner som Matt Damon og Tom Hanks.

Nå vil han lage film om terrorangrepet i Norge 22. juli 2011, basert på Åsne Seierstads bok «En av oss», skriver Bergens Tidende på sine nettsider.

– Åsnes bok, «En av oss», var et grundig stykke arbeid og noe som gjorde et dypt inntrykk på meg. Hun fikk frem sannheten ved det som skjedde og hvordan de involverte opplevde grusomhetene, sier Greengrass til BT.

Åsne Seierstads bok «En av oss» (2013) har ligget på bestselgerlistene både i Norge og Sverige, og havnet også på New York Times sin liste over de beste bøkene i 2015.

Avisa skrev da at Seierstad hadde skrevet «en av årets viktigste bøker».

Åsne Seierstad under 22. juli-rettsaken

FORFATTER: Åsne Seierstad under 22. juli-rettssaken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Seierstad skriver til NRK at hun tror Greengrass er rett person til jobben.

– Jeg fikk en mail og tenkte: Dette er kanskje mulig. Jeg informerte straks de etterlatte familiene og de overlevende som jeg samarbeidet mest med i «En av oss», deretter Støttegruppen og tenkte: om noen skal lage en film om denne tragedien, må det være Greengrass, skriver Seierstad.

Har samtaler med Geir Lippestad

Seierstad skriver også at prosjektet er i en tidlig fase.

– Greengrass og hans folk driver research og intervjuer ulike aktører fra rettssaken, etterforskningen og ikke minst støttegruppen. Denne researchen skal i neste omgang være med på å forme et manus, så det er langt fram, skriver Seierstad.

Geir Lippestad

ADVOKAT: Geir Lippestad forsvarte 22. juli-terroristen under rettssaken. Nå er han byråd i Oslo kommune for Arbeiderpartiet.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Greengrass skal allerede ha vært i samtaler med Geir Lippestad som var terroristens advokat under 22. juli-rettssaken. Nå er Lippestad byråd for næring og eierskap i Oslo kommune. Samtalene kan dermed også ha dreid seg om mulig kommunal støtte til filmen.

For to år siden ga nemlig Oslo kommune støtte til en annen utenlandsk storfilm. I 2015 fikk «Snømannen», filmen som er basert på Jo Nesbøs roman om Harry Hole, 1,5 millioner fra hovedstadskassen.

Alt i alt kan ting tyde på at Geir Lippestad vil kunne spille en nøkkelrolle i Greengrass sitt nye filmprosjekt.

«Snømannen» fikk også 44,5 millioner norske statskroner av Norsk filminstitutt gjennom insentivordningen i to runder.

– Vi innser det vil komme filmer

Også den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene skal ha vært i samtaler med produsenten.

Lisbeth Røyneland

VIL LYTTE: Leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene Lisbeth K. Røyneland.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Det er snart gått seks år siden det skjedde, så vi innser jo at det vil komme filmer, sier leder for støttegruppen Lisbeth K. Røyneland til BT.

– Er det seriøse filmskapere som kommer med prosjekt, vil vi lytte. Jeg føler at Paul Greengrass er en slik type filmskaper.

Lagde også film om 9/11

Det er ikke første gang Greengrass lager film om terror. Han hadde også regi på filmen «United 93» (2006) som handlet om terrorangrepet mot USA 11. september, 2001.

Den filmen ga Greengrass pris for beste regi på BAFTA awards i 2007. Filmen ble også nominert til Oscar i to kategorier.

Regissør Paul Greengrass under innspillingen av «United 93»

PÅ SETTET: Regissør Paul Greengrass under innspillingen av «United 93»

Foto: UIP

Kulturstrøm

 • Utset filmfestivalen i Cannes

  Den årlege filmfestivalen i Cannes vert utsett til juli på grunn av koronasituasjonen, melder arrangøren. Festivalen vert vanlegvis arrangert i mai, og deler ut den gjeve filmprisen Gullpalmen.

  Laster Twitter-innhold
 • Kverno utnevnt til ridder

  Organist, komponist, musikkpedagog og geistlig Trond H.F. Kverno (f 1945) er utnevnt til Ridder av 1.klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Medaljeoverrekkelsen vil skje etter nærmere avtale med Statsforvalteren.

 • Britisk serie om pandemien

  Kenneth Branagh skal spele den britiske statsministeren Boris Johnson i TV-serien «This Sceptred Isle», skriv whatsonstage.com. Serien handlar om dei første seks månadene av pandemien, og tek føre seg både regjeringa og helsearbeidarane i frontlinja.

  Kenneth Branagh (t.v.) skal spille Boris Johnson i ny TV-serie.
  Foto: Marion Curtis / AP/Reuters/NTB