NRK Meny
Normal

Ville ha mer penger å lokke Hollywood med - nå har de penger til overs

Alle som søkte fikk godkjent tilskudd gjennom insentivordningen for film i 2017.

Tobias Santelmann

Skuespiller Tobias Santelmann (36) skal spille politi i TV 2s store dramasatsing «Grenseland». Serien har fått 17,5 millioner gjennom den norske insentivordningen for film.

Foto: BJØRN WAD/TV 2

Insentivordningen som er laget for å trekke flere store Hollywood-produksjoner til Norge, er inne i sitt andre år. I fjor fikk kun to av fire prosjekter penger. I år fikk alle de syv søkerne innvilget pengestøtte, og fortsatt er det penger igjen.

Totalt er det innvilget totalt 49 millioner kroner. Det er syv millioner mindre enn de 56 millionene som ligger i potten.

Ny søknadsrunde

I 2016, som var det første året ordningen ble gjennomført, var potten på 45 millioner norske kroner. Norsk filminstitutt (NFI) mente det var for lite og søkte om å øke støtteordningen med 25 millioner. Dette mente de var nødvendig blant annet fordi kun to av fire prosjekter fikk tilskudd i 2016.

Regjeringen økte beløpet til 56 millioner. Nå sitter NFI med penger til overs.

Stine Helgeland, avdelingsdirektør NFI

Stine Helgeland, Avdelingsdirektør for kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold ved NFI

Foto: NFI

– Det gjør det mulig med en søknadsrunde til, noe som har vært etterlyst av bransjen, forteller Stine Helgeland, Avdelingsdirektør for kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold ved NFI.

Hun syns det er fint at dem som ikke var klare for søknadsfristen i januar får en ny mulighet 14. september. Potten blir antageligvis også større enn de resterende syv millionene.

– Siden ordningen gir tilbud om en ramme, og pengene blir ikke utdelt før endelig regnskap er levert inn, kan det være at ikke alle bruker hele summen de er tildelt, forteller Helgeland.

Det skjedde for eksempel med den filmproduksjonen som fikk mest i tilskudd i fjor - «Snømannen». De brukte syv millioner mindre enn planlagt. Dette blir lagt i høstens pott.

Fikk mest penger

Den norske serien «Grenseland» er det prosjektet som har fått tildelt mest midler i år.

Dramaserien får 17,5 millioner og det er produksjonsselskapet Monster Scripted ved Håkon Briseid som har søkt om midler.

Serien er TV 2s storsatsing for 2017 og skal etter planen sendes til høsten.

Tilskuddsordning skal dekke inntil 25 prosent av den pengesummen som produksjonen planlegger å legge igjen i Norge. Det betyr at «Grenseland»s budsjett ligger på rundt 70 millioner norske kroner.

I tillegg er det et krav at filmen eller TV-serien må ha minst 30 prosent internasjonal finansiering og et stort internasjonalt potensial.

Snømannen får mer

Michael Fassbender på Oslo-trikken

Skuespiller Michael Fassbender som spiller Harry Hole under innspillingen av filmen Snømannen på en trikk i Bjørvika i Oslo under innspillingen av filmen i fjor.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I 2016 gikk hele 40.5 millioner kroner til Hollywood-innspillingen av «Snømannen» i 2016. Filmen, som er basert på Jo Nesbøs syvende roman om politiførstebetjent Harry Hole, er likevel ikke ferdig.

I år har produksjonsselskapet søkt og fått innvilget 10,6 nye millioner kroner til restopptak.

– Det er jo basert på hva de legger igjen i Norge. De får 25 prosent av det de legger igjen, så slik sett spiller det ikke noe rolle om det er restopptak, forteller Helgeland.

En rapport det britiske konsulentselskapet Olsberg SPI laget på oppdrag fra NFI i fjor, anslo fjorårets produksjoner ville legge igjen til sammen 198 millioner kroner. Produksjonene sysselsatte også 142 årsverk, som ga 33,3 millioner kroner i skatteinntekter til staten.

Disse fikk også tilskudd:

The Postcard Killings - Spillefilm
En politietterforsker i New York undersøker drapet på sin nygifte datter, og oppdager en rekke liknende drap over hele Europa, der det med hvert drap følger et postkort.

Søker: Postcards Kanon Ltd v/Miriam Segal
Regissør: Janusz Kaminski
Manuskript: Andrew Stern

Tilbudt tilskuddsramme: 5,65 millioner kroner

Viking Skool - Animert dramaserie for barn
Bli med Olaf og hans to venner når de prøver å lære å bli vikinger. Farer og eventyr venter rundt hver sving.

Søker: Cartoon Saloon v/Paul Young
Regissør: Maurice Joyce
Serieskapere: Gisle Normann Melhus og Frederick Howard

Tilbudt tilskuddsramme: 4,05 millioner kroner

Shetland 4 - Dramaserie 6 x 58 min
Thomas Malone fra Shetland får omgjort en mord-dom mot seg etter 23 år. Hans løslatelse skjer samtidig med at journalisten Sally McCann blir drept. Perez må etterforske begge sakene, og dette fører ham til Norge.

Søker: ITV Studios Limited v/ Kate Bartlett
Regissør: Lee Haven Jones
Manuskript: David Kane/Louise Ironside/Paul Louge

Tilbudt tilskuddsramme: 1,25 millioner kroner

The Bird Catcher - Spillefilm
Jødiske Esther må flykte etter at hennes far blir arrestert av tyskerne. Under flukten blir moren drept og Esther søker tilflukt på en gård. Utkledd som gutt må hun overleve blant tyskerne på gården.

Søker: Cuckoo Lane No.5 Ltd v/ Leon Clarance
Regissør: Ross Clarke
Manuskript: Trond Morten K. Venaasen

Tilbudt tilskuddsramme: 6,625 millioner kroner

Lost in Norway - Spillefilm
Zhang reiser til Norge og møter Samuel, en bitter og fordomsfull mann som har mistet kona si og kontakten med datteren. Gjennom motvillig kontakt hjelper Zhang ham med å finne tilbake til sin familie.

Søker: Chinese Culture Media Co. Ltd v/ He Wei
Regissør: Yi Hong Bo
Manuskript: Sun Ye Xiao

Tilbudt tilskuddsramme: 3,5 millioner kroner

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).